Header Ads Widget

test banner

Yeni Güncelleme



Bundan yaklaşık 1.5 sene önce iç yolculuğuma dair yedinci yazımı yazmıştım (link). Artık sekizinciyi yazmanın vakti geldi diye düşünüp kalemi aldım elime.

Aslında şu an etrafında dolandığım görüşler, 1.5 sene önce yazdığım görüşlerden çok da farklı değil. Hâlâ dindar değilim ve spiritüelim. Hâlâ yoldayım ve hep yolda olacağımı düşünüyorum. Hâlâ Hz. Muhammed’in bir çeşit ilahi etkileşime (muhtemelen) muhatap olduğunu düşündüğüm için kendime müslüman diyebilirim (bir ara kendime, düşüncelerim ortodoksiden çok farklı olduğu için, “müslüman” değil de, “müslüman*” demeliyim diye düşünmüştüm; sonra eşimin telkiniyle bundan vazgeçtim.) Hâlâ dinleri (kendi tanımımla) birer mit olarak görmekle beraber, onları önemsiyorum. Hâlâ vahdet-i vücud ve benzerleri etrafında dolanıyorum. Hâlâ Tanrı’ya aklen yaklaşmış, ama O’ndan kalben uzaklaşmış gibi hissediyorum. Ama bu görüşleri biraz daha oturttuğumu ve 1.5 sene öncesine göre biraz değiştiğimi görüyorum. O yüzden bir güncelleme yazısı gerekti.

Tanrı’yı, evreni yukarıdan yöneten, sonsuz saygı talep eden, asık suratlı bir büyük patron olarak görmekten çok uzağım. Cennet-cehennem şeklinde bir ahiret var mı, bilmiyorum; bunun olma ihtimalini çok düşük görüyorum, ama olmasını çok istiyorum. Olmasını daha yüksek ihtimal gördüğüm ahiret, ölümden sonra Tanrı’yla birleşme şeklinde. O bile yeter bana; ama yoksa da dert değil; o ihtimalle de barışığım.

Tanrı’yla iletişimim Rahibe Terasa’nınkine benzer: ben Tanrı’yı dinliyorum, Tanrı beni dinliyor, ve ikimiz de konuşmuyoruz. Buradan anlaşılacağı üzere, dua etmiyorum. Ne olacaksa razıyım. Yine de çok mutmain değilim; Tanrı’yla sadece akli bağlantım var, ama kalbi bağlantım yok denecek kadar az. Bu durumun iyileşmesini bekliyor ve diliyorum. Bir diğer tatminsizliğim, yalnızlığım. Benim bu düşüncelerimi derinlemesine ve etkileşim halinde paylaşabileceğim; beni anlayacak ve olduğum gibi kabul edip sevecek insan bulmakta zorlanıyorum.

Alan Watts’a dair yazımda (link) bahsettiğim dört evren modelinden kendimi en yakın gördüğüm “drama modeli.” Bilincin tanrısal olduğunu düşünüyorum. Tanrı bence bilinçler üzerinden kendi kendine bir oyun oynuyor. Biz, sinir hücreleri gibiyiz; bu minvalde bütün deneyimlerimiz nörotransmitterler gibi, biz o kadarını anlıyoruz; ama yukarıda çok harikulade şeyler oluyor. Özgür iradem var mı, emin değilim. Özgür iradenin olmaması durumu bana hem rahatlatıcı, hem de manasızlaştırıcı geliyor. Bilinç ve özgür irade, bu hayatta (Tanrı’yla beraber) en ilgimi çeken şeyler.

Dinlerin halka bakan taraflarının, kurallarının, şeriatlerinin, benim için kişisel olarak bir önemi yok. Artık güncel çok ilgimi çekmiyor; her tarafı sarmış adaletsizlikler bile beni artık çok rahatsız etmiyor. Tanrı bile değiştirmiyorsa bu adaletsiz dünyayı, ben niye uğrasayım ki? Hem zaten, yoruldum. Ben kendime ancak yetiyorum (aslında, yetmiyorum.)

Dinleri, ortaya atılmış Tanrı mülahazalarını, ancak Tanrı’ya işaret edebilen işaretler; ve bir nevi, ayı gösteren birer parmak olarak görüyorum. O parmağı emip kendimi tatmin etmek istemiyorum, ama o parmağı takip edip aya (Tanrı’ya) yaklaşmak çok zor. Zora talip oldum, ama yapabilir miyim, bilemiyorum.

Dinlerin sadece heteredoks ve ezoterik taraflarıyla ilgileniyorum. Yakın zamanda İbni Arabi dinlemeleri/okumaları yapmaya başlayıncaya kadar daha çok (kültürden arındırılmış) Budizm ve Hinduizm’le ilgileniyordum. Ama biliyorum ki, İslam tasavvufunda ve özellikle İbni Arabi ekolünde bana uyacak şeyler var. Tembelliğimi, ertelemeciliğimi, boş işlere dalmamı, ve benzeri sorumlarımı biraz halledebilsem, o konulara dalmak istiyorum. Biliyorum, bir şeyler var. Ve zannediyorum, ömrümün sonuna kadar burada kalacağım: biliyorum, bir şeyler var.

Gerçi kendi kendine ve kısıtlı akılla ulaşılabilir mi, gerçeğe, hakka, hakikate, Tanrı’ya, emin değilim. Hakikate salt akılla ulaşılabilir mi, açtığım ilk Clubhouse odasının ismiydi. Ulaşılamaz diye tahmin ediyorum. Deneyim lazım belki de. Bu, bir hikmetli insanın yol göstericiliğinde olabilir, bir zikir halkasında olabilir, bir psikedelik deneyimle olabilir, belki… Bilemiyorum. Hiçbirisini denemedim, denemek için planlar yapmıyorum. Acele etmiyorum, akışına bıraktım.

Bu yazım biraz karanlık oldu, çünkü durumum bu. Yine de, mutlu sayılırım. Şu an ölecek olsam, eyvallah der giderim. Sonrası olsa da, olmasa da, var olmuş olmak güzel.

Selamlar,

-İsa Hafalır


author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

7 Yorumlar

  1. Tebrikler, sağlam sapıtmışsınız.

    YanıtlaSil
  2. Her insan gelgitler yaşar sorgulamalar ve karşılaştıkları olaylar çevresel faktörler/ kötü temsil ve örnekler insanı zaman zaman şüphelere acabalara düşürür... Ama sizin gibi okuyan sorgulayan birisi neyi bulamadı da bu farklı bir yöne doğru gitmelere maruz kaldı.. Belki sizin düşünsel sorgulamalarınız veya tereddütleriniz şüphelerinizi ben de çok defa yaşadım ama çok şükür hepsinde iman ile imanım ın kuvvetlenmesi ile çıktım... Rabbimden ilim talep ettim ilmi talep edene veririm diyor Allah.. Allah dostlarının duası olan "Rabbim Eşyanın hakikatını perde arkasını göster" duasına sarıldım.. Çok kapılar çok ilhamlar açıldı .. Bizler sınırlı bilgideyiz o sebeple istidadımız miktarınca potansiyelimizce Allah ilmimizi artırsın/ yaratıldığında meleklere secde ettirilen donanımdaki insan sırrına erdirsin.. Şeytan aldattı kovdurdu yetenekleri alt düzeye sınırlandırılıp oradan dünyaya kovuldu insan.. tekrar o ilk yaratılıştaki sırlara seviyeye kapasiteye algı yüksekliğine yükselmek için İLİM-DUA vasıtası TEFEKKÜR-TEZEKKÜR vasıtası ile yükselmemiz elzem.. Bunu başaran çok az insan var.. Gayret gerek sabır gerek Kalb-i Selim gerek.. Kalb-i Selimi yakalamanın şartları ne ise onun gereklerini oluşturmak gerek.. Aksi halde takılıp kalmak savrulmak zanlarla cedelleşmek yeise düşmek işten değil.. Rabbim o secde ettirilen insan vasfına bizi eriştirsin Fatiha'daki gibi DOSDOĞRU YOLA olmamızı istediği yola eriştirsin... BEN KENDİ ÇABAMLA ULAŞIRIM DİYEN ALDANIR.. ÖNCE DUA TALEP LAZIM SONRA GAYRETİN HER ÇEŞİDİ GEREKİR.. Sizin gibi müdakkkik birisi umarım Allah'ın Fatiha'da belirttiği doğru çizgiye ulaşır... Muhyiddin-i Arabi veya Abdulkadir Geylani veya İmamı Şazeli veya İmamı Gazali veya Mevlana vb vb vb sizin geçtiğiniz gelgitleri yaşamamışlar mı sanıyorsunuz sizden daha katmerlisini yaşamışlardır bundan emin olun...

    YanıtlaSil
  3. hakikatı arayan değil, her şeyden bıkılmış bir ruh ile yazılmış bir yazı olmuş maalesef ama yine sizi olduğu gibi kabul etmek güzel...

    YanıtlaSil
  4. Hocam; "Evrenin yaradılışı" yazımızı bir kere daha okumanızı tavsiye ederim. Evrende matematikten, fiziğe, sosyolojiden, ekonomiye herşey Allah'ın varlığını haykırıyor.
    Küçük bir not Tanrılar yoktur, Allah vardır.
    Allah bütün tanrıları Ret eder. A. Denikul
    https://youtu.be/GHlmvtXQWkI?si=vE8jwcJCSjPk2D5u

    YanıtlaSil
  5. Adınız ? , adaşınız … Muhammed Emin as. , hiç yalan söylemiş miydi ? Mesela düşmanları bir kez bile olsa bununla ilgili ithamda bulabilmişler miydi ? Sizin için içim açıyor . Ne çok takılı kaldınız acınıza , aldatılmış olmanıza … az biraz samimi olsak tutar yakanızdan silkerdim . Ne istiyon oğlum sen bu hayattan . Allah sana aldıklarından çok vermedi mi ? Ne istiyon ne bu şımaraklık . Savrulurken ailenin imanını da etkiliyorsun haberin var mı ? Sen Gazze’den bir haber misin , millet melerini kaybetti , acıdan aklını bile kaybeden var Allah diyor , en son ne zaman secde ettin ? Havan kime oğlum senin . Allah size merhamet eder o kesin , ama siz Allah’a merhamet etmiyor musunuz ? Siz Allah’ı yaralamaktan korkmuyorsunuz …

    YanıtlaSil
  6. Size sapık, kafir vs diyenlere aldırış etmeyin. Gayet yerinde sorgulamalar bunlar, yaşamayan bilmez. Düşünmeyi öğrenememiş birisine Nursi'nin, misal, argümanlarındaki dönüşselliği ve totolojik önermelerini anlatamazsınız

    YanıtlaSil
  7. Ene sıkıntınız var.

    YanıtlaSil