Header Ads Widget

test banner

Bahçemden Çıkar mısınız?

Bir kısmınız muhtemelen izlemiştir (izlemeyenler ve İngilizce bilenler için link.) Birkaç gün önce yaşadığım eyaletteki bir şehirde çok ilginç ve bence hoş bir olay oldu. Avusturalya’nın başbakanı Scott Morrison Googong şehrinin bir sokağında Avusturalya’da yeni başlattıkları “ev renavosyanlarına destek” programını tanıtıp gazetecilerden soru alıyordu. Bu sırada oradaki bir evin sahibi yalın ayak dışarı çıktı ve başbakan ve ertafındakilere “lütfen herkes bahçe çimlerimden uzaklaşabilir mi” dedi, sonra ekledi “hadi ama,” “arkadaşlar, daha yeni çimen ektim oralara” (bu arada Avusturalya’da ön bahçelerin genelde yol kaldırımları ile bitişik olup arada çit olmadığını, dolayısıyla kaldırımda çok insan bulununca bahçeye ayak basılmasının çok doğal olduğunu ekleyeyim.) Bunun üzerine Scott Morrison gayet doğal bir şekilde orada bulunan gazetecilere “lütfen çıkalım” dedi. Gazeteciler bahçeden çıktıktan sonra ev sahibi evine kapısına yönelirken başbakana “sorry, mate” yani “pardon, ahbap” dedi. Başbakan ise gülümseyen bir tavırla eliyle kabul (thumbs up) işaretini vererek, “hiç problem değil, teşekkürler” deyip konuşmasına devam etti. Sonrasındaki kayıtta başbakanın gülerek “adamın (bloke) bahçesine ayak basmadığınıza emin olun” dediği ve etrafındakilerin güldüklerini görebiliyoruz. 

Bu 30 saniyelik video bizim için hem Avusturalya seçmeninin, hem de seçileninin anlayışının bir göstergesi. Seçmen için seçilen kişi ülkenin başbakanı bile olsa çekilinecek ve iltimas edilinecek birisi değil. Seçilense başbakan bile olsa kendinde özel bir hak görmüyor, kendisine özel bir saygı beklemiyor, böyle ani (ve belki bir kısmımıza kaba görülebilecek) bir çıkışı çok doğal bulup doğal karşılık veriyor ve arkasından gülerek dalga geçebiliyor.

Tabii ki tek bir olay ile genelleme yapmak uygun değildir, ama 3 senedir Avusturalya’da yaşayan (ve öncesinde 16 sene Amerika’da yaşamış) birisi olarak bu olayın Avusturalya, Amerika ve görebildiğim kadarıyla birçok Batı ülkesinde bir ortalama anlayışı gösterdiğini düşünüyorum. Medyadan buna benzer başka örnekler de verebilirim. Mesela yine Scott Morrison’un son orman yangınlarındaki performansı ile alakalı halkın tepkisini çektiği dönemde ona ziyaret ettiği halk tarafından verilen çok sert tepkiler var (link) (ki burada zorla el sıkmaya çalıştığı için de çok eleştirilmişti.) İkinci bir örnek olarak İngiltere başbakanı Boris Johnson’un parkta yürürken bir vatandaş tarafından durdurulup Korona ile hükümetin mücadelesi konusunda eleştirilmesi (link) (buradaki fotoğraf da çok şey anlatıyor). Eminim biraz daha araştırırsam çok daha fazla sayıda örnek bulabilirim sizlere.

Peki Türkiye olarak biz böyle miyiz? Bırakın gideceği her yere onlarca araba ve koruma ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, bir vali veya kaymakam bile halkın üstünde görüyor kendisini ve işin asıl acı tarafı halk onları kendilerinin üstünde görüyor. Bu duruma dair de çok örnek verilebilir ama bir tanesi ile yetineyim. Konya valisi Cüneyit Orhan öğretmenler günü kutlamasındaki konuşmasını—dinleyenlerden bacak bacak üstüne atmış bir kişiye bakarak—yarıda kesiyor “Sen öğretmen mısın birader? Ha… Öğretmen gibi bir otur da görelim ya… Allah Allah… Yani böyle güzel duygularla geliyoruz, güzel hareketlerle karşılaşmak isteriz. Ayağını dikip de valinin karşısında oturmak değil… Allah’im, Ya Rabbim, ya…” diyerek azarlamaya devam ediyor (link), ve ne yazık ki arkasından salon tarafından alkışlanıyor. Sonraki günlerde ise valinin azarladığı muhabir izne çıkarılıyor ve patronu valiye özür dilemeye gidiyor (link). Ne kadar acı değil mi? Dolayısıyla biz Türkiye olarak spektrumun tamamen öteki ucunda bulunuyoruz. Kanaatimce muktedirler ve devlet tarafından halk olarak ezilmemizin en önemli sebeplerinden biri de bu.

Peki Türkiye olarak biz neden bu haldeyiz? Bence çoğu sorunun cevabı olduğu gibi bu sorunun cevabı da eğitim. Hem aileden bebeklikten itibaren, hem de okullar tarafından çocukluktan itibaren verilen eğitim. Bu bizde çok yanlış bir kültür oluşturmuş, bu kültürü sorgulayanlar ve uymak istemeyecekler üzerinde de müthiş bir çevre baskısı oluşuyor. Size biraz radikal gelebilir ama bence Türkiye toplumunda “saygı” çok gereksiz ve yanlış şekilde abartılmış ve az güzellikle beraber çok problem getiren bir olgu. Kabul, saygı kelime manasıyla güzel bir şey, ve tersi saygısızlık kötü bir şey. Ama saygı abartılır ve bir nevi “efendi-köle” ilişkisine dönerse—ki bizde buna çok yaklaştığı çok oluyor—efendiler kölelerinin canlarına okuyorlar! Bu aile içindeki büyükler için de geçerli, yaşça-kıdemce büyükler için de, okullar/üniversitelerdeki öğretmen/hocalar için de, iş yerlerindeki amirler için de, tarikatlar ve cemaatlerdeki abiler ve şeyhler için de, bürokrasi ve siyasetteki atanmış ve seçilmişler için de.

Bence şunu anlamamız lazım. Eğer bir sistem bir kısım insanların diğerlerini ezmesine fırsat tanırsa, bu sistemde ezebilenler ezebileceklerini ezeceklerdir. İnsan fıtratı bunu gerektiriyor. Bizim sistemimizin değişebilmesi için öncelikle anlayışımızın ve değerlerimizin değişmesi gerekiyor. Dolayısıyla çocuklarımıza daha küçük yaştan itibaren kimseye “haddinden fazla” değer verip saygı göstermemeleri gerektiğini, kendilerini asla ve asla ezdirmemeleri gerektiğini; herkesin insan olduğunu, insanların ne konumlarından ne de özelliklerinden dolayı mutlak üstünlüklerinin olamayacağını çok iyi öğretmemiz lazım.

Doğunun problemleri konuş konuş bitmez (bu Batı problemsiz demek değil elbet, ama “Batı”da yaşasam da hala kendimi doğuyla ilgileniyor buluyorum hep ve onlara değiniyorum). Yazımın konusu olan saygı ve ezme-ezilme meselesi de bunlardan birisi. Birkaç gün önce izlediğim video aklıma bunları getirdi. Videoyu izlediğimde gülmüş ve İngilizce Twitter hesabımdan “good on you, mates” yani “aferin, yakışmış size arkadaşlar” diye hem bahçemden çıkar mısınız diyen yalın ayaklı ev sahibini, hem de Avusturalya başbakanını tebrik etmiştim. Umarım—bizim nesil olmasa da—bizden sonraki nesiller Türkiye’de de böyle hoş görüntülere sıklıkla şahit olabilirler.

Selamlar, sevgiler,

İsa Hafalır 
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

22 Yorumlar

  1. çok basit. onlarda başbakan bile bir memur statüsünde. Burada ise kim hangi koltuğa oturursa otursun oturmak için bir bedel ödüyor ve o bedelin kat ve kat fazlasını alamk istiyor ve lider pozisyonunda.

    elma ile armut karşılaştırılamayacağından bunları da karşılaştırmak onlarda niye öyle burda niye böyle demek absürtlük zaten.

    burdakilerden yabancıların ahlakı gibi davranış beklemek şeytanın imana gelmesini beklemek gibi bir şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaw ne tuhaf adamlarsiniz. Avustralyadaki bir politikaci bir vatandasin arazisine tecavuz etmis. Adam da bunu uyarmis. Kamera karsisindaki politikaci da rezaleti buyutmemek icin tamam demis. Bizim kompleksli Turk tosuncuklardan birisi de demez ki bu politikaci niye vatandasin arazisine tecavuz etmis. Cok ama cok tuhafsiniz. Kompleksli Turk gorunce midem kalkiyor. Lan argumaninizi tamamlayabilmeniz icin bir tane baskan Erdogan'in zorla bir vatandasin arazisine tecavuz edip miting yaptigi bir ornek gosterin.

      Sil
  2. Saflık bu olsa gerek, bu konu ile ilgili o kadar çok değişken var ki, bunları ihmal edip bir benzeşim kurmaya çalışmak ancak saflık olarak isimlendirilebilir.

    YanıtlaSil
  3. Ya basbaya somurge ulkesiyiz iste fazla ziplamayalim diye tayyipler fetullahlar sarmis heryerimizi. Kader boyleymis.

    YanıtlaSil
  4. Eskinin Turkiyesinde Aydin gorunme algoritmasi:
    Step 1. Yabanci ulkeden iyi algilanacak bir ornek al. (diger tum iyi/kotu olaylari ignore et)
    Step 2. Turkiyeden kotu algilanan bir olay al (diger tum iyi/kotu olaylari ignore et)
    Step 3. Bunlari karsilastirip Turkiye'yi kotu goster.

    Isa. Bu kisa yazindaki hatalarindan hangisini yazayim, Duzelteyim desem daha uzun bir seyler yazmam gerek. Sen matematikden/istatistikden biraz anlarsin. Iki PDF distribution'da f() ve g() diyelim iki nokta almissin x1 < x2. sonra diyorsin ki x1 < x2. f() ve g() fonksiyonlarinin seklini incelemeden x1 < x2 den yola cikarak f < g diyorsun. Sen kafasi calisan bir arkadasdin, ne oldu sana? Niye yanlis oldugunu bilerek algi yapmaya calisiyorsun? Hayal kirikligi oldun.

    Kardesim ben sana istedigin ulkeden kotu ornek bulabilirim. Nereden geliyor bu asagilik kompleksi? Hayal kirikligi. Bir omur, bir akil wasted.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hülooğğğğğ'nun da algoritması mı varmış gün geçtikçe yeni şeyler öğreniyoruz. Batı bizi kıskanıyor

      Sil
    2. Bir insan eğer gerizekalı değilse wikipedia'yi açıp çok basit değerleri karşılaştırıp hangi ülkenin daha iyi olduğunu anlayabilir. Gerizekali degilse. O kadarına bile gerek yok göç yönü nerden nereye ona baksan yeterli. Durumu kabul edip "ortadoguda oldugumuz icin boyleyiz" diyenler neysede ulan avustralya veya almanya ile nasil karsilastirirsin ya turkiyeyi? Nasil bir motivasyon sizinkisi. Dunyanin herhangi ulkesinden bir vatandaş sec turkiyede mi almanyada mi avustralyada mi yasamak istersin diye. Turkmenistandan kuzey koreye kambocyadan suudi arabistana kadar nereyi seçer? Onlarda mi asagilik kompleksi var.

      Sil
    3. Böyle saçma bir matematik örneği üzerinden bir şeyi ispatlamış mı oldun? Al sana Türkiye'de hukukun geldiği noktaya dair bir köşe yazısında ne kadar yapılabilirse o kadar detaylı bir analiz.

      https://www.karar.com/turkiye-hukuk-devleti-mi-1569072

      Bir tek hukuk adalet mi? Seçim yasasını sadece AKP'nin seçilebileceği yeni çıkan partilerin seçilemeyeceği bir hale getirmek için uğraşıyorlar. Hani isteyen çıksın meydana gelsin karşımıza deniyordu? Her seçimden önde seçim sistemi değiştiriliyor iktidar partisinin işine nasıl geliyorsa ona göre. Vakıf Bank'ın yönetim kuruluna güreşçi, THY'nin yönetim kuruluna CB iletişim başkanının sosyoloji mezunu eşi atanıyor.

      Neresinden tutsan elinde kalıyor sistem ve sen bir nokta gösterip vuruyorsunuz diyorsun. Bunlar ilk defa Türkiye'de yaşanmıyor. Her otoriter rejim bunları yaptı ve yapıyor fakat sizler utanmadan bir de otoriter değilmiş gibi olmak istiyorsunuz. Sovyetler en azından buna proleterya diktatörlüğü diyordu ve gerekli olduğunu söylüyordu. Çin seçim bile yapmıyor, demokratik olma iddiasında da değil. Siz utanmadan hem adalet varmış, demokrasi varmış gibi olsun ama gerçekte olmasın istiyorsunuz.

      Ama boşuna çabalıyorsunuz. Herkes herşeyi görüyor. Ahiret filan demeyeceğim zira artık oraya gerçekten inandığınızı düşünmüyorum. Bu dünyada iktidarınızı tüm çabalarınıza rağmen kaybedeceksiniz, bin yıl sürecek diyen 28 Şubatçılar gibi, genel kurmay başkanlarını terörist diye içeri tıktıran fetöcüler gibi ve kaybettiğinizde bugün yüzünüze gülen herkes yüzünüze tükürecek sizin. Fetöcüler gibi tarihin çöplüğüne gideceksiniz. Ne insan olarak sizlerin ne de uğrunda bu kadar ahlaksızlık yaptığınız İslamcılık ideolojinizin yüzüne bakan olmayacak bir daha. Türkiye'de 100 yıllık çabayla iktidara gelmiş İslamcılık geleneğini 10 yılda harcadınız hep birlikte.

      Sil
    4. Goruyorum ki baskan Erdogan'a olan dusmanliginiz Turkiye dusmanligina donusmus. Sorun degil. Iki eksik iki fazla hic farketmez tosuncuklar. Cok basit temel konulari anlamayacak senin gibi cahil bir guruhun varligi malumumdur. Ben ilgili yorumu Isa'ya ve onun anlayacagi sekilde yazarken senin kapasitenin uzerinde oldugunun farkindaydim.

      Isa'nin yaptigi ucuz propaganda. Kendisi de bunun farkinda. Isin komik yani bu propaganda zaten senin gibi Turkiye'ye dusmanligi zaten secmis ahmaklarin satin alacagi bir propaganda. Fettullah denen sahtekarin ossuruklu donun pesine dusmus zavallilar yenilmeye mahkum. Ellerindeki insan varliginin bir kismini kaybettiler. Eskiden okullar, dershaneler, gizli ve acik evler vs vasitasiyla her yil onbinlerce insan devsirirken onlar da kapandi. Zamanla var olanlar daha da yozlasip yok olacak. Turkiye devam edecek Fettullah soytarisi ve takipcileri kotu bir hatira olarak kalacak.

      Yok neymis de adam basbakana cimenlerimden cik demis de o da cikmis. Sanki Tayyip Erdogan vatandasin evine zorla kanunsuz girdi de miting yapti... Yok baskan Erdogan'in korumasi var mis mis da. Sanki Washington'da bile Baskan Erdogan'a PKK'lilari saldirtmamislar gibi bos bos konusmus Isa. Kendisi de iyi bilir Isa, ABD'de birak baskani azicik zengin/unlu adamlar bile korumayla dolasir. NE kadar luzumsuz, ahmak ve ahlaksizsiniz ki yalan dolanla birbirinizi kandirmayi is zannediyorsunuz.

      Sil
    5. Fetullahcilar yuzunden bu huloggcularda kendini adamdan saymaya basladi.B

      Sil
    6. Yazdıklarında tek bir rasyonel argüman yok. Başkan Erdoğan'ı yıkmaya çalışıyorsunuz, düşmanlık yapıyorsunuz, propaganda yapıyorsunuz vs. Türkiye senin babanın malı mı? Niçin siyaseten sana karşı oluncu Türkiye düşmanı oluyoruz? Türkiye'nin içine kimin ettiği açık seçik ortada. Senin gibi adamların değişme ihtimali yok. Fetöcülerle de çok tartıştım 15 Temmuz'dan önce onlar da senin gibiydi. Sonlarının iyi bitmeyeceği belliydi ve bitmedi. Yenilmeyi bilemediler, ne pahasına olursa olsun kazanmak istediler halk onları istemediği halde. Sizin de gidişatınız onlara benziyor. Özellikle Davutoğlu ve Babacan çıktıktan ve %50'nin altına düştükten sonra iyice hırçınlaştınız. Önce onları seçtirmemek için belden aşağı her türlü oyunu yapacaksınız ama yetmeyecek. İstanbul seçimlerinde gördük bunu. Bu sefer seçimde yenilince seçim sonuçlarını kabul etmeyeceksiniz. Halkı sokağa dökerek vs bir çeşit darbe yapmaya kalkacaksınız. Tüm hazırlıklar o yönde. Fetöcülerin durum da bundan farklı değildi. Aslında daha 17 Aralık'ta yenilmişlerdi ama bunu kabullenemediler. Seçime girdiler kaybettiler, muhalefete destek oldular işe yaramadı, Amerika'dan medet umdular bir şey olmadı ve sonunda işi darbeye kadar götürdüler. Sizin de psikolojiniz aynı. Yenilmeyi kabullenme ihtimaliniz yok. Bu işi seçim sonuçlarını kabul etmemeye kadar götüreceksiniz ve belki de ülkeyi kaosa sürükleyeceksiniz. Ama ayak oyunlarıyla iktidarı elde tutmayı başarsanız da sonuç değişmez. Fetöcülerin darbesi başarılı olsa kazanmış mı olurlardı? Ancak baskıyla, şiddetle, komplolarla, milletin yatak odasını çekip yayınlayarak, insanların telefonlarını dinleyip ifşa ederek vs yönetebilirlerdi ülkeyi. Yani aşşağalık bir şekilde. Sizin de durumunuz farklı olmayacak. Ya ülkeyi kaosa sürükleyeceksiniz veya trollerinizle, siyaset uğruna her türlü manevi değeri satarak, baskıyla, zulümle, yolsuzlukla, şiddetle yönetebilirsiniz bu ülkeyi sadece. Her durumda iktidarı elde tusa da tutmasa da artık İslamcılık bitmiştir Türkiye'de ve bunu kendi ellerinizle siz bitirdiniz fetöcüsüyle reisçisiyle. Bir an önce bu ülkenin yakasından düşmeniz herkes için en hayırlısıdır.

      Sil
    7. Bu dusuncelere katiliyorum katilmadigim nokta su zaten secim denen sey ulkede yok. Secimler donemi bitmistir. Gostermelik bir secim yapiyorlar. 24 haziran gecesi hersey ispatlandi. Muhalefet liderleri cikmadi cikarilmadi daha 1 saat olmadan silahlar patladi. Hicbir muhalefet lideri cikip mantikli aciklama yapmadi. İstanbulu neden verdiler cunku imamoglu muhalefet yapmiyor. Kendince "pozitif" siyaset yapiyor. Fetocu veya bir tur islamci oldugunu dusunuyorum imamoglunun. Tayyibi yenemeyeceklerini anladilar hepsi olmesini bekliyorlar bana gore ancak oyle iktidari aliriz diyorlar.

      Sil
    8. Sizin gibi fettushlerin suratinda cesit cesit maske. Bir gun chpkklisiniz, bir gun hdpli (isa'nin hdpkk propagandasi yaptigini da gozumuzle gorduk), simdi hangi maskeyi takacaginiza karar verememissiniz; Ahmet'ci mi olsam Ali'ci mi olsam diye ortada kalmissiniz. Tum maskeleriniz toplami su ki Baskan Erdogan'a dusmansiniz ve yillardir Erdogan'in sizi yenmesinden dolayi kuduruyorsunuz. Yarin ben bir parti kurup AK partiden oy koparacak olsam beni tutuyormus ayagina da yatarsiniz. Sunu kafaniza sokun: YENILDINIZ.

      Baskan Erdogan girdigi her secimi kazandi. Fettush yaratiklarini Turkiyeden bir cirpida sokup atti. Isa Emin Hafalir Turkiye'ye gitmeye korkuyor. Niye? Cunku Feto den tutuklanmakdan korkuyor. Isa Hafalir, Baskan Erdogana dusman kim varsa onun yaninda. HDPKKnin bile. Niye? Belki soytari Fettullahin tayfasinin rezil olmasi hosuna gitmiyor. Belki de Erdogan kaybederse Feto davalari duserse Turkiye'ye rahatca gidebilecegini dusunuyor. Bunlar Isa Hafalir'in problemi.

      Siz zavallilar da buraya TOPlasmis, birbirinizi gaza getirmekle mesgulsunuz. Avustralya basbakani, Avustralya vatandasinin arazisine tecavuz edip, arazisinde miting yapmis. Isa da buradan yola cikip "amanin avustralya guzel, Erdogan kotu" gibi sacma sapan bir arguman yapmis. Iki tane zavalli da bu sacma argumai yalayip yutmussunuz. Afiyet olsun. Biriniz de "lan bu basbakan kocaman avustralyada vatandasin arazisinden baska miting yapacak yer bulamamis mi" demeyi kucucuk akliniza getirmemissiniz.

      Zavalli tosuncuklar. Ozetle ister chp ye bel baglayin ister hdp ye, isterseniz de baska yeni birisine. Hele Erdogana karsi bir secim kazanin, ondan sonra devlet yikma hayaline kapilin. Ben kendimi bildim bileli (ayrica Isa Hafalir kendisini bildi bileli) Erdogan hic bir secimi kaybetmedi. KAYBETMEDI. Kac tane secimi kazandiginin sayisini ben unuttum.

      Sil
    9. Fetöcüler de hocamız hiç yanılmadı vs diyerek savunuyorlar. Hiç yanılmadı, hiç seçim kaybetmedi gibi ifadeler rasyonel argümanlar değil. Kaldı ki daha en son seçimde açıkça kaybetti işte Ak Parti. İstanbul Ankara Adana daha ne kadar kaybedecekti. Üstelik İstanbul'da mızıkçılık yaparak seçimi iptal ettirdi bizzat reisin kendisi ve herşeyini koydu İstanbul'u almak için sonuç ne oldu? Fark 13 binden 800 bine çıktı. Bu kaybetmek değilse kaybetmek nedir?

      Ama bunları anlamanı beklemiyorum çünkü fetöcülerden farkın yok fanatiklikte. Senin aklını başına ancak kaybetmek getirecek anlaşılan. Sonun başlangıcındasın dostum. Dın dın, dın dın, dın dın. Bir cisim yaklaşıyor sizin tarafa doğru.

      Elinizde hiç bir inanç, hiç bir değer, hiç bir iddia kalmadı sadece ve sadece iktidar, kazanmak, güç ve onları da er geç kaybedeceksiniz o zaman göreceğim nasıl bir boşluğa düştüğünüzü. Fetöcüler gibi olacaksınız siz de.

      Sil
    10. Bence aktroll rolüne bürünmüş bir fetöcü olabilir bu yorumlari yapan. Site editorune yuklenecek bir konu yokken uzerine yukleniyor. FETÖ den saptirmaya calisiyor olabilirler konuyu. FETOCULERDEN bu kadari beklenmez diyen cikar mi?

      Sil
    11. Cahil fettush. Aha sana AK partinin girdigi tum secim sonuclarinin listesini veriyorum. Her defasinda Reis Erdogan kazandi. Ezerek kazandi. Al sana liste. Her secimi kazanan partinin, yani AK partinin oy yuzdesi ve ikinci gelen partinin veya ittifakin oy yuzdesi. Al oku ogren cehaletin gitsin. Her defasinda nasil yenildiginizi bir kere daha yuzunuze tukurmus olalim. Siz de asagilik kompleksinizle bir batili bulup ayagini veya uygun gordugunuz bir tarafini yalayip rahatlayin. muahahahaaaa.

      2019 : Cumhur (AK parti + MHP) = %51.64, Millet (chp + IP + SP +HDP) = %37.57
      2018 : AK parti = % 42.56, CHP = % 22.56
      2018 : Erdogan = % 52.59, Ince = % 30.64
      2017 : Evet (AK parti + MHP) = % 51.41, Hayir (digerleri) = % 48.59
      2015 : AK parti = % 49.50, CHP = % 25.32
      2015 : AK parti = % 40.87, CHP = % 24.95
      2014 : Erdogan = % 51.79, Ihsanoglu = % 38.44
      2014 : AK Parti = % 44.50, CHP = % 27.79
      2011 : AK Parti = % 49.83, CHP = %25.98
      2010 : Evet (AK parti) = % 57.88, Hayir (digerleri) = % 42.12
      2009 : AK Parti = % 40.12, CHP = % 28.19
      2007 : Evet (AK parti) = % 68.95, Hayir (digerleri) = % 31.05
      2007 : AK parti = % 46.58, CHP = % 20.88
      2004 : AK Parti = % 41.67, CHP = %11.08
      2002 : AK parti = % 34.42, CHP = % 19.42

      Sil
    12. Muharrem Ince'nin dedigi gibi: "cikmissin yenmis, cikmissin yenmis, yenmis de yenmis, her defasinda yenmis.. "
      Bil bakalim Muharrem Ince kimin her defasinda yendigini soyluyor... Yuksek sesle soyle, haykir: REIS RECEP TAYYIP ERDOGAN.
      yenmis de yenmis. :)

      Sil
  5. Türk halkı olarak seçimlerde kendimize Allah seçiyoruz. Yöneticilerimiz de kendini Allah gibi görüyor, halka da ona göre davranıyor. Ne dedi Düzce milletvekili: "Tayyip Erdoğan Allah'ın bütün vasıflarını üzerinde toplamış bir dünya lideridir". Cemaat içinde söylenen bir söz "Fethullah Gülen kainat imamıdır". (Gülen, Allah'tır denirse şirk olurdu.) Mal bu, malzeme bu. Gerçekleri kabul etmek lazım.

    YanıtlaSil
  6. Yukarıda bir hüloğ saçmasapan şeyler yazmış. Isa bey, işte TR'nin hali. Görüyorsunuz, vaka bu. Adama tapmak cahil toplumumuzun genlerine işlemiş vaziyette. Nasıl Gülen cemaati hocaefendilerine neredeyse tapınma seviyesinde bağlıydıysa, bu hüloğ tayfası da reislerine öyle bağlılar. resileri o avustralya başbakanı gibi saygılı davransa bunlar onu zayıf bulurlardı, beğenmezlerdi. çünkü bunlara göre reis dediğin kodumu oturtacak, bağıracak çağıracak, yanlış da yapsa geri adım atmayacak, hakaret edecek. bunlara göre işini iyi yapan başbakan diye birşey yok, dünya lideri var. ekonomi küçülebilir, ülkede hukuk demokrasi kalmamış olabilir, insanlar internette yorum bile yaparken vpn kullanmak zorunda kalabilirler, farketmez. çünkü esas olan bunlar değil. esas olan din allah kuran peygamber diye naralar atmak, muhaliflerine tehditler savurmak, van minyüttt diye haykırmak. ıraklılar için saddam dünya lideri idi. libyalılar için kaddafi zira öyleydi. bunlar için de reisleri öyle. o da bağırıyor çağırıyor, o da muhaliflerini eziyor, içeriye atıyor ya. işte o da bir dünya lideri. Ben bugün TR'de yaşayan bir insanım ve inanın televizyonumda tek bir muhalif kanal izleyemiyorum. Halk TV var muhalif, onu da abone olduğum platformdan yasaklatmış reisleri, izleyemiyorum. yani üç beş farklı ses duymak için hepimiz internete mahkumuz. twitter'a youtube'a mahkumuz. reislerinin elinden gelse internette youtube'da şazıcık ucundan "aman tutuklanmayayım" diye yoğurdu üfleyerek konuşan muhalifleri bile susturacak. ama lanet olsun ki işte interneti kapatamıyor. adamın hoşuna gitmedi seçim sonucu, banane banane bir daha yapalım dedi ve seçim tekrarlattı. ve bu hüloğların şu an hiç yüzü kızarmıyor. reis denedi şansını işte, bu cehapelilere direnmeden mi verecektil koca belediyeyi diye arsız arsız sandık hırsızlığını savunuyorlar. hala utanmadan "başkan erdoğan" ya da "batı bizden kötü, tek bir örnekten genelleme yapma, aptal mısın sen isa ya" diye ortalıkta dolanıyorlar. Bu adamlarda ar damarı yok isa bey. bunlar bu zorbalıkla ve bizim halktakji cehaletle değil 20, 20 bin sene daha yönetirlerdi. Ama işte internet çağında yaşıyoruz. Ne kadar tv'lerden okullardan 7/24 propaganda yapsalar da yeni nesil yemiyor bunları. Ve bundan dolayı kaybedecekler. Defolup gidecekler. Kaybetmeye mahkumlar. Artık bir davaları bile kalmadı. Önce dava diye siyasal islamdan bahsederlerdi. şimdi dava dedikleri erdoğan ailesinin iktidarını sürdürmesi. sayelerinde ülkede dininde imanında adam bile kalmadı. komünist çin rejimi uyguları aldığı kamplara bizleri alsaydı bu kadar çabuk halkı dinden imandan soğutamazdı, şüpheniz olmasın. din sermayesini de dibine kadar tükettiler. ve çok yakında defolup gidecekler, inşallah göreceğiz. şuna eminim, bunlar gittikten sonra bir daha asla geri gelmeyecekler. cehaletin, karanlığın, zorbalığın, yolsuzluğun, ahlaksızlığın dibini gördük, daha kötüsü bir daha olmayacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muahahahaaaa.
      1. la hulog ne demek la? evrimini gecir, insan dillerinden birisinde konus ki adam yerine konulasin.
      2. fettush degilmissin ayagina yatman komik olmus. Ayrica Isa'nin da fettush leri birakmis ayagina yatmasi da beni bayagi gulduruyor. komik oluyorsunuz.
      3. Baskan Erdogan'da Avustralya baskani gibi vatandasin arazisinde miting yapsa hosuna gidecek demek. muahahahaaaa. (asagilik komleksli bi fettush, normal fettushden hep daha gulunc olmustur)
      4. Reis her girdigi secimi eze eze kazandi. Karsisina chpkk, hdpkk, fettush vs her ne bok ciktiysa yenildi. Cunku millet yaptiklarini takdir etti. Allah Reisi dogru yoldan ayirmasin. Millet Reisi fettushlerin kokunu kazidigi ve yurt disina attigi icin cok ama coook sevdi.
      muahahahahaa. haa evrimini gecirip de insan olmaya felan kalkacak olursan okudugunu anlama yetenegi felan da gelistir. isine yarama ihtimali var tosssunum. muahahaha

      Sil
  7. Sana birşey anlatmak gibi bir derdim yok zevzek herif. Hakkında zaten hüloğ dedim, başka da birşey yazmaya gerek yok. Ama yorumlarının burada durması iyi. Sizin nasıl seviyesiz ve ahlak yoksunu insanlar olduğunuz bu şekilde teşhir edilmiş oluyor. Gülen cemaati zamanında kendisini çok güçlü zannediyordu. O zaman ben Fethullah Gülen dediğimde senin gibiler "hocaefendi diyeceksin" diye höykürürlerdi. Şimdi sen fetoş metoş diyorsun ya, ben ise o zaman dediğim gibi bugün de ona hala Fetullah Gülen diyorum. Bakalım sen bugün reis dediğin, sn. cumhurbaşkanım dediğin, dünya lideri dediğin kişiye bundan 10 sene sonra ne diyeceksin. Ben yeryüzünde ilahi adalete inanmıyorum ama eğer inansaydım, güç sarhoşu olmuş, şımarmış, kibir dolmuş, masumlara kumpas kurmuş cemaatin, sonrasında yeryüzünde ilahi gazaba nasıl uğradığını sonraki nesillere ibret hikayesi olarak anlatırdım. Peki sana bir şeyler tanıdık gelmiyor mu? Güç sarhoşu? Şımarık? Kibir dolu? Masumlara kumpas?? Bugün de bunları yapan birileri var mı bir düşün bakalım. Gülen cemaati kendisini düşmez kalkmaz sanıyordu. Bakalım sizin sonunuz nasıl olacak hüloğ efendi, hep beraber göreceğiz.

    YanıtlaSil