Header Ads Widget

test banner

Halil İbrahim Yenigün: İslam ve Demokrasi

Halil İbrahim Yenigün @hiyenigun ile ''İslam ve Demokrasi'' konusunda söyleşimizi gerçekleştirdik. 




author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Doğru mu anladım acaba, İbrahim bey müslüman grupların ahlaktan yoksun olduğunu, siyasi ve insani üstünlük fikri ile üstün olmak ve gücü ele geçirmek konusunda ahlak kuralı tanımadığını her şeyi araçsallaştırdıklarını mı söylüyor?

    İslam önder ve alimlerinin işlerine geldiği zaman zalim ve ahlaksız siyasilerle iş birliği yaptığına dair örnekler verdi. Dini kimliğin öne geçtiği ve ahlakın feda edildiği şeklinde anladım.

    Aklıma hemen Gülenin Mısırlı Sisi tvsine verdiği röportaj geldi. Sisi İhvanı müslüme katliam yaptı, belki Erdoğanın yaptığından çok daha ağır yaptı. Bu durumda mısırda bir iki okul var diye Sisiye hiç bir şey söylememek, adeta yanında yer almak, ilkeleri ve ahlakı siyasi menfaatlere ve güç devşirmeye kurban etmek sınıfına mı girer?

    Gülen daha önce 80 darbesini de desteklemişti. Bunları yaparken hizmetlerine zarar gelmesin diyor sanırım. Kendi grubu hiç zarar görmesin diye ahlaki ilkelerden fedakarlık mı yapılıyor? Bu ne derece tasvip edilebilir?

    İbrahim bey bu gibi örneklerin tarih boyu hep olduğunu söylüyor ama bunun arkasında inanç sisteminin dine bakışın olduğunu mu söylüyor? Bunu tam anlayamadım.

    YanıtlaSil
  2. Soylesiyi coooooook begendim!
    Emegi gecenlere cok tesekkurler.

    Acikcasi islami soylemi olan siyasiler,kanaat onderleri,cemaat liderleri,ilahiyatcilar vs.hepsi ayni yolun yolcusu.

    Hepsi,kendilerine bir saltanat olusturup,hakikatleri toplumdan yahut kendilerini takip eden kitlelerden gizliyorlar ve dini soylem bu amac icin cok rahat bir sekilde egilip bukulerek kullaniliyor...

    Bakiniz cemaatin basortusune yaklasimi,tsk icindekilerin namaz ve icki ile alakali uygulamalari..
    Yahut simdiki hukumetin uygulamalari,yahut savas kazanmak icin Kuran yapraklarini oklarin ucuna takmakta bahis gormeyip savas kazanmaya calisan mubarek sahabe!

    Gucu birakmak istemeyen isine nasil gelirse oyle davraniyor.

    Ne kadar tiksindirici bir durum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atatürk de milli mücadele sırasında mücadeleyi halifeyi kurtarmak ve İslam için verdiğini anlatmıyor muydu? Kürtlere özerklik sözleri vermiyor muydu? Daha öncesinde Osmanlı sarayına Enver gibi damat olmak için uğraşmamış mıydı? Daha sonra yavaş yavaş gücü ele geçirince halifenin ve hanedanın poposuna tekmeyi koymadı mı? Ezan okumayı bile yasaklamadı mı?

      İslam söylemi olanlar hakkındaki düşüncelerini söylemişsin. Bu da İslam söylemi olmayan siyasi. Bu konudaki düşüncelerini de öğrenmek isterim.

      Sil
  3. Pasamiz saraya icguveysi olarak girip,oradan siyasete yurumeyi tercih etmis olabilir(sizin yorumunuza bagli olarak diyorum bunu,benim haberim yok boyle bir bilgiden)..Siyaset boyle bisey bunu anlarim.
    Mesela Devlet Bahceli'nin de dini bir soylemi yok,politikalarini begenmedigimde ,beceriksiz bir siyasetci der cikarim ama dindar ajanda ile siyasete girenlerin ahlaksizligi cok daha mide bulandirici..

    Insanlarin gercekligi olan politikalara inanip inanmamasi biraz daha somut birsey ama metafizik bir soylemle insanlari kandirmak cok daha asagilik geliyor bana!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oraya gelince takiyyeden tiksinmiyorsunuz yani. Belki de takiyye yaptıkları için tiksiniyor değilsiniz, tiksindiğiniz için bunu rasyonalize edecek bir neden olarak takiyyeye sarılıyorsunuz. Eh belki başkaları da sizden tiksindiği için onlar da başka nedenler buluyordur kendi tiksinmelerini gerekçelendirmek için.

      Sil
  4. Ne alakasi var canim!Ikiside ahlaksizlik ve tiksindirici ama manevi duygulara hayli kiymet verilen memleketimizde,bu durum daha da tiksindirici.

    Siyaseti ikiyuzlu ve tiksindirici bir halde algilamakta dogru degil.Bastan kabul ediyorsun hirsiza memleket emanet ettigini,ikisi de yanlis..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ak Partili arkadaşlarım da tam olarak böyle savunuyorlar Erdoğan'ı. Siyaset zaten böyledir falan filan. Atatürk de ülkeyi modernleştirme, aydınlatma vs. ulvi söylemlerle gelmedi mi? Ama bunların da ötesinde İslam söylemi olan siyasi ne demek? Aç bak Atatürk'ün milli mücadele sırasındaki konuşmalarını hatta hutbesini. O İslam söylemi değilse, İslam söylemi nedir? Atatürk aslında inanmadığı için mi İslam söylemi olmayan siyasi oluyor? Peki İslam söylemi olan siyasiler dediklerinin inandıklarını nereden biliyorsun? İslam söylemi olan ama sonradan İslam söyleminden dönenlerde sorun olmuyor mu? Bugün İslam söylemi olan ve sana tiksindirici gelen siyasiler yarın bu söylemden dönerse artık tiksindirici olmayacaklar mı? Objektif kriterler değiller bunlar. Senin duyguların. Atatürk'e konduramıyorsun diğerineyse kondurmak istiyorsun. İlkesel değil siyasi bir bakış bu.

      Sil
  5. Ikisininin de cirkin oldugunu yazdim anlamak istemiyorsan sen bilirsin.ilkeli siyaset yapilmasi hepkesin istegi,herkesin faydasina olur ama henuz memleketimizde oyle bir yaklasim yok..

    YanıtlaSil