Header Ads Widget

test banner

Yetiş Ya Martin Luther!


Dünya üzerinde Saksonya adı verilen bir yer var. Bu yer Almanyada Çek Cumhuriyeti sınırında bir bölge. Bilenler zaten biliyordur. Bilmeyenler ise Hz.Google’dan sorabilir.

1500’lü yıllarda Saksonya’da yaşıyor olsaydınız, “Tarih Bilimi” eğer bizi yanıltmıyorsa sokaklarda her tarafa asılmış pankartlara denk gelebilirdiniz. Ne yazmaktadır diye pankartlara baktığınızda ise şu yazıyı görmüş olacaktınız;

“Cehennemin tapusunu satın aldım. Kapısına kilit vurdum. Bundan sonra hiçbiriniz oraya girmeyeceksiniz…”

Pankartı yazan kişi yine elinde Papa tarafından mühürlenmiş cehennemin tapusuyla sokaklarda gezinmektedir. Şüphesiz bu kişi Keşiş Martin Luther’den başkası değildir. Olay ise şöyle olmuştur,

Papaya ve onun para sömürüsü düzenine baş kaldıran Keşiş Martin Luther, Roma’ya bir mektup yazarak Cennetin arazilerinin fiyatlarını sorar. O dönem papa ve avaneleri iyi para ettiği için cennetten arazi satmakta ve tapu dağıtmaktadır. Kendisine arazi fiyatlarını yollarlar. Fiyatlar baldan ırmaklara veya süt çeşmelerine yakınlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Bu kez Luther bir mektup daha yazar, cehennem arazilerinin satılık olup olmadığını sorar. Papalıkta görev yapan bedavacılar önce bir aralarında gülüşürler. Sonra bu keşiş kafayı yedi galiba derler. Hazır deliyi bulduk bundan da para kopartalım diye cevaben cehenneminde satılık olduğunu ancak talibi olmadığından fiyatın çok ucuz olduğunu yazarlar. Luther cevap üzerine önüne gelenden para toplayıp Roma’nın yolunu tutar, üzerine bir de pazarlık ederek tüm cehennemin tapusunu Papa imzalı bir belge ile satın alır. Onlar arkasından gülüşe dursun Saksonyaya dönen Luther eline tapuyu alır her yere pankart asarak Reform hareketinin efsane dönüm noktası olan o sözleri yazar. “Cehennemin tapusu bende kapıyı kilitledim kimse giremeyecek artık, hepinize müjde”. Bunu duyan Papa ve avaneleri neye uğradığını şaşırır. Zira bu sözler, uyuyan koca bir kitleyi Papanın düzenine karşı direnen, dininin esaslarına aykırı olan bu rantçı kitleyi dini için protesto eden bir gruba dönüştürüvermiştir. Allah’ın cennetini kimse alamaz ve satamaz demektedir Luther. Ve Protesto ediyoruz anlamında kendilerini “Protestan” olarak tanımlayan büyük bir grup ortaya çıkmıştır. Papa ve avaneleri Martin Luther’i dinden çıkartır (afaroz). Ancak Luther bu afarozu da protesto eder. Her ne kadar bir ara özür dileyerek geri vites yapsa da daha sonra protestanlığa devam etmiştir.”  

Martin Luther’i övme veya fikirlerini tartışma gibi bir niyetim yok. Zaten biz dahil doğu toplumlarında, hele hele ortadoğu toplumlarında bir Luther’in çıkma ihtimali neredeyse sıfır. Ancak bizde de aynı o dönemki Papalık gibi din üzerinden sömürü yapan onlarca topluluk var. Üstelik en acısı bunlara siyasetin de sahip çıkması. Çünkü bunlar biatçı kitleler olduklarından bir hamle ile hepsinin oyunu ve desteğini alabiliyorsun. Her şey şeyhin/hocanın iki  dudağı arasında. Şeyhi mutlu et binlerce oyu alıver. Bunlara karşı şöyle bir bakıyorum da yapacak hiçbir şey yok. Lakin Luther olamasam da bende protesto ediyorum, neyi mi;

Adıyaman Menzil tarikatında “tövbe almak” adı altında insanların iplere tutunup ayin yapmasını protesto ediyorum. Allah senin duanı kabul etmiyor da bu adam aracı olunca kabul edecek mi sanıyorsun yoksa. Peki pedere gidip tevbe edip günah çıkartmaktan ne farkı kaldı bunun. Yetmemiş gibi birde buradan milyonlarca para kazanmak. Şu video görüntüsüne bakın (https://www.youtube.com/watch?v=y5txyXGTuoI) son model mercedes ve 3 milyon TL civarı bir fiyat. Bu aracı almak için mesleği ne peki? “Şeyh” evet “şeyh”. Şeyhliği aşağıladığımdan değil ama akşama kadar çalışan insanlar varken oturduğun yerden nasıl kazandın bu parayı. Ya senin mercedesinin önünde el pençe duran tiplere ne demeli. Sizi de, mercedesinizi de, el pençe bekleyen müritlerinizi de protesto ediyorum. Sizin bu İslam düşüncenizi protesto ediyorum.




Mesela Allah ve Resulu ile görüştüğünde onların kendisine danışacağını iddia eden Gülen’i protesto ediyorum (https://twitter.com/ideacrimina/status/1374691784090136579). Sadece onu değil garibanın çocuğunun rızkını asya bankasını boşaltmak suretiyle çalanlara ne demeli. Ahirette o rızkı yenilen çocuk hesap sormayacak mı sanırsınız. Cennetten arazi satan Papalıktan ne farkınız var. Sizi de protesto ediyorum. Sadece sizi mi? Yanınızda sebepsiz zenginleşen avanenizi de protesto ediyorum. Kampa gelenlere birşeyler satarak başlayıp milyonara ulaşan sonra da basın demeci verip hakkıyla para kazandığını iddia eden şahıs protesto edilmeyecekte kim edilecek? Paçavra ettiniz bu dini.



Suriyede 14 yaşında çocukları ağaca bağlayıp üzerine roket atan, deri yüzen, diri diri insan yakan IŞİD’i da protesto ediyorum. Bu ne cehalettir dendiğinde bunlar Yahudi veya İngiliz oyunudur deyip işin içinden çıkanları da protesto ediyorum. Tabi ki bu tip örgütlerin üzerinde bir dış etki vardır. Fakat sıkıntı olan bu insanların biat kültürü yüzünden koşulsuz itaat ile hocasından gelen emri sorgulamadan yapmasıdır. Bu arada Sefter Taş olayını hala açıklamayan ve örtbas edenleri de protesto ediyorum. Benim askerime el uzatanın elini kırmak gerek. Gerek ki bir daha cüret edemesinler. Bu tiyatrodur deyip işin içinden çıkmakta neyin nesi Allah aşkına.



Mesela 28 Şubat sürecinde sıkıntılar yaşayıpta dümeni kendi eline geçirince o dönem kendine destek olan karşıt görüşlülere eziyet eden, devlet makamlarında barındırmamaya çalışan zihniyeti de protesto ediyorum. Hani siz İslamiyet adına derken onlar da özgürlük adına deyip size destek olmuşlardı ya. Yanlış mı ettiler acaba dememek elde değil.



Recm ayetlerini keçi yedi diyen İbn-i Mace’yi protesto ediyorum mesela. Bu olmayan ayet yüzünden bir çok insanı ortadoğu bataklığında ve İslam Devletlerinde recm eden anlayışı da protesto ediyorum. Kutsal kitabında yazmayan hiçbir ayeti uygulayamazsın. Uygulamamalısın. Hadi uyguladın diyelim. Bahanen ne ayetleri yiyen bir keçi mi? Bir keçi yüzünden kaç cana kıydınız.



Daha say say bitmez. Neredesin ya Martin Luther diyeceğim ama bizden ne Martin Luther çıkar ne de bir protestocu. Ben onun yerine gücüm yettiğince bir protesto yaptım bu yazı da. Elinizde bu var. Benle idare edeceksiniz artık. Lakin elinizden geldiği kadar siz de bu bozuk düzeni protesto edin. Şüphesiz Kutsal Kitabı bu kadar az tahrif edilmiş ama kendisi bu kadar çok tahrif edilmiş tek din İslamiyettir. Bunu da hadisler ve biat yoluyla yapmışlar. Çocuklarınızın hiç olmazsa gelecekte kargaşasız bir yerde yaşamasını istiyorsanız siz de protesto edeceksiniz. Ya da biat edeceksiniz. Ben zamanında biat ettim şimdi ceremesini çekiyorum. Nasıl Bediüzzaman Said Nursi “İtaat et rahat et” demişse bende “protesto et rahat et diyorum”. Yetiş ya Martin... Yetiş ya Martin... Yetiş ya Martin...

-Emir Yıldız


author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

32 Yorumlar

  1. Biat kültürünü reddetme ana temasına katılıyorum ancak tehlikeli bir yazı çünkü adeta islamın içinden bir protest mezhep çıkması lazım mesajı veriyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. "Biat kültürünü reddetme ana temasına katılıyorum ancak tehlikeli bir yazı"

      Yazmak tehlikeli degildir. Okumak tehlikeli degildir. Dusunmek tehlikeli degildir. Yazmamak tehlikelidir. Okumamak tehlikelidir. Dusunmemek tehlikelidir. Muslumanlarin son bes yuz yillik tarihi, dusunmeme ve yazmama ne kadar tehlikeli ve zararli oldugunun delilidir.

      2. "çünkü adeta islamın içinden bir protest mezhep çıkması lazım mesajı veriyor."

      Protest mezhep mutlaka cikmasi lazim ve cikacak. Bu, sadece vakte kalmis meseledir. Ulema ve devlet ittifaki, siyasetciler ve ilahiyatcilar birlikteligi islam'i tekeline almis ve dini zulum, istismar ve baski aleti olarak kullaniyorlar. Bunu protesto ediyorum. Bu sitedeki ahmet kuru soylesisini dinleyebilirsiniz. Gazzali, ebu hanife ve baskalari "devlet'le is yapilmaz, devletten maas alinmaz, siyasete girilmez, din siyasetin kopegi olamaz" manasindaki fikirleri bulabilirsiniz.

      Protest mezhep cikacak.

      Saygilar.

      Sil
    2. bence çıkmayacak! çünkü islam katı. Kuran ve hadis adı verilen kaynaklarda direk tanrı ve peygamberin yasa hükmünde kitaplara yazılmış hükümleri var. hukuktaki içtihat mantığındaki örnek olaylar farklı yaklaşımları ve gelişimin önünü kapatıyor. şöyle düşünelim. bugün tanrı çıkıp twitterdan belirlediği esasları yayınlasa ve biz onun tanrı olduğuna iman etmiş olsak. o hükümleri bozmak mümkün olabilr mi? yani başını şöyle kapat diye direk tanrı tweeti(ayet) var. bunu nasıl değiştirebilir düzeltebilirsin yorumlayabilir uydurabilirsin ki... kuran muhammedin öğretilerini konu alan bir kitap değil ki. bunu tanrı yazdı bize indirdi diyor insanlar. güncellenmesi protesto edilmesi nasıl mümkün olabilir?

      Sil
    3. loto oynamıyormusunuz çıkacakmı çıkmayacakmı bence çıkar sence ne olur diye.

      martin luther Allah tarafından gönderilmiş orjinal hristiyanlığa karşı çıkmadıki.
      papazların elinde oyuncak olmuş bozulmuş tahrif edilmiş gerçeğinden kopmuş papazların cennette arsa sattığı zamanda cehennemin tapusunu alarak o zmanki din üzerinden nemalanan kişilere karşı bir fikir hürriyeti meydana getirmiştir.

      din onu gönderenin açıkladığı ve seçtiği elçi ile bildirdiği şekildir. bunun dışına zaten hiçbir şekilde çıkamassın. ya inanırsın ya inanmassın. bu kadar basit. kendine uydurmaya kalkmakla orjinaline zarar veremessin.

      bugün islam orjinal haliyle durmaktadır. gerçek manada yaşayan çok az kişi görülmekte o kadar fakat ortadan kaybolmamıştır.

      ama islam üzerinden nemalanan onu kullanan kendi çıkarları doğrulturuanda ayetleri hadilere taklalar atlatan bir çok kişi vs bulunmaktadır.

      akılsız saf cahil diyemeyeceğimiz kesimler sadece gerçekleri kabullenmek istemedikleri için nefislerinin hoşuna giden açıklamalarda bulunan hocaların cemaatlerin tarikatların peşine takılarak sözüm ona kendilerini bilerek ve isteyerek kandırmaya çalışmaktadır. akılları sıra kendi bilgileri olmadığı için öğrenme isteği olmadığı için doğru ve gerçeklerle yüzleşmeye de cesaretleri olmadığı için bu şekilde bir cemaate tarikata vs girerek birisine tabii olarak belki kıçı kurtarırız mantığı ile hareket etmektedirler.

      öteki türlü kurtulmaya çalışmak işlerine nefislerine gelmiyor. bu şekilde hem uyuşturucu kullanan birisi gibi geçici olarak zevk ve nefislerini hoşnut ediyorlar. hemde kabult etttiklerini beyan etmesele bile bal gibi bu işlerden rant sağlıyorlar.

      herşey ayan beyan ortada zaten. islamda güncellenmeyi gerektiren birşey yok. ahkam kısımları sabittir bunlar değişmez. geri kalan kısımlarıda günün şartlarına uygun şekilde değişikliğe gidilmesini bizzat islam dini emretmektedir zaten. bu kısımlarda değişen teknoloji ve bilime göre yeniden yorumlanabilir.

      kurandaki ayetler ve peygamberimizin uygulama şekli ortadadır. işine gelmiyorsa kabul etmessin. dine de girmezsin.olur biter.

      haaa günümüzde birçok din taciri yokmu var. sülün osmanın dediği gibi salaklarsa ve kanmak için beni kandırmaya çalışıyorlarsa suç kimde?

      halk cahilmiş ne cahili, kimisi din diye rantı götürüyor kimisi laiklik maskesiyle.

      alıcısı olan mal kıymet görür. bu ülkede bunlar alıcı buluyor. kalkıp da kızılderili dansı ile çevre yapamazsın.

      burdaki eline kuranı alır sallar israildeki tevratı amerikadaki incili.

      senaryo aynı bu kadar basit.

      işyerinde kendisi gibi aciz olan bir insanın koyduğu keyfi kurallara ne yapalım abii ekmek parası ağız kokusu çek zorundayız diye itiraz etmiyor, okulla konulan kurala öpe öpe riyaet etmek zorunda kalıyor.

      ama kendisini yoktan yaratan, hemde mükemmel şekilde yaratan allaha aklı sıra günümüzde şöyle olmalı diye racon kesmeye kalkıyor.

      kabul etmiyorsan etme zaten sana o şansı vermiş kullan. Ha baskıcı yobaz dinciler yokmu elbette var. onları da incele işin perde arkası hep ekonomi hep rant. Ekmekleri kesilmesin diye havlayanları da var, şeyinin keyfi için dini istismar etmeye kalkanı da.

      neymiş sünnette bu varmış. Nedense sünnetteki 1000 tane olayı yapmıyorlar yaşamıyorlar, sadece şeyinin keyfine uygun gelen sünneti uygulamak için dinin arkasına sığınıyorlar. dinen belli şartlar için verilmiş ruhsatı sanki genel kuralmış gibi zorlama tevillerle anlatmaya çalışıyorlar.

      Bir daha yazayım. nisa 3 ayetinde allah tek eşliliği emrediyor.
      Peygamberimizin yaptığı evliliklerinin sebeplerini neticelerini de anlamak için okursan kavrarsın zaten. her evlilik cinsellik için yapılmaz.

      tekrar yazıyorum. inanmak kabul etmek zorunda değilsiniz. dinimiz vahiy dinidir. ne şekilde geldi ise o. bu aklını kullanma demek değil. aksine aklını kullan da ne demek istediğini anladır.

      ilk emir oku zaten. senin aklını kullanmanı istemese allah ne siye sana onu versin ve ilk emri oku olsun.

      Sil
    4. islam bu haliyle herkese zarar veriyor. güncelleme yapılmayacaksa veya içinden protest bir meshep çıkıp sözde peygamber ve tanrının yasalarını düzeltmeyecekse bu dini kapatalım gitsin. bu haliyle islam kabul edilemez bir toplum düzeni bozucusudur. insanları militanlaştıran tanrı temalı bir ideolojidir.

      Sil
    5. biz niye sizin verdiğiniz örnekleri emsal almıyoruz acaba bir düşünün bakalım. Çok şükür ben müslümanım. islamın bu hali diye bir şey yok. islam diye bu şekilde takılan insanların hareketini siz islama mal etmeye çalışıyorsunuz.

      işinize öyle mi geliyor diye sormadan da edemeyeceğim.

      araç kullanmaktan örnek verelim. Sürücüler araçta iken çeşitli nedenlerle emniyet kemerini takmıyor ve bu nedenle çeşitli yaralanmalar meydana geliyor. sizin mantığınıza göre sonuçlar kötü uygulamalar kötü o zaman insanların davranışını düzeltelim onları gerçek trafik kurallarına utmasını isteyelim diyeceğinize, kemeri yasaklayalım diyorsunuz.

      islamla alakalı sıkıntı yok, islamı şeyinin keyfine göre yaşamak isteyip bunuda islam diye kakalamaya çalışan insanlar da ve bunları bahane ederek islama saldırmak isteyenlerde problem var.

      bu 2 kesimi düzeltebilirsek herşey kendiliğinden hallolur.

      Sil
    6. kendini kandırmaların son aşamalarındasın sevgili seyinin keyfine göre islamı yaşamayan kardeşim. konumuz yukarıdaki yazı olduğunu unutmayalım. konuyu kişiselleştirmeyin. bu konuda sizin yaklaşımınız milyarlarca insanın kötü durumda olmasının sebebinin islam olmadığı yönünde. oysa benim yaklaşımım farklı. ben direk islamı suçluyorum. masum insanların özünde kötü oldukları önermesine katılmıyorum. bence islam ve islamı kurmuş olanlar. hali hazırda yürütme ve yargı işlerini yapanlar benim görüşüme göre suçludurlar. bu da konuyu yukardaki makaleye getiriyor işte. islamda yasama işlemi yoktur. muhammedin karanlık orta çağ döneminde koyduğu yasalar katılaşmış ve değişmesi mümkün değildir. yasama işleminin geliştirilmeye devam etmeyen bir işlem olması da islamın güncellenemez düzeltilemez bir sistem olduğu sonucun doğuruyor. şeylerden falan bahsetmeye gerek yok. hele hele ahlak iddiasındaki bir dinin savunucusu olarak yorum yaparken....

      Sil
    7. aksine tamda ondan bahsetmek gerekir. Ahlak şekillenmesinin ana sebeplerinden birisidir. sen istediğin kadar islamı suçla dur. müslüman olan yabancıların dilinden olayları dinle. ortada bu kadar islama saldırı olduğu halde yabancılar müslümanların bu hallerine bakarak değil gerçekten islamı araştırarak müslüman oluyorlar. senin islam ve müslüman tanımın sokaktaki palyoçalar ve bu işten rant elde edenler. ısrarla onları gündemde tutuyorsunuz. İnsan değişmiyorki yasalar değişsin. Peygamber zamanındaki insan ne ise ilk yaratılan insan ne ise günümüzdeki insanda o.

      at yerine uçağa binince çokmu şey değişmiş oluyor. insanın istekleri arzuları yaşam döngüsü hep aynı. teknolojik değişimle islamı kurallarını karıştırıyorsunuz. günümüzde yaşanamaz diyorsunuz. bal gibide yaşanır ve yaşanıyorda.

      islamın değil senin kendini güncellemeye ihtiyacın var. bilgilerin sağdan soldan duyma bilgiler. daha şimdiye kadar teknik olarak islami konulara sorgulama yapan göremedik. hep tatırşmak hep suyu bulandırma üstüne. veya bana göre böyle olmalı modunda yazılar.

      her zaman sorduk hiçbir zaman cevap alamadık. güncelleme isteyenler.
      islam dini diyorum bakın rant elde ederek islamı kulllananların açıklamaları demiyorum.

      günümüzde islam dini hangi soruna çözüm getiremedi? hangi konuda boşluk var örnekle sorun cevabını verelim.

      insanların tamamı hem iyiliie hem kötülüğe açık şekilde potansiyeldir zaten. herkes çok iyi bir insan olabileceği gibi şeytana pabucunu ters giydiren bir insanda olabilir. zaten konuda bu.

      Allah insanları imtihan etmekteki ana amacı kendisinin bilmemesi değil ki.

      1-insanın kendisine ne mal olduğunu yaşatarak gösteriyor.
      2-insanın ne mal olduğunu başkasına gösteriyor. onlarda şahit oluyor.

      hangi yasalar sana günümüzde ne şekilde değişmeli diye yazsan keşkede onun cevapları verilse.

      kelimelerinden kafandaki islam anlayışının zaten sakat oluştuğu çok belli. islamı kurmuş olanlar diyorsun. islam şirket dernek değilki insalar gelsin kursun. vahiy dinidir. tarihte pratikleri yaşanmıştır. anlamak görmek isteyene.


      Sil
    8. islam tam olarak da şirket gibi çalışmaktadır. hem sizin kanaat önderlerinizden "zamanının bedisi" ünvanını verdiğiniz islam rahibi şey demiyor muydu:
      "şirket-i maneviye"...
      Yani tapındığınız allahın aşkına size söylüyorum. Biz bir günde mi böyle islam eleştiricisi olduk zannediyorsunuz. Senin cevabını verdiğin şeyleri ben adım gibi bilmiyor muyum zannediyorsun? Bilmediğim bir şey söyleyemeyeceksen yazdıklarının hiçbir alemi yok. Ben bi müslüman moduna girsem şu yazdıklarının alasını yazarım. islam eleştirisine verilen klişe cevaplar bunlar. esaslı bir fikir tartışmak istersen sen islam eleştiricisi ol ben islam savunucusu olayım. bi deneyelim bakalım. sadece soru soracaksın. sorduğun soruyu kendin cevaplamayacaksın. cevabı hazır olmayacak... ama yapamazsın çünkü sen bağlı bulunduğun topluluğun kurallarına karşı gelmeye cesaret edip münferit bir düşünceye sahip olmak istemezsin. neden mi? dışlanmaktan korkuyorsun çünkü. o kadar korkuyorsun ki anonim yazdığın yorumların bile senin dışlanmana sebep olacak. adı münferit olan kendiyle tezat bu toplulukta bile dışlanmaktan korkuyorsun. benim dışlandığım gibi. burdaki herkes müslümanlardan zarar görmüş. bakın başkasından değil müslümanlardan. ya hükümet ya cemaat... ikisinin de ortak özelliği islam. ama birilerinin çıkıp islamı eleştirmesi kadar doğal birşey olmaması gerekirken, islam muhafızları elinde sözlerden yapılma sopalarla bekliyorlar. "fetullah afaroz edildi ama said hala bizdenya !" müslümanlara göre. halbuki askeriyeye sızma işini başlatan said. kimse toz kondurmuyor müceddidine! ben burayı teba olma yeri değil başkaldırma ve birey olma mecrası olarak görüyorum. mevzuya yaklaşımlarımız taban tabana zıt. sizin gibilerin de bu mecranın ruhuna zarar verdiğini düşünüyorum. teslimiyetçi islam düşünce sisteminizi elbette sizinle tartışacam kendim çalıp kendim oynayamam. ama eleştirel fikirlerimin haklı haksız yönlerinin ortaya çıkması benim de kendi tercihimi yapabilmem için farklı yaklaşımları dinlemem lazım. sizin açıklamalarınız zaten varsayılan fix açıklamalar. ben sıradışı olmaya cesaret edebilen insanların yorumlarını okumak istiyorum. islam askerlerinin değil!

      Sil
    9. -Biz bir günde mi böyle islam eleştiricisi olduk zannediyorsunuz.
      kesinlikle hayır. sizi bu sonuca götüren bir süreç var. bizde o süreci dinin esaslarını baz alarak açıklamınızı bekliyoruz.

      size göre islam nedir? ve günümüzde islamı temsil edebilecek düzeyde ülke, cemaat vakıf vs varmı? hangileri size göre bunu yapıyor, yada şöyle diyelim siz islam deyince hangi ülke hangi cemaat tarikat vb. kabul ediyorsunuz.

      -dışlanmaktan korkuyorsun. benim dışlandığım gibi.
      kesinlikle hayır. yıllardır doğruları söylediğim için her yerden dışlanmışlığım bile var. hatta aksine hemdi dinci geçinenlerle hemde dinsiz geçinenlere sürekli fikir tartışmaları halindeyim. bunun hiçbir önemi de yok. çünkü benim bunlarla ilgili bir sıkıntım yok. kendimi ispat etmeye değil bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum. kimseye kabul ettirme gibi bir derdim de yok etmeleri için kendimi parçalayacak halimde. herkes hesabını kendisi münferiden verecek.

      -ya hükümet ya cemaat... ikisinin de ortak özelliği islam.
      yaşananlar ve olaylar gösterdiki ikisininde gerçek dertlerinin islam olmadığı gün gibi ortada. heleki hükümetin din ve islam adına ne yaptığını bir müslüman olarak gerçekten çok merak ediyorum. soruyorum kimse cevaplayamadı bugüne kadar.

      Allahın haram kıldığı ve kendisine savaş açmak olarak kabul ettiği faizi sürekli artırarak dünyanın en yüksek faiz oranına ulaştırarakmı islama hizmet etti.

      hiçbir hukuk düzeninde olmayan uygulamalara imza atarak insanları hapislere doldurarakmı?

      cemaate laf söylemedik diye herkes hemde cemaat saflarına beni itmesin. onlarla ilgili sorduğum sorulara daha cevap verebilen çıkmadı.

      -islam muhafızları elinde sözlerden yapılma sopalarla bekliyorlar.
      Haşa. Allahın dininin bizim gibi insanlara ihtiyacı yok. dilerse kafire bile hizmet ettirebilir. biz kendimizi kurtarabilme adına ne yapabiliriz şeklinde düşünüyoruz. Dini gönderen Allah bizzat kendisi koruyor zaten. koruyacağını da vaadediyor.

      - teslimiyetçi islam düşünce sisteminizi
      müslüman demek zaten iman edip kendisini Allah teslim eden güvenen demektir. bu konuda ise teslimiyetçiyim diyebilirim. ama körü körüne değil. Allah kuranda tam 116 yerde aklınızı kullanın sorgulayın öğrenin körü körüne itaat etmeyin diyor. benim teslimiyet şeklim bu. herşeyi sorgulayıp hikmetlerini anlamaya çalışarak.

      Sil
    10. 1. "islamın değil senin kendini güncellemeye ihtiyacın var."

      Islam'in muslumanlarin kafasindaki tanimini guncellemeye ihtiyac vardir. Muslumanlarim kafasinda Islam tanimi yoktur veya bulaniktir veya 1000 yil once yapilmis tanimdir. Yani bir "software update" (yazilim guncellemesi) yapmak lazim. Cunku Islam'in simdiki tanimi, tarim toplumu icinde yapilmis. Simdiki sartlar, tarim toplumu sartlari degldir.


      2. "bilgilerin sağdan soldan duyma bilgiler."

      Boyle seyleri soylememek icin adamlar "kaynakca" (references, bibliography) diye bir yontemi yapmislar. Yani, kullandigimiz kaynaklari metin icinde ve metin sonunda belirtme yontemleri. Yazilarda ve yorumlarda bu kaynakca yontemi kullanilabilir.

      Ve sahislari degil, fikirleri tartismak daha verimli olabilir. Cunku, 14:9 ve 14:10 anlatildigi gibi, fikirleri curutemeyenler, sahislari curutmeye calisacaklar (Ali Unal mealinden).

      3. "daha şimdiye kadar teknik olarak islami konulara sorgulama yapan göremedik."

      Yani miras, abdest, namaz kac rekat, yolculukta namaz icin kac kilometre gibi fikih konularini kast ediyorsaniz, bu meseleler detaydir ve teferruattir. Teknik konularin otesinde, "muslumanlik felsefesi" problemi vardir. Yani, iman-ibadet-ahlak ucgeninde, ibadete oncelik ve agirlik verip, iman ve ahlak gibi "felsefi" konulari ihmal etme ve bos verme durumlari vardir.

      Bunun icin Islam'in tanimini "ibadet'in bes sarti" degil de, iman ve ahlak'in dort sutunu olarak degistirmeyi oneriyorum. Yani,

      Islam = Adalet + Ozgurluk + Merhamet + Bilgi

      Bu tanim, evrenseldir, globaldir, zaman ustudur, irk ve dil ustudur, her din, her kesim, her millet kabul edebilecek bir tanimdir. Ve Kuran, hadis, ve baska temel kaynaklara ters degildir. Ve bu tanim, iman ve ahlak gibi "felsefi" acidan Islam'i tanimliyor.

      Teknik konular Medine doneminde nazil oldu. Mekke doneminde "felsefi" konular nazil oluyordu. Yani, ilk once iman ve ahlak ("felsefi" Mekke donemi), ve sonra ibadet ("teknik" Medine donemi).

      Saygilar.

      Sil
    11. bu yalnızca bir bakış açısıyla alt üst olabilecek bir düşünce: Teknik konular Medine doneminde nazil oldu. Mekke doneminde "felsefi" konular nazil oluyordu. muhammedin mekke döneminde 4e kadar karı alabilecek durumu yoktu. olgun karısının ikinci belki üçüncü kocası olan sosyoekonomik statüsü cüretkar kurallar koymaya yetmeyen bir adamdı. gücü ele geçirene kadar ahlak insan hakları savunuculuğu, gücü eline geçirdikten sonra yahudilere soykırım katı şeriat kuralları bir de böyle düşünelim?!

      Sil
  2. Nasıl Bediüzzaman Said Nursi “İtaat et rahat et” şeklide değil, “ALLAH 'aİtaat et rahat et”
    söyledi.

    hocaya şeyhe vs itaat et rahat et diye değil. ilk öncecümlelerin doğrularını konuşarak işe başlayalım. islamda Allah ve Rasulüne ve islama uygun hareket eden yöneticilere islama uygun yönettiği sürece ve verdiği emirler islama uygun olduğu müddetçe uyulur. bunun dışındaki kişilere itaat etmek yoktur.




















    YanıtlaSil
  3. ilk önce neden insanlar hocaya şeyhe lidere itaat eder etmek ister sorusuna cevap bulmak gerekir. bu cevaplandığı takdir de her şey kendiliğinden cevap bulmuş olur.

    istihbaratçılar genelde şu taktiği kullanır. milyonlarca kişiyi yöentemk için uğraşacağına, onları bir kişi etrafında topla, o 1 kişiyi yönetince diğerlerini de yönetmiş olursun.

    olayın ana özü bu aslında.

    bugün istihbarat ajanları bazı kişi ve grupları ya bizzat kendi eliyle kurar, yada sonradan oraya girerek yönetimi ele geçirmek için faaliyet gösteririler. işin yabancılar diye sitem edilen yönü burası. bu gayet normal birşeydir ve bunun önüne geçmek imkansızdır çünkü sosyal bir olaydır.

    örnekleme yolu ile gidelim. daha iyi anlaşılır.

    diyelimki süper bir devletsiniz be yapmanız gerekir. kendinize rakip çıkabilecek ülkeleri kontrol etmek kendi çıkarlarınız doğrultusunda yönlendirmeniz kendi adamlarını orada yönetici kahraman lider hoca şeyh olarak konumlandırmanız, bizzat kurmadığınız yerlere üst komuta merkezinin etrafını sararak onları gerçeklerden kopartmanız, kendi adamlarınızı oralara mürit talebe vs olarak sokarak onlar üzerinden yönetimleri yönlendirmeniz gerekmekte. günümüzde yapılan şeylerde bunlardan ibaret zaten.

    cahil insanlar yok mu elbette var. ama onlar bu konunun çok az bir bölümünü oluşturuyor ve o cahil insanlar papağan gibi yaygara yamaktan başka bir işe yaramıyorlar etki alanları sınırlı.

    cahil gibi gözüken ve yöneticilerin etrafında pervane olan insanlara dikkat etmek gerekir. esas film buradadır.

    bu kişilere dikkatlice bakın. ya bunlar istihbarat ajanıdır ve görevlerini yapmak için bu şekilde davranmaktadır. ya da kendi ilahlıklarını kurmak ve yönetmek için liderlerini hocalarını şeyhlerini başkanlarını taparcasına hareket ederek diğer insanları ona zorlamaktadır.

    bu tiplerin ana amacı iatat ettiklerini söyledikleri kişiler üzerinden diğerlerini kendilerine itaat ettirmek ve kendi krallaıklarını kurarak diğerlerini kendilerine taptırmaktır ana amaç.

    aşağıdakilere sen benim hocama liderime vs nasıl laf söylersin neden itaat etmessin diyerek aslında kendilerine itaat ettirmektedirler. bir taraftan yönetici onure ederek onlara kedini kabul ettirmekteler, kendilerini sağlama almaktadırlar. yöneticilerde benim adamamım beni savunuyor bunların sayesinde ben başta kalıyorum diyerek onları korumaya alırlar ve çevrelerine şu adamalmar işte benim sağ kolum sol kolum dava arkadaşım diyerek alttakilere karşı onları dokunulmazlık zırhına sokarlar.

    karşılık win win ilişkisi de diyebiliriz buna.

    zamanla, tükürdüklerini yalamamak için de, yöneticiler bu adamların yaptıkları hataları görmezden gelmek zorunda kalırlar. onların kendi külütlerine uymayan davranışlarına tevil getirmek zorunda kalırlar. konuşmalarında yazdıklarında ayıpları herşeyi bu adamları yaptıkları zaman susarak, görmezden gelerek, şikayet edenleri hainlik ajanlıkla suçlayarak olayları hep örtbas etmeye çalışırlar.

    bu olaylar devam edegeldikçe, aslında yöneticiler bu alt krallıkların kuklası olup çıkarlar.
    davul onların boynunda gözükür ama tokmak bu kralcıkların elindedir.

    bu senaryoyu çevrenizdeki kesimlere uygulayın cuk diye oturduğunu göreceksiniz. ama kendi kesiminize uygulayınca bir türlü kabul etmek istemeyeceksiniz. neden?

    çünkü sizde küçük krallığınızı kurmak istemektesinizdir.

    nimetlerden birazda siz istifade etmek niyetindesiniz.

    bunca emek vererek kendinizi kandırdığınız grubunun yanlış yolda olabileceğini kabullenebilmeniz için epey bir çaba sarfetmeniz gerekir. bazı şeleri yeiden öğremeniz silbaş yapmanız gerekecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. devamı...

      şayet bir insana tapmak kulluk edilmesi gerekseydi. bu şüphesiz peygamberimiz Hz.Muhammed sav. olurdu. Ki kendisi bunu yasakladığı halde diğer herhangi bir insana bunu müslümanım diyen bir kişi yapamaz.

      biz tapmıyoruz saygı gösteriyoruz yalanına inanan kişiler ise kendilerine şöyle bir sorsunlar.

      biz Allah'a taparken hangi hareketleri yapıyoruz. eğilmek ve secde değilmi. bu hareketler taptığımız ifade etmek için. bu hareketleri saygı adında başkalarına yapıyorsanız, Allah ve dinine yapılan hakaretler ve söylemlerde sessiz kalıp/, partinize cemaatinize grubunuza tarikatınıza yapıldığında daha çok sesiniz çıkıyorsa kendinizi kandırmaya devam ediniz.






      Sil
  4. bir resim ile olayı daha da özetliyelim.

    https://pbs.twimg.com/media/Ex8-iOAWYAYx66N?format=jpg&name=900x900

    şimdi burada bu kişilerin cahil olduğunumu düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şerefsizlik yapma ahlaksız

      Sil
  5. Bence (Sünni) İslam'da reform Hz. Muhammed'in amcası ve Hz. Ali'nin babası Ebu Talib'i cehennemden kurtarmayla başlayabilir.

    Ebu Talib'in Hz. Muhammed'e (ve ilk inananlara (Müminlere) (Not: Müslüman 720'lerden sonra oluşan bir isim)) en zor dönemlerinde ne kadar destek verdiği birçok güvenilir siyer ve hadis kaynaklarında anlatılır. Buna rağmen yine güvenilir hadis ve siyer kaynaklarında, Ebu Talib'in Müşrik olarak öldüğü ve bu yüzden cehenneme gittiği belirtilir.

    Müşrik olarak ölmesine rağmen Ebu Talib'i cehennemden çıkarabilecek bir (Sünni) İslam yorumu, hem daha evrensel ve insanlar arası iyiliği, dayanışmayı önceleyen, hem de daha barışçıl, farklı inançtaki insanları da ötekileştirmeyen bir yapının temellerini oluşturur.

    Bahsettiğim, Şii'ler gibi hile yapıp, Ebu Talib Müslüman olarak ölmüştür, Müşrik olarak öldüğü ile ilgili sahih hadisler Emevi uydurmasıdır diyerek hile yapmak değil. Ebu Talib'in Müşrik olarak öldüğünü kabul edip, buna rağmen onu, yaptığı iyiliklerden dolayı cennet'e yerleştirmektir.

    Bu temel'in üzerine, namaz, oruç, hac, zekat gibi ritüel merkezli bir İslam yorumu yerine hangi inançta olursa olsun, iyilik, yardım severlik, hırsızlık/yolsuzluk yapmama, insan haklarına uyma vb evrensel insani değerleri önceleyen yeni bir Sünni İslam yorumu oluşturulabilir düşüncesindeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka ne verelim abimize. ne ister güzel abicim.

      herkesi cennete sokalım, cehennemi kapatalım. ritüeli insanların keyfine bırakalım yapanda yapmayanda herkesi aynı şekilde ödül verilsin. insani hakları baz alalım olsun bitsin.

      kardeş, cennet cehenem babanın malımı, senmi oraları dünyayı hayatı yarattın.

      ne verdin karşılığında bu kadar sana verilen güzelliklerin karşısında, yoksa sende Allahın senin kılacağın namaza oruca ihitiyacı var diye düşünenlerdenmisin.

      kim yarattı ise o koyar kuralı, kimin nereye gideceğini. neden güzelleme yapılsınki.

      bak ne güzel kimseye torpil yok. kim kurala uyarsa gideceği yer belli kim uymassa gideceği yer belli.

      baban peygamberde olsa, amcan bilmem nede olsa kimseye torpil yok. ne güzel değilmi.

      Peygamberimiz kızına bile baban peygamber diye güvenme kendine bak demiş.

      bugün hangi makam sahibi bunu diyebiliyorki. kim bir yere gelse hemen 7 göbek sülalesine torpil yapıyor.

      ben bir müslüman olarak torpil geçen din olsaydı şahsen kabul etmezdim. neyse o olmalı ki öyle.

      zaten normal müslümanlık sizin insan hakları ve evrensel insani değerler dediğiniz şeylerin tamamını dinen kapsamakta. kul hakkından daha önemli insan hakkkı mı varki?

      hem kimin nereye gideceğinden size ne. burada sizi rahatsız eden ne. ben kendime bakarım. benim için önemli olan bu. size de olaya böyle bakmanızı tavsiye ederim.

      Sil
    2. islamda ıslahat yapmanın faydası olacağını düşünmüyorum. zaten çürümüş bir yapının yıkılması kaçınılmaz. değerli sayılabilecek kültürel öğeleri ayırıp kontrollü bir yıkım yapılmalı islamda. Mitoloji kitabı olarak saklanabilir belki.

      Sil
    3. 1. "islamda ıslahat yapmanın faydası olacağını düşünmüyorum."

      Islahat zaruridir. Islahat yapilmadigi icin, birkac ay onceki lezzetli yemek bugun pis kokulu zehir oldugu gibi, bin yil onceki tarim toplumunun kurallarini simdiki topluma ve realiteye uygulandigi icin, ISID gibi mutantlar cikti.

      Global baris ve genel sulh icin, islahat zaruridir ve kacinilmazdir. Heraklius'un savastigi Hydra gibi, bir teroristi oldurseniz, yerine iki terorist cikar. Hydra'larin baslarini kesmek degil, hydra'lari ac birakmak lazim. Ideolojik ve fikir planinda ac birakmak lazim, o zaman kendi kendine acliktan olur. Bunun icin islahat zaruridir.


      2. "zaten çürümüş bir yapının yıkılması kaçınılmaz."

      Bunu 1900 baslarinda, osmanli yikilisini goren kolonyalistler de soyluyordu. Duzenli ordu olmadigi zaman, meydani eskiya istila eder. Kanun-kural tanimaz, kaprislerine gore hukum veren eskiya. Simdiki zamanda da bu eskiya=ilahiyatcilar'in cogu ve siyasetciler'in cogu; milleti somuruyor ve manipule ediyor. Bu iki grubun ideolojik koklerini kurutmak lazim, milletin siyasetcilere ve ilahiyatcilara guven duymamalari lazim, kendi akliyla hareket etmeyi ogrenmesi lazim.

      Islahat yapilmayacaksa, ulama ve devlet hayatlarimizi berbat edecekler, son bes yuz yil bunun delilidir.

      3. "değerli sayılabilecek kültürel öğeleri ayırıp kontrollü bir yıkım yapılmalı islamda."

      Kontrollu yikim degil de, kontrollu insa yapilmali. Mimaride iki teori vardir: Retrofit ve Universal Design. Bu iki teori, binanin engelli kisiler icin uygun yapilmasini ongorur. Retrofit teori, mevcut binani degistirerek yapar bunu. Universal design teorisi, sifirdan ve yeniden engelliler icin kullanisli bina yapmasini tavsiye eder.

      Kontrollu yikim=Retrofit

      Kontrollu insa=Universal Design.

      Yeniden yapmak, eskiyi degistirmeye gore daha kolaydir ve daha etkilidir. Bunun icin, en az ve minimum sayidaki prensiplerle baslayarak, islam teorisini ve felsefesini yeniden insa etmek lazim, ve bu surecte onceden haklari soylenmemis ve gozetilmemis gruplari dahil etmek lazim (engelliler gibi). Bu minimum sayidaki prensipler de Adalet, Ozgurluk, Merhamet ve Bilgidir. Bu dort prensibe karsi cikacak, dunyada kimse yoktur, siyasetciler ve ilahiyatcilar istisna.


      4. "Mitoloji kitabı olarak saklanabilir belki."

      Dogru. Cunku mitler, milletin kulturel DNA'sini olusturur. Mesela, avrupa'nin DNA'si greco-roman ve yahudi mitlerinden olusuyor. Ama bu mitleri, gerceklikte uygulanacak amac degil, gercekligi anlayacak arac olarak kabul etmek lazim. Yusuf'un yalniz ve terk edilmis cocuk olmadan baslayarak, ulkenin maliye bakani olmaya giden basari oykusu gibi.

      Saygilar.

      Sil
    4. tebrik etmek istiyorum. önermelerime güzel bir değerlendirme yapmışsınız. bazen burada bir önerme yapıyorum. askerler klişeleriyle sarıyorlar etrafımı. zaten bildiğim şeylerden önüme duvar örüp düşünmemi engellemek için ellerinden geleni yapıyorlar. ama siz öyle yapmamışsınız yorumunuzda. bu "conversation" türünü geliştirebilirsek belki burada birbirimize gerçekten yardımcı olabiliriz.

      Sil
    5. gerçekten yardımcı olmak adına yazıyoruz. ne yazsak klişe laflar diyorsunuz. sorularınızın cevapları 1400 yıldır veriliyor haliyle klişe laflar gibi geliyor.

      bildiğiniz şeyleri bir kenara bırakın sizde bilmediğimiz yerlerden sorunki bizde ona göre cevaplar verelim. bu matıkla sizde hep klişe soruları soruyorsunuz daha orjinal sorularla gelin.

      ilk önce kendiniz tanımlayın kelime ve kavramları tanımlayın ona göre konu gelişsin.

      Allaha veya bir yaratıcıya inanınyormusunuz?
      Dine mi karşısınız dinlere mi, yoksa sadece islam dinine mi karşısınız?
      konuları değerlendirirken, asıl esaslaramı bakıyorsunuz yoksa istismar eden yanlış yaşayan kişilere bakarak mı değerlendiriyorsunuz?

      hodri meydan buyrun

      Sil
    6. meydana çıkmak istesem anonim yazmam bu bir.
      ikincisi, eleştiriye başlar başlamaz ötekileştirilip "kafir keftar tohumu" muamelesi yaptığınız insanlardan nasıl dini-kimlik bilgisi isteyebiliyorsunuz. sizin amacınız zaten islamdan öğrendiğiniz üzere yaftalamak için doğru kelimeyi aramak. zaten sormuşsun da
      lütfen aşağıdaki seçeneklerden birini giriniz:
      1. kafir ?
      2. münafık ?
      3. mürted ?
      4. fasık?
      hemen din ve vicdanımı senin uzattığın ipe bağlamamı istemişsin. soruyorum mecbur muyum? uzattığın ipten bi ilmek yapıp boğazıma da geçireyim istersen. islamdan bahsediyoruz yahu! iki vakit namaz kaçırınca mürted yaptasıyla idam cezası verilen dinden bahsediyoruz. bu dini açıktan eleştirmek için kefenini giymen gerek yani.
      hiç de klişe sorular sormuyor klişe tespitlerle eleştiri yapmıyorum. baya baya kitabın ortasından eleştiriyorum. e tabi şakirtler bize bozuk tereyağı muamelesi yapacağı için katlimiz vacip oluyor deemi?

      Sil
    7. vatandaşa kendini tanımla ki ona göre cevap yazayım diyorum. ataistsen hristiyansan yahudiysen deistsen ona göre cevap ve örnek vereceğiz. adam diyor ortaya çıkmak istesem anonim yazmam. sanki tc no istedik.

      "sizin amacınız zaten islamdan öğrendiğiniz üzere yaftalamak için doğru kelimeyi aramak" ne kadar da yanlış bir anlama.

      bana yaftalayacaksın diyen kendisi, hemen yaftalamayı yapıştırıyor karşısındakine. katline cevaz verecek şarkirt de olduk hemencecik.

      kardeşim ne olduğun beni zerre ilgilendirmez. inanmıyorsan inanma. Allah zorlamamış ben kim oluyomda seni zorlayacam. bir türlü bu konuyu açıklığa kavuşturamadık.

      hem tartışalım diyor hem kahvehane sohbeti modunda olmazki.
      tartışmanın ilk kuralı ilk önce taraflar kendini tanımlar. kelime ve kavramları prensipleri ortaya koyar ondan sonra konuya girilir.

      bak ben kendimden başlayayım.

      Müslümanım. Allahtan indiği ve peygamberimin uyguladığı şekli ile islama iman ediyorum ve inanıyorum.

      günümüzde islam kuralları ile yönetilen hiçbir ülke yoktur. ispatıda çokça yapıldı bunun. islamı bütün olarak kabul ettiğimizde hiçbir cemaat vakıf tarikat dernek islamın tamamını temsil edemez. bir bütüne ait parçalardan herhangi birisi bütünü temsil edemez.
      her grup cemaat tarikat islamdan kendi anladığı yorumladığı kadarıyla islama hizmet eder.

      kuranı hem arapça hemde türkçe mealinden okuyup, derinlemesine incelemek istediğim ayetlerin çeşitli tefsirlerden açıklamalarına bakarım.

      hiçbir cemaate tarikata gruba üye değilim. hepsinden insanlarla görüşürüm. kim olursa olsun ister dindar ister gayrimüslim ister kitapehli kim doğruyu söylüyor ise söyledikleri sürece takdir eder destek veririm. sadece doğru olan kısmına tamamına değil.
      doğru olan kısmın tarifinide dinimden alırım.

      Allah birlik olun birleşin dediği halde, sadece kendi cemaatlerini tarikatlarını vs övenler olduğu için birleşme yerine ayrıştırdıkları için hiçbirisine katılmam. hepsini eleştiririm.

      dindar kişiler din kardeşimdir. dinci ler ve dinden rant sağlayanlar değil.

      hiç kimsenin namaz kılmasına kuran okumasına sakal bırakmasına kıyafetine göre karar vermem. eline kuranı alıp sallayanlardan nefret ederim. şekil dincilerinden nefret ederim.

      o zaman neye bakarım. kişinin para ile olan ilişkisine. yaptığı ticaretine. nerde nasıl kazanıyor nerde nereye harcıyor. ana kriterim budur. parayı takip ettiğinizde çözmeyeceğiniz mesele yoktur.


      10 tane kelimenin içine 1 tane yalan yanlış koyan olursa kim olduğuna bakmaksızın 9 tanesi doğru 1 tanesi yanlış diye düşüncemi söylerim.

      istediğine inan. istersen git ağaca tap BANANE. müslümanım diyen birisinin zaten sana karışmaması gerektiğini dinim bana söylüyor. kitabın istediğin yerinden eleştir eleştirki bizde düşüncelerimizi yazalım.

      dindar olsan ne kafir olsan ne münafık olsan ne ? peygamberimiz münafıkları biliyordu da ne ceza verdiki bizim verme hakkımız olsun.

      Dinin sahibi Allah o hesap sorar gereğini uygular.

      gelin çarpık anlamaları birlikte düzeltelim diyoruz kimse yanaşmıyor. ısrarla taraflar kendilerini konsolide edecek açıklamalarda bulunup duruyor.

      şimdi sizde kendinizi tanımyalayabilirsiniz değilmi?

      Sil
    8. bre vatandaşşş sorduğun soru kadar anlamsız bir soru olabilir mi? burda insan bir inanç krizi yaşıyor ki bu konular açılmış. sen aklı evvel gibi çıkmışsın kendini tanımla diyorsun. kendini tanımlayabilse bu konu açılır mı aklıevvel! suçluyorum silkeliyorum seni de peygamberini de anlamıyor musun? argümanlarını dinliyorum. beğenmiyorum. yeni bir şey söyleyemediğin için yaftayı yapıştırma derdine düşüyorsun.

      Sil
    9. argumana karşılık argumanla cevap verilir. beğenmiyorum, bana göre böyle doğru değil şeklinde değil. bunlar birşey ifade etmiyor. madem inanç krizi yaşanıyor o zaman olayı tahlil etmek için analiz etmek için doneye ihtiyaç var. varki ona göre konuşulsun.

      yeni bir soru sorarsanız yeni bir cevap alabilirsiniz. madem anlamadığımı iddia ediyorsunuz konuya açıklık getirin neresini anlamamışız peygamberin.


      burada büyük çoğunluk dindar diye düşündükleri kişilerden yedikleri kazıklardan dolayı inanç krizine girmiş durumda. bizde bu yanlışlıkları eleştiriyoruz zaten. sitenin amacı da bu. anonim kimlik üzerin düşüncelerini fikirlerini paylaş.

      kendimi yukarıda tanımladım. kimliğim mi ifşa oldu. sizlere göre yazdıklarımın neresi yanlış geldi. bunları yazın. bir insanın niyeti pronlemini çözmek ise şekil bu. başka türlü olay tv lerdeki tartışma programlarından öteye gidemez.

      ben hiç bir programda görmedim, karşı tarafın delilleri olduğu halde tamam sizin dediğiniz doğruymuş diyerek yartışmaya son verdiğini. sadece kendi taraftarlarına kahvede ağızlarıa laf vermek onları papağan gibi konuşacakları kelimeleri ezberletmek için tartışıyorlar. ama genel amaç yine tabiiki para.

      kanal kanal gezerek, huzur haklarını almak.

      evet sizleri bekliyoruz yeni sorular sorun klişe soruların dışına çıkalım. biliyorsak cevaplayalım. bilmiyorsak araştırıp sonuçlarını paylaşalım.

      Sil
    10. samimi müslümanlarken; iki müslüman topluluk tarafından criminalize edildik maddi manevi kıyıma uğradık. . -->bu vaka
      ..
      bunun sorumlusu olarak kimleri islami siyasal partiyi(s1) suçladı; kimileri de islami topluluğu(s2) suçladı, çoğunluk ise ikisini(s3) birden suçluyor.
      ..
      İkisini(s3) birden suçlamanın da iki yöntemi var. biri devlet içinde islamı yanlış uyguladıkları yönündeki suçlama...(s3-1) diğeri ise devletin içine islamı soktukları için suçlama...(s3-2). iki yöntemde de siyasi parti veya topluluk suçlanıyor. kimse islama dokunmuyor şimdilik...
      ..
      ben ise islamı tartışmaya açmak istiyorum. sen s3-1 den örnekler veriyorsun. ben o bakış açısını kabul etmiyorum ki zaten.
      ..
      "olanların sebebi insan ya da insan toplulukları değil o insanları o hale getiren din!" benim söylediğim bu! bu bir bakış açısıdır. bakarsın bakmazsın orası sana kalmış. ama üstten üstten konuşup bu açıdan bakmayı yasaklayamazsın.

      Sil
    11. Herkes Mürted, Herkes Cehennemlik ve Herkes Yanacak

      Kardeşim dediğim şu: İŞİDciler gibi vahşi ve köleci ruh hastaları, veya Akpliler gibi yolsuz, hırsız, her türlü pisliği, insan hakları ihlallerini yapan kitle günümüzdeki Sünni İslam'a göre cennete gidecek anlayışı var.

      Cennete gidecek ne demek? Yani bunlar "iyi" insanlar demek. Bu coğrafyadaki Sünniler, bu Sunni İslam yorumunu kabul ediyor ki bu tür yapıları destekliyor.
      Yani her türlü vahşet, hırsızlık, yolsuzluk, insan hakları ihlallerini yap ama Allah der, namaz kılar, oruç tutar, hacca gidersen cennetliksin (yani iyi insansın).

      Kişisel olarak ritüeli en önemli belirleyici etken olan Sünni İslam yorumuna karşıyım ve değişmesi faydalı olur düşüncesindeyim.

      Şimdi gelelim bu bize mi kaldı olayına? Evet bize kaldı. Örneğin Kuran'da Allah'ın gözü var diyor başka bir ayette Allah'ın bir çok gözü var diyor, iki tane sağ eli var diyor, Allah göktedir bir tahtta oturur diyor vs vs.

      Hele sahih hadislerde neler neler var. Taht'ta oturuyor, ayaklarını uzatıyor, Tahtını 6 tane melek taşıyor vs vs.

      Hani bizim keyfimize kalmadı ya o zaman Kuran ve sahih hadislere söyle bakalım Allah'ın şekli nasıl?

      Uğraşmak istemiyorsan ilk yüzyıllardaki İslam kaynaklarına veya bugünkü Selefi kaynaklarına bakabilirsin.

      Benim tanıdığım hiçbir Sünni, Selefiler gibi Allah'ın böyle garip şekilli göklerde bir taht üzerinde yaşayan bir varlık olduğunu düşünmüyor.

      Ha İslam'ın ilk 500-600 yılına kadar yazılmış kaynaklar bakarsan, gerçekten Müslümanlar, Selefiler gibi Allah'ın gök yüzünde bir taht üzerinde yaşayan iki sağ eli bir çok gözü vs olan bir varlık olduğunu kabul ediyordu. Bunu reddeden de dinden çıkmış mürted oluyordu ve şeriata göre asılıyordu.

      Zamanla en azından bizim coğrafyada bu Sünni İslam yorumu değişti. Artık böyle düşünen Sünni pek yok.

      Başka bir örnek de Kuran'daki cennet tanımı. Birçok ayette, cennet'te erkeklerin ipek yeşil elbise giyeceği, altın bilezikler takacağı, incilerle süsleneceği yazıyor. Bugün Türkiye'de sence kaç kişi bu ayeti kelime anlamı ile kabul ediyor?

      Daha yığınla örnek sayarım ama söylemek istediğim bu işler senin düşündüğün kadar basit değil. Bugün Sünni Müslümanların birçoğu, senin gibi, bir çok ayeti zaten metafor olarak alıyor ama onlarda senin gibi bu durumun farkında değil. Bu hep böyleydi sanıyorlar.

      İslam'ın ilk yüzyıllarında yazılmış kitaplara bakarsanız, o dönemki ilahiyatçıların bugünkü Selefilere benzer şekilde Sünni İslam'ı yorumladığını görürsün.

      İslam'ın ilk yüzyıllarında, senin gibi bugünkü Sünni Müslümanlar'ın çoğunun birçok ayeti ve hadisi metafor olarak alarak almasını, İslam dışı sapıklık olarak kabul etmişler. O günkü yorumu temel alırsak aslında bugünkü Sünniler birçok Kuran ayetini (ve sahih hadisi) metafor olarak alarak aslında reddettiği için mürted ve cehennemde yanacak.

      Sen 40 ayeti, 100 hadisi metafor olarak almışsın , ben 50 ayeti, 200 hadisi metafor olarak almışım farketmez. Sonuçta senin zihniyetine göre hepimiz mürtediz ve hepimiz cehennemde yanacağız.

      Sil
    12. muhammet hikayelerini metafor olarak ortaya koysa dünyaya gerçekten bir miras bırakmış olurdu belki. "ilyada" gibi, antik bir hikaye olarak düşünür, saygı bile duyardık adama belkide... ortadoğu mitolojisi adına mükemmel bir derleme diyebilirdik kurana da; ama adam ciddi ciddi bugünkü hayatımıza bile kasteden batıl inançlar geliştirmiş.

      Sil
  6. tüm tartışmayı üşenmeden okuyup gayet nesnel bir cevap verecek olursam islama laf atan kişi zaman zaman tartışmayı kısırlaştıracak çıkmazlara sokuyor.islamı anlatan ise her soruya cevap verior üstüne sorularına yardımcı olmaya çalışıyor.Üstüne yanlışların sebebini doğrularıyla açıklıyor.tartışmalar genelde sonuçlanmaz ama dışarıdan bir yorumlayıcı olarak olaya bakarsam islamı savunan gerçekten bu tartışmaya değer katmış

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok nesnel olmuş gerçekten. öncelikle anlamadığım tartışma yukarda. sen niye yazıya yorum yazman gereken yere başka bir yorumun altındaki tartışmanın yanıtını veriyorsun? müslümanın tartışmaya değer kattığını söylemen gerçekten ilginç; çünkü mevcut kilşelerden başka bir değer üretmemiş ki adam. hoş tanrının bütün detayları en ince detayına kadar belirlediği bir dinde ne değişebilir ne gelişebilir ki. buradaki sorun şu islamın daha iyi hale gelmesinin mümkün olduğunu savunan romantik insanlar var; ama bu romantizim çocuların gençlerin hayatını karartıyor. yuvaları yıkıyor halkı bir birine dönüştürüyor kimliksizleşmeye neden oluyor. uygarlık gelişmeye devam ederken bizim ayağımıza bağlı zincir oluyor. islamın kötülüklerini anlatmayı boğazlanmış çocukluğumuza, katledilmiş gençliğimize ve mezara gömülmüş benliğimize karşı bir borç olarak hissediyoruz. islama karşı düşmanlığımız var. tanrının adını kirleten bir din islam. reform da mümkün değildir. yok olmayacağını biliyorum illaki gelişmemiş insanların sığındığı büyük bir liman olarak varlığını sürdürecektir; ama biraz aklı başına gelen insanlar bu saçmalığı anlatan insanları dinlemek isteyeceklerdir.

      Sil