Header Ads Widget

test banner

The Cemaat

Kimilerine göre FETÖ, kimilerine göre cemaat (aslında daha açık olması için The Cemaat demek daha uygun, ben bu yazıda öyle yapacağım), kimilerine göre hizmet olarak adlandırılan azımsanmayacak büyüklükte ve büyük güçte olan bir topluluk Türkiye'nin son 30 yılına damgasını vurdu ve bunun etkileri hala devam ediyor. Bu topluluğu genişliğine-derinliğine ve tarih süreci içinde tasvir edip değerlendirmek çok zor bir iş. Üzerinde çok düşünüp, dikkatlice ve sayfalar dolusu yazmak gerekir bunun için. Bense burada—sadece birkaç sayfayla—mümkün olduğu kadar objektif yapmaya çalışarak, ama kaçınılmaz olarak kendimce ve sübjektif olacak değerlendirmelerimi paylaşmak etmek istiyorum müsadenizle. 

Bu topluluğun kurucusu Fethullah Gülen. Said Nursi’nin vefatından sonra oluşan klasik nur cemaatlerinden kendisini açık şekilde farklı kılmış, kimsenin düşünemediği zamanlarda takip edenlerinin okullar, yurtlar, ve sonrasında dershaneler ve bilumum diğer kuruluşları açmasını teşvik etmiş, ve bu bakımdan çok vizyoner bir insan. Kurduğu cemaatin ta en başından beri tasarımından kaynaklanan iki tarafı var. Birisi görünen ve—öğrenci yetiştirmek, islami anlatmak gibi—güzel işlerle uğraşan “hizmet” tarafı. Diğeri ise “tedbir” adı altında meşrulaştırılmaya çalışılan, toplumun ve devletin birçok kolunda git gide güçlenmiş “hususi hizmet” tarafı. 

Türk toplumunun çoğunluğu The cemaat’in hizmet tarafının baştan beri mutlu destekçisi oldu; hususi hizmet tarafından ise çekindi, ve takribi son 10-15 yılda da—yani çok güçlendiği zamanlarda—bu taraftan korktu. Fethullah Gülen’in bizzat kendisinin yaptığı bu tasarım ortaya çift kişilikli bir şahsi maneviye çıkardı, hatta belki “Fight Club” filminde olduğu gibi bir kişilik diğer kişiliğin—farkında olsa bile—ne kadar tehlikeli olduğunu bilemedi. 

The cemaatin hizmet tarafında olanlar genel olarak iyi kalpli, iyi niyetli, fedakar ve iyi insanlardan oluşuyordu. Yaptıkları şeyler de güzeldi, bir çocuğu hem ilmen hem dinen eğitmenin ne kötülüğü olabilirdi? The cemaat’in hususi hizmet tarafında olanlar da aslında hizmet tarafında olanlardan çok farklı değildi. Onlar da iyi niyetlerle birşeyler yaptıklarını zannediyorlardı; ama büyük resme baktıklarında yaptıklarının ne kadar tehlikeli ve kötü olduğunu veya olabileceğini ya farkedemiyorlardı, ya da farkettikleri halde kendilerini kandırıyorlardı. 

Bu meselenin biraz daha açılması gerekiyor. Önemli ve benzerleri çok defa yaşanmış bir örneğin üzerinden gidelim. 90’li yıllarda ortaokul ikinci sınıfta okurken bir cemaat dershanesi veya yurdunda çalışan etkileyici bir abi—abinin ismi Ahmet olsun—vesilesiyle cemaat ile tanışmış bir öğrenci düşünün—öğrencinin ismi Mehmet olsun. Mehmet ortaokul üçüncü sınıfın ortasında artık askeri liselere girmek için gizli eğitim almaya başlamıştır. Aklı ve kalbi Gülen vaaz ve sohbetlerini dinlemekten The cemaat’in seçilmiş bir topluluk olduğu konusunda mutmaindir ve ona askeriyenin kendisi gibi dinini ve milletini seven subaylarla dolmadığı müddetçe Türkiye’nin ve dünyanın geleceğinde islamın yerinin zayıf kalacağı inandırılmıştır. Mehmet Kuleli askeri lisesine girer, kendisine abdestini tuvalette veya teyemmum ile alabileceği ve namazlarını ima ile kılması gerektiği—ve başka diğer fetvalar—söylenmiştir. Mehmet askeri okulda okuduğu yıllarda ve sonrasında ya Ahmet abisiyle ya da onun tanıştırdığı başka bir abi ile gizli görüşmelerine devam eder. Bu görüşmelerde devamlı dini telkin alan—biraz da işiyle alakalı bilgi alınıp verilen—Mehmet zorunlu olarak The cemaatin kendisi gibi bir çift kişiliklilik geliştirmiştir. Bir taraftan yüreğinde dini olarak çok hassas olmaya çalışırken, diğer taraftan dışarıdan dine değil nötr, çok negatif bakan bir profil çizmeye çalışmaktadır. 

Şimdi Mehmet ve Ahmet’in kişisel olarak yaptıklarını hata sevap cetveline götürelim. Aslında ikisi de iyi niyetlerle bu işi yaptıklarını zannediyorlardı; yaptıkları sadece “iyi amaçlara mahsurlu araçlarla da ulaşılabilir” görüşünü—ki ben bu görüşün cemaatin en büyük hata ve problemi olduğunu düşünüyorum—uygulamaktı. Ama yaptıkları doğru, etik ve kanuni değildi. Mesele onlarca veya yüzlerce Mehmetler ve Ahmetlerin o anda benzer şeyleri yaptıkları ve Ahmetlerin abilerinin abilerinin abilerinin ta Fethullah Gülen’e kadar giden bir silsileye bağlı olduğu göz önüne alındığında çok daha vahim haline geliyordu. Bu kadar gizlilikte olmasa da benzer uygulamaların emniyet, adliye, bürokrasi gibi devletin diğer çok önemli kısımlarında da uygulanıyor olması ise bize daha da vahim durumu ve o çok yerinde durum tespit ve isimlendirmesini verdi: evet, cemaatin hususi hizmet tarafı tam manasıyla bir paralel devlet yapılanmasıydı. 

Bunları çok öncelerden beri Hikmet Çetinkaya, Necip Hablemitoğlu, ve nispeten sonralarda Ruşen Çakır, Ahmet Şık gibi gazeteciler yazıyordu. Son 10-15 senedir ise herkesin bildiği bir sır olmuştu bu durum. Fethullah Gülen bunları “Bir milletin evladı kendi kurumlarına sızmaz. Hakkıdır, girer oraya.” gibisinden savunmaya çalışsa da bu savunma aslında Türk halkının zekasına ve anlayışına bir hakaretten başka birşey değildi. The cemaatin yaptığı kadrolaşma ile diğer grupların yaptıkları lokal kadrolaşmalar arasında hem boyut, hem stil, hem de tehlike bakımında kıyas kabul etmez boyutta fark vardı. Asıl problem ise The cemaatin oluşturduğu paralel yapının kadrolaşmasının tasarımından kaynaklanan “sistemik risk”ti. Yani bu gizli yapılanmanın içinde olan insanların her birisinin küçücük bir kötülük yapma ihtimali milyonda bir bile olsa—yapı çok hiyerarşik ve gizli olduğu için—tüm sistemin hata yapma ihtimali çok yüksek olacaktı kaçınılmaz olarak, nitekim oldu da. 

15 Temmuz darbe teşebbüsünün detaylarına girmeyeceğim hiç. Hem bazı detaylarının hala karanlık kalmış olmasından ama daha önemlisi Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve Harun Biniş’in—elini vicdanına koymuş ve bu işleri az çok bilen her cemaat mensubunun itirafıyla—hususi hizmette görevli insanlar olduğunu bildiğimiz için. Tabii ki askerlerden kripto cemaat elemanı olanlarının darbenin neresinde olduğunu anlamak çok önemli bir bakımdan; ama diğer taraftan cemaatin orduda darbe yapabilecek bir güçte olması kendi başına yeterli dağıtılılıp bulunan kanuni deliller ölçüsünde bu kişilerin cezalandırılması için. 

Buradan The cemaat mensuplarının kendi tanımları ile hizmetlerini nasıl değerlendirdikleri meselesine geçmek istiyorum. The cemaat mensuplarından—sevdiğim bir abimin tanımı ile—“cemaat robotları” diye adlandırabileceğimiz bir grup insan hala Fethullah Gülen’in büyüsünde kalmış durumdalar. Onlar için Gülen’in ve abilerinin darbe bir tiyatroydu, arkadaşlarımız nerde olurlarsa olsunlar kanunsuz hiç birşey yapmadı demeleri yeterli böyle olduğuna inanmaları için. Onları başka birşeye inandırmak çok zor. The cemaat mensuplarından aslında işinin aslını bilen ama zaten gizli açık yalanları söylemeyi nerdeyse ikinci karakter haline getirmiş insanlar da var, genelde yönetici kademesinde olan. Onlar bu durumu bir savaş olarak görüyorlar, amaçları cemaatlerinin bir şekilde kazanması, o yüzden ne demeleri gerekiyorsa onu diyeceklerdir—Gülen’in Öksüz’ü tanımıyorum demesi bu babdan değerlendirilebilir. Bu iki grubun dışında daha akılcı ve vicdanlı bir grup insan var, aslında iktidarın yaptığı gibi tabana zulmedilmese onların önünde sonunda bu durumu daha iyi anlayıp, değerlendirip, The cemaatin bu halinden ayrılacaklarını öngörüyorum. 

Buraya kadar okuduysanız sağolun. Yazımı kişisel The cemaat değerlendirmem ile bitirmek istiyorum. Ben The cemaat’e çok şey borçluyum. Samanyolu Fen Lisesi bana hem ahlaken, hem dinen, hem ilmen o kadar çok şey kattı ki, bunlara vesile olanlara ne kadar teşekkür etsem azdır. Sonraki yıllarda da en iyi arkadaşlarım hep The cemaatin içinden çıktı. Asıl önemli olanı ise, bu sadece benim hikayem değil, Türkiyedeki yüzbinlerin hikayesi. 

O yüzden FETÖ diyip atmamalısınız tüm cemaati. İçindeki çürük elmalar yüzünden—her ne kadar bu çürük elmalar cemaatin merkezinde olsalar da—ortalama bir cemaat mensubunun iyi karakterini, iyi yürekliliğini, iyi niyetini, ve fedakarlığını görmezden gelemezsiniz. The cemaatin çok büyük problemlerini algılayabilmeleri için mensuplarına fırsat vermelisiniz, onları işlerinden ederek, hapse atarak, iş imkanını ellerinden alıp tüm ülkeyi bir büyük hapis yapıp Meriç’i bir kurtuluş gördürerek bu fırsatı ellerinden alıyorsunuz. Yapmayın, etmeyin. 

“Tabanı ibadet, ortası ticaret, tepesi ihanet” diye başlanmıştı, ama sonra hepsi FETÖ olup çıktı The cemaatin. Ben bunu kabul edemiyorum. Çok üzülüyorum masumlar mazlum olunca. O öğretmenlerin, akademisyenlerin, küçük esnafların vs ne suçları vardı kişisel olarak? Suç kişiseldir, kişisel olarak suçu belgelenen cezasını alsın. İktidarın en tepesi bile “kandırıldık” diye aklanabiliyorsa, bu insanlara da kandırılma hakkını verin. Gerçekten çok büyük zulümler yapıldı ülkemizde, öncesinde The cemaatin hususi hizmet kısımları da yaptı zulümleri, ama son iki senedir karşılık verilirken denge çok ama çok kaçtı. Bu dengenin artık daha geç olmadan bulunabilmesi duam ve umudumla. 

İsa Hafalır
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

11 Yorumlar

  1. Sevgili hocam en basindan berimi boyle idi yoksa sonradan guc/para mi zehirledi gercekten bilemiyorum, ki bu son derece dogal, bu kadar kontrolsuz, asla hesap sorulmayan, asla hesap verilmeyen bu capta guc/paraya hukmedenlerin zehirlenmemesi imkansiz, ilime bilime tarihe aykiri, yonetenlerin herbiri istisnasiz hem seyit, hemde harward vs mezunu olsa yine imkansiz. Onun disinda tum dediklerine cani gonulden katiliyorum, cok cok cok masum insan perperisan oldu, halada olmaya devam ediyor, bunlarin hepsini bir ana dogurdu, hespi Rabbimin sevgili kullari.
    Senin soyledigini tekrar ederek bitireyim, " The cemaatin çok büyük problemlerini algılayabilmeleri için mensuplarına fırsat vermelisiniz, onları işlerinden ederek, hapse atarak, iş imkanını ellerinden alıp tüm ülkeyi bir büyük hapis yapıp Meriç’i bir kurtuluş gördürerek bu fırsatı ellerinden alıyorsunuz. Yapmayın, etmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can abicim kurulan sistem ne yazik ki insanlarin dogal zaaflariyla birlesince boyle bir facia cikti ortaya. Guzel irdeleyelim ki ilerde kurulacak sistemler daha guzel sistemler olsun.

      Sil
  2. tabanındaku iyi yürekli olduğunu iddia ettiğiniz insanlar önlerine sınav soruları geldiğinde ikinci kez düşünmeden yüzbinlerce insanın hakkıni yemekte bir beş görmüyordu. intihar eden bunalıma giren hakkı yenen bu insanların vebali o "tabanı ibadet" olanların boynundadır. yine aynı sevimli taban fetocu hakimlerin savcıların işlediği kumpasladigi suçları kararttigi hayatları izlerken tatlı tatlı devletin kurumlarına torpille girmekte bir beş görmüyordu. tabanının masum olduğuna zerre inancım yok ve böylesi yazılar ile o kitleyi bize sevimli gosteremeyeceksiniz. yazacak çok şey var.verecek çok kötü örnekler var.ama bu kafi şimdilik.

    YanıtlaSil
  3. Yazı hakkında Ruşen Çakır'ın youtube yorumu

    https://www.youtube.com/watch?v=daW4WpDrc90

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eyvallah. Rusen beyin yorumunu cok begendim, sagolsun.

      Sil
  4. Dikkatlice okudum, çok güzel noktalara değinmişsiniz, paylaşım için teşekkürler.🙏

    YanıtlaSil
  5. Şunların yaşandığı bir kült'ün parçası olduğum için kendimden utanıyorum. Sürü savunması refleksiyle ve tam bir imanla kulağıma değen her pisliği yıllarca reddettim. Sonuç; çıkışı olmayan bir pişmanlık denizinde boğuluyorum!
    https://odatv.com/cemaatin-abisinin-cocuk-tecavuzleri-boyle-kapatildi-2411161200.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hizmetle çok bir alakanızın olmadığı üslubunuzdan belli oluyor. Tanımadığınız insanları aptal yerine koymayın bence.

      Nihat Genç isimli operasyonel medya figürünün iddialarına gelince... Öncelikle cemaatle alakalı malzeme arayışının had safhaya ulaştığı bu geçtiğimiz son birkaç yılda böylesine skandal bir mevzunun ancak şimdi meydana çıkmasındaki tuhaflığa dikkat çekeyim. Fakat, bu yeterli olmayacak tabi, çünkü müddeinin iddiasını ispatlamasının gerekmediği, ama mazlumun masumiyetini ispatlamasının beklendiği saçma zamanlarda yaşıyoruz. Buyrun o halde:

      "Taner Topsakal: Özgen İmamoğlu hakkında araştırma yapmaya koyulduk. Geçmişine baktık. Gördük ki cemaate bağlı bir okulda rehber öğretmenlik yapıyor. [...]"
      Yani:
      1) Sapığın adı Özgen İmamoğlu.
      2) Cemaatten biri. Bursa'da cemaate bağlı bir okulda rehber öğretmenliği yapıyor.

      Hemen Google'da küçük bir araştırma yapıyoruz.

      "Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davada, Özgen İmamoğlu'nun Hidayet Vakfı'na ait Özel İlkgüneş İlköğretim Okulları'ndaki görevi sırasında bazı çocukların ırzına tasaddide bulunduğu gerekçesiyle..."
      Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/gundem/11-numarali-delil-internete-dustu-38468436

      "Bakanlık, şu kararları aldı: "Hidayet Eğitim Sağlık ve Kardeşlik Vakfı'na bağlı Bursa Özel İlkgüneş Lisesi, Özel İlkgüneş İlköğretim Okulu ve Özel İlkgüneş İlköğretim Okulu Yıldırım Şubesi, eğitim yılı bittikten sonra sürekli kapatılacak."
      Kaynak: http://www.radikal.com.tr/turkiye/porno-okul-kapattirdi-627411/

      Demekki neymiş, sapık, Bursa'da Hidayet Vakfı'na ait Özel İlkgüneş İlköğretim Okulu Yıldırım Şubesi'nde çalışıyormuş o tarihte. Google'da araştırdığınız zaman aşağıdaki kaynaklarda okulun 2013 itibariyle halen daha Hidayet Vakfı'na ait olduğunu göreceksiniz.

      http://www.unisbul.com/hidayet-vakfi-egitim-kurumlari-brans-ogretmenleri-ariyorruz-is-ilani-9483
      https://www.bulurum.com/details/7b75c__ecf2k2dag0g4j7ic71h2_3476?token=1173587041

      Şimdi Hidayet Vakfı'nı araştırıyoruz. Bu Mardin şubesinin web sitesi: http://www.hidayetikv.org/

      Web sitesindeki içerikten anlıyoruz ki bu vakıf Nur cemaatlerinden birine ait. (Evet, birden fazla Nur cemaati var. Evet, Gülen cemaatiyle alakaları yok. Hatta bu süreçte Yeni Asya haricinde Erdoğan'a biat etmemiş olan Nur cemaati var mı bilmiyorum.)

      O da nesi vakıf kapatılmamış, el konulmamış halen daha faal bir vakıf. Dahası bu vakfın Bursa şubesinin düzenlediği Kutlu Doğum Programı'na dair 15 Nisan 2017 tarihli haber:
      https://tr-tr.facebook.com/bursatv/videos/1383773484978364/

      Yani... Özetle, bu vakfın cemaatle bir alakası yok. Hiç olmamış. Zaten KHK'yla kapatılan/el konulan okullara bakarsanız bunu daha iyi anlarsınız.

      Benim hayret ettiğim nokta, nasıl oldu da Ensar Vakfı'nda yenen lerzeleri cemaate fatura etmeyi düşünemediler. Ne de olsa önlerinde cemaat hakkında ağızlarına kaşıkla verilen her şeyi sorgulamadan sindirecek siyasi yelpazenin her kesiminden fertleri bulunan zombiye dönüşmüş bir topluluk var. Nihat Genç için kullandığım "operasyonel" tabirinin sebebini de anlamışsınızdır şimdi umarım.

      Soruyorum size şimdi. Tanımadığınız insanlar hakkındaki önyargılarınız sebebiyle onlara düşmanlığa kilitlenmenin, hele somut delillere dayanmayan iftiraların kol gezdiği, bırakın iddiaların delile dayanmasını, mesnetsiz bu iddialara konu insanların savunma hakkının bile kısıtlandığı veya hiç verilmediği böyle bir ortamda niçin mantıksız olduğunu görebiliyor musunuz?

      Selamlar.

      Sil
  6. Sevgili kardesim, bende hususi hizmetlerin he tarafindan onceden tasarlandigini dusumuyorum.
    Nicin?
    1. Amaci irsat ve teblig olan, sivil alanda hizmet eden bir cemaat, resmi alandan gelecek tehlikeleri bilmek ve onlemek icin devletin resmi kurumlarinda olmalidir.
    2. Yine, amaci irsad ve teblig olan bir cemaat, istisnasiz toplumun tum kesimlerine hizmet goturmelidir. Devlet memurlari istisna edilemez.
    3. Devlet memurlarina goturulen hizmetler, her insanin ihtiyaci olan dini ve manevi hizmetlerdir. Memurun yaptigi isle ilgilenilmez. Mesveretlerin ana gundemi insanlara hak ve hakikatlerin ulastirilmasidir.
    4. Hizmete ile irtibati olan memurlar, durust, kendi isinin uzmani ve ozveri ile calisan insanlardir. Bu insanlar kendi islerine cemaat rehberlerini karistirmayacak kadar bilincli ve profosyoneldir.
    5. Bugun baska cemaatlere mensup bircok devlet memuru var. Hizmet hareketi sivil alanda basarili oldugu gibi, devlet kurumlarina girme, yukselme ve oradaki baska insanlari etkileme konusunda basarili oldular.
    6. Bu basari hicbir zaman hazmedilemedi. Kendilerini devletin sahibi goren ulusalci ergenekoncu ve kemalist kesimleri rahatsiz etti. Bu gunku problemlerin kaynagi budur.
    7. Bunun icin tedbir sistemi gelistirildi. Bulunmus oldugu kurumlarda kendini gizlediler. Islamin ilk yillarinda musluman olan EbuZer Hazretleri, belli bir sayiya gelene kadar kendini gizlemis, musriklerin serrinden korunmustur.
    8. Devlet kurumlarinda, muslumanlara ancak musdahdemligi layik goren bu zihniyetin serrinden, cemaat insanlari baska turlu nasil korunacakti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ahmet Gümüş06 Ocak, 2019

      Fazla iyi niyetlisiniz yorumlarınızda. Peygamber efendimiz belli bir sayıya kadar tedbir yaptı.İktidara gizli ortak olup tedbire devam edilmesi ve hatta iktidar nimetiyle devlette kadrolaşmanın hızlandırılması asıl niyeti ortaya koyuyor.Gülen devleti ancak asker gücüyle kontrol edeceğine inanmış bir geri kafalıdır.Darbelerden çok korktuğundan askeri ele geçirip bir darbe ile İran'daki Ayetullah düzeni gibi Türkiye'ye abi düzenini getirmekmiş amacı.Darbe başarılı olsa siyaset yeniden dizayn edilecek bir üst kurul oluşturulup siyasete kimlerin girip giremeyeceğine karar verilecekti.Bu güç elinde olan Gülen' de Humeyni gibi istediğini yapacaktı.Resme içerden değilde dışardan bakın anlarsınız bunu.

      Sil
  7. Her şeyin hakikatini ,Allah bilir.

    YanıtlaSil