Header Ads Widget

test banner

İnsan hakları aktivisti ve HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu Söyleşisi

Ömer Faruk Gergerlioğlu, doktor, insan hakları aktivisti, yazar, gazeteci, Mazumder eski başkanı ve Halkların Demokratik Partisi Kocaeli milletvekili.
MFP ile söyleşisinde çok sayıda sorumuzu yanıtladı.
- Hukukun uygulanmadığı bir ortamda mağdurlar ne yapabilirler?
- Neden insanlar kanunda olmayan, yasada yazmayan gerekçelerle yargılanıyor?
- Türkiye’de bir korku iklimi var mı?
- Gördüğünüz hukuksuzluklardan sizi en çok yaralayanlara örnek verebilir misiniz?
- Mağdur insanlara yardım edilmesinin cezalandırılması konudaki düşünceleriniz neler?
- Yaşanan bu sürecin ve genel haksızlıkların gerçek sorumluları kimler?
- Hükümetin af çıkaracağına dair söylemler hakkındaki düşünceleriniz neler?
- Kaçırılan insanlara işkence mi ediliyor?
- Muhalefet partileri neden bu kadar etkisiz?
- Batı ülkelerdeki yargı bağımsızlığına nasıl ulaşabiliriz?
- AKP oylarının bölünmesinin mağdurlara ne gibi bir etkisi olur?
- Türkiye'de vatandaşların pasifliğini nelere bağlıyorsunuz?
- Sürecin bir gün düzeleceğine inanıyor musunuz? Ümitvar mısınız?



author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

18 Yorumlar

  1. bence bu mfp platformuda fetönün bir farklı operasyonudur ve tamamen en nihayetinde ona paralel gidiyor bu yapı her kılığa girer bunu öğrenmiş oldum seçim zamanında askerlerin olduğu seçim sandıklarından hdp ye oy çıkardı bu nasıl olur derdik pkk ile savaşanlar nasıl oy verir derdik anladıkki yine bu yapı blok olarak veriyordu mahşerde elim yakanızda olacak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sen de fetöcü olabilirsin. Her kılığa girer bu yapı bunu biliyoruz. Ben senin de MFP yi yıpratmak için başka bir kılıkla buraya saldıran bir fetöcü olduğunu düşünüyorum. Zaten ismini gizlemenden de belli fetöcü olduğun. Tüm göstergeler o yönde şahsen tanısam savcılığa gider ifade verirdim niye fetöcü olma ihtimalinin yüksek olduğu konusunda. Hele geçmişte dershanesine filan gittiysen Zaman gazetesine abone olduysan Bank Asyada hesabın olduysa onları da eklerdim. Savcının da hak vereceğini düşünüyorum bu şüphelerime. Sonuçta senin gibi fetöcü olma ihtimali yüksek bir vatan haini ortada gezeceğine küçük ihtimalle hata yapmış oluruz ama vatan sağ olsun. Söz konusu vatansa gerisi bu cümleden sen, çoluk çocuğun filan teferruat benim için. Tanısam yapardım yani bunları.

      Sil
    2. :) tipik fetö taktiği yağ gibi üste çıkma alınmadım
      amma velakin vatan haini sözünü en okkalı şekilde iade ederim
      sen öz amcaoğluna ki askeriyede 1 hafta gözaltında kalmış sonra salıverilmiş şimdi görevde ona şunu dedim fetö ile alakan varsa amcamın oğlu değilsin dedim ve hiç alakam yok dedi ve doğru çıktı

      Sil
    3. En öz vatan haini sensin, en hakiki vatanperver benim. Benden daha mı iyi bileceksin?

      Sil
    4. Amcasının oğlu fetöden hapislerde yatmış hala alakam yok diyor utanmadan. Daha ne alakan olacak? Savcıya bunları da söylerdim. Amcan oğlu nasıl kripto fetöcüyse ya hiç iz bırakmamış veya fetöcüler kurtarmış.

      Sil
    5. Biraz daha kurcalasak fetöyle daha ne ilişkilerin çıkar Allah bilir.

      Sil
    6. Ha savcıya şunu da söylerdim ki bu adam eski fetöcülerin takıldığı bir siteye takılıyor. Fetöyle geçmişte alakası olmamış adam niçin takılıyor bu sitelere, bu adamı araştırsanız fetönün abilerinden birisine ulaşacağınızdan hiç şüphem yok.

      Sil
    7. hakkaten arsız iblissin müfterisin
      benim karın ağrım yok olan kıvranıyor
      alnım açık

      Sil
    8. Benim hiç yok. Şimdi ikimiz de fetöcü olmadığımızı söylüyoruz ama senin kendi ağızınla itiraf ettiğin gibi açıkça iltisakın var. Bunlar iltisak değilse iltisak nedir? Şu durumda seni fetöcü ilan etme hakkı bendedir tersi değil. Ve ben de seni bu yetkiye dayanarak fetöcü ilan ediyorum. Bu vesileyle bir vatan hainini daha gün yüzüne çıkardım hayırlı uğurlu olsun.

      Sil
  2. Asagidaki linkten* Gergerlioglu’nun evi aranan Turkan Saylan ile ilgili 2009 yılında yazdigi bir yaziya ulasabilirsiniz. Kendisi yazida, Saylan’in Islam'a olan bakisini genellestirip bir zihniyete bagliyor. Bu zihniyeti genellestirip darbecilikle iliskilendiriyor ve bu fikriyata sahip olan herkesi darbeyle sucluyor. Sonrasinda, bunu ayni zihniyete sahip oldugunu dusundugu Istek Vakfi'nin arsasinda bulunmus cephanelikle bagdastirip somut bir delile ulasildigi intibai vermeye calisiyor. Buradan hareketle de Saylan’in evinin aranmasını mesrulastiriyor.

    Kendisinin Saylan ile ilgili elestirilerinde hicbir hukuki zemin yoktur. Oncelikle dini referansi olan elestirilerin seküler bir hukukta delil niteliği olması soz konusu olamaz. Dahasi Saylan'in Istek Vakfi ile bir baglantisi yoktur. Kendisi Cagdas Yasami Destekleme Dernegi’nin kurucusudur. Iki vakif arasında hukuki bir bag yoktur. Ayrica Istek Vakfi’nin arsasinda bulunan cephanelerin durumu da suphelidir. Muhtemelen Gulenci polisler tarafindan yerlestirilip sonrasinda bizzat elle konmus gibi bulunmustur.

    Dorduncu evre kanser hastasi bir meslektasinin, Gulenci savcilarin emriyle Gulenci polisler tarafindan, varligi ispatlanmamis bir darbe plani bahanesiyle aranmasini hakli bulan Gergerlioglu acaba neden simdi 250 kisinin olduğu gercek bir darbe girişimine hiç deginmiyor. Neden KHK’lilarla alakalı haksiz uygulamaları genelleyip ajitasyon yapıyor?

    Gergerlioglu'nun Turkiye'de elestirdigi noktalardan bir tanesi kimsenin ucu kendine dokunmadigi surece haksizliklara ses cikarmamasi. Kendisi KHK ile isinden atilmis birisi, yani su andaki surecten zarar gormus. Kendisi haksizliga ugradigini dusundugu icin halktan destek bekliyor. Acaba kendisi Ergenekon surecindeki icraatları ile alakali hicbir ozelestiri yapmis midir? Hal boyleyken Turk halkini bana dokunmayan yilan bin yasasin zihniyetini suclamak ne kadar kolay degil mi?

    Turkan Saylan evinin aranmasından bir ay sonra vefat etti. Sayet Gergerlioglu’nun inandigi gibi bir mahşer günü varsa ona kolaylıklar dilerim. Zira Islam’a gore kafir dahi olsa kul hakki yemek haramdir.


    http://www.haber7.com/yazarlar/omer-faruk-gergerlioglu/397242-basortusunun-bir-baska-zarari-daha

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki sen neyi savunuyorun burada dostum? Benim anladığım Gergerlioğlu zamanında Ergenekon'u Balyoz'u savundu o yüzden şu anda kendisine yapılanlar haklıdır ve kendisinin haktan hukuktan bahsetmeye hakkı yoktur diyorsun. Anlaşıldığı kadarıyla sen sen Balyoz'u Ergenekon'u savunmamışsın o halde Gergerlioğlu'nu boşverelim sen söyle hukukun ilkeleri uygulanmalı mı yoksa şüphelenilen herkesi hiç bir delil olmasa bile fetöcü ilan edip hayatını karartmak gibi uygulamalar mı olmalı? Sen bunu savunuyorsan hangi hukuktan bahsediyorsun? O halde senin Türkan Saylan'ı savunmaya ne kadar hakkın olduğunu da sorgulamamız gerekir. Yani ortada ortak hiç bir taban kalmadan gücü ele geçiren diğerinin sırtına çıksına gelir konu. Burada kimse suçu ve suçluyu savunmuyor. Hukuku savunuyor. Fetöcülük diye bir suç yok. Devlet gerçek devletse adam gibi ispatıyla deliliyle mahkemesini yapıp cezasını verecek suç işleyenlere. Ahmet fetöcü diyor Mehmet fetöcü diyorla gidilen yer Hikmet Çetinkaya'yı bile fetöden içeri aldıklarında anlaşılıyor. Peki fetöyle alakası olmamış muhafazakar bir insana böyle dendiğinde sineye çekip terörist olmayı kabul mu edecek? Hangi hukuka sığınacak? Sığınmasın nasıl olsa muhafazakar diyorsan zaten konuşacak bir şey yok demektir. Fetöcü savcılar gücü ele geçirince birilerinin sırtına binmiş, birileri gücü ele geçirince onların sırtına binmiş, başka birileri gücü ele geçirince diğerlerinin sırtına binecek. Bu ülkede orman kanunları sonsuza kadar gidecek. Ben Türkiye'de yaşamıyorum. Sen yaşıyorsan sana 27 Mayısın başbakan asan darbecileriyle, 12 Eylül'ün milyonlarca gence işkence eden generalleriyle, 90 ların on binlerce faili meçhul cinayetleriyle, 28 Şubat'ın genç kızları saçlarından yerlerde sürükleten rektörleriyle, Balyoz ve Ergenekon'un bir kararıyla genel kurmay başkanlarını terörist ilan eden savcılarıyla, 15 Temmuz'da halkın üzerine ateş açan darbecileriyle, 15 Temmuz sonrası hiç bir yargı kararına bile gerek duymadan insanları terörist ilan eden memurlarıyla, tüm şiddetle, yolsuzlukla, hukuksuzlukla mutluluklar dilerim. Tercih ettiğiniz gibi şempanzeler gibi yaşayın orada.

      Sil
    2. Bi seyi savunmuyorum aslinda adamim. Ergenekon surecine de Hanefi Avci, Ahmet Sik, Nedim Sener gibi bikac sembol isim tutuklanana kadar destek vermistim kendi capimda. Turkiye gercekten darbecilerden kurtuluyor zannediyordum. Sonrasinda yagmurdan kacarken doluya tutuldugumuzu anladim. Sahsen bunun pismanligini yasamaktayim.

      Gergerlioglu'nu elestirdigim nokta da Ergenekon surecini savunmasi degil. Bunu yaparken Fetocu savcilarin, hakimlerin, polislerin hukuksuz uygulamalarini da savunmasi. Gonderdigim yaziyi mutlaka oku. Ne kadar hukuk disi oldugunu kendin de teyit et. Acikcasi Turkan Saylan'i da sevmem. Kendisi Turkiye'nin enerjisini tuketen bir luzumsuz bir kutuplasmanin sembol isimlerinden biriydi. Lakin, sabahin 4'unde evinin basilip aranmasi hukuksuzlugunu savunacak durumda degilim. Bir ay sonra olmeseydi, muhtemelen hapse de atilacakti. Kendisinin bu konuda gunah cikardigina da sahit degilim. Isin ucu kendisine dokundugunda cigirtkanlik yapiyor.

      Muhafazakarlar hukuka siginmasin demiyorum. Basta benim ailem muhafazakar. Akrabalarim arasinda KHK magdurlari var. Hepsi su anda Pensilvanya'daki manyaga inandiklari icin pismanlar. Bazilari darbeden sonra, bazilari darbenin cok oncesinde baglarini kopardilar. Mahkemede de aklandilar. Lakin yapabilecekleri bir sey yok. Isten atildiklariyla kaldilar. Bunlar gibi binlerce magdur olduguna bizzat sahidim.

      Ben Turkiye'de yasamiyorum. Muhtemelen Turkiye'ye donsem is bulamam, zira cemaat lisesinden mezunum. Insanlar gecmisten ders cikarip duzgun bir hukuk sistemi kurmayi basaramazsa Turkiye suni cekismelerle, iktidar savaslariyla, kaynaklarin adaletsiz paylasimiyla su anki gibi ortalama bi devlet olarak yoluna devam eder.

      Sil
  3. Sayin Gergerlioglu Tayyip icin zalim, soykirimci kelimelerini rahatca kullanirken Gulen'in hatalarini Tayyiple ittifak yapmasi, fazla guce odaklanmasi gibi cok daha hafif tabirlerle gecistiriliyor. Gulencilerin alt kisminin ibadet odakli oldugunu soyluyor, lakin ust kisminin faaliyetlerine hic deginmiyor. Ust kismin alt kismi birer piyon olarak gorup ne kadar rahat kullanabildiginden bahsetmiyor.

    Ayrica kendisinde, KHK'lilar icin gereksiz bi yuceltme soz konusu. Gergerlioglu tarafindan istisnasiz hepsi magdur ilan edilmis durumda. Bunlarin bir kismi Gulen kultunun kayirmaciligiyla ileride bu grubun kirli ya da temiz islerinde kullanilmak uzere o pozisyonlarina gelmis insanlar. Bazilari sizdirilmis sinavlarla (KPSS, askeri liselere giris sinavi, kurmaylik sinavi, polis kolejine giris sinavi, hakimlik ve savcilik sinavi), bazilari da kurumlardaki cemaatci yoneticilerin yonlendirmeleriyle ve mulakatlardaki yardimlariyla ise girmis insanlar. Yanlis anlasilmasin, tahmin ediyorum ki KHK'lilarin cogu hakkiyla ise girmisti. Lakin topluca karalamalar gibi topluca aklamalar da dogru bir yaklasim degildir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KHK'lılardan söylediğin gibi soru çalma gibi suçları işleyenler varsa ve hiç bir mahkemeye çıkarılmadan idari kararlarla işten atılıyorlarsa bu teröristler, darbeciler, suç işleyenler affediliyor demektir. Kim devlete darbecileri, soru çalanları ceza davasına konu etmeden sadece işten atarak konuyu kapatma yetkisi verdi. Söylediğin doğruysa bu devletin suçudur ve hiç bir şekilde hakkımı helal etmiyorum bu insanları affeden devlete.

      Yok durum bu değilse ve aslında bu tür durumu olanlarla ilgili zaten ceza davaları devam ediyorsa ve burada bahsi edilen KHK'lılar haklarında somut bir suçlama olmayan, ceza davası yürümeyen, sadece şüphe nedeniyle kendilerine hiç bir suçlamada dahi bulunulmadan, savunma bile alınmadan işlerinden atılmış. Bununla da kalınmayıp aç bırakılmış, başka yerde de iş bulamasınlar diye SGK'ya 36 kodu işlenmiş insanlarsa evet 100%'üne haksızlık edilmiştir zira Roma hukukuna da baksan, İslam hukukuna da baksan, modern Batı hukukuna da baksan savunma ve yargılanma hakkı en temel insan haklarından birisidir. BM'nin insan hakları evrensel beyannamesinde de geçer. Yani bunların içerisinde eğer söylediğin gibi suçlular varsa onların da hukuk eğitimi olan kişilerce suçlanması, yargılanması, savunmalarının alınması, daha sonra bu savunmalar eğer yeterli bulunmuyor ve aleyhlerinde deliller daha ağır basıyorsa ancak o zaman daha önceden tanımlanmış kriterlere göre cezalandırılmaları gerekiyordu. Yani hırsızı, katili bile ben onun katil olduğunu biliyorum diyerek evini basıp elini kesemezsin, öldüremezsin bunu yaparsan adam gerçekten katil bile olsa onun da hakkını ihlal etmiş olursun. Ve gerçek bir hukuk devletinde bunu yapan kişileri devlet cinayetten tutuklar ve katil mağdur olur, onu öldürenlerse cani olur.

      Sil
    2. Suc isleyen KHK'lilarin konulari kapanmadi cogunlukla. Suclulugu ispatlananlar ya ceza aldilar, ya da mahkemeleri devam ediyor. Onlar icin af soz konusu degil.

      KHK'lilarin tamamina haksizlik edilmemistir. Suclulugu ispatlanamamis olanlarin da hepsine haksizlik edilmemistir. Feto minareyi calarken kilifini da hazirladi. Zaten gizli bir yapilanma oldugu icin bircok yerde iz birakmadi, ya da biraktigi izleri sildi. Kimse gidip Feto'ye uye olmak icin nufus cuzdani fotokopisi, ikametgah ilmuhaberi falan arz etmiyor. Tedbir adi altinda yalan soylemek adamlarin alamet-i farikasi olmus. Darbede goruntu kaydi, ses kaydi olanlar bile yaptiklarini inkar ediyor. Ekrem Dumanli dahi hicbir cemaate uye degilim diyor. Feto devler kurumlarda gizlice orgutleniyor ve kendi hiyerarsilerini kurum hiyerarsisinin ustunde tutup kirli islerini hallediyordu. Bunu yaparken de arkalarinda iz birakmiyordu. Devletin buna karsi onlem almasinin hukuki mesruiyeti vardir. Onemli olan bunu yaparken toplum vicdanini incitmemesidir. Su anki sorun bunun olmamasi. KHK'lilarin damgalanip baska ise girememeleri, ozel islerini yapamamalari buyuk sorun mesela.

      Gercek hukuk dedigin utopik bir kavram. Her devlette hukukun etrafindan dolanmanin yollari var. En koklu devletlerde bile, olagan ustu durumlarda, toplumun faydasi icin hukuk askiya alinabiliyor. Ikinci Dunya Savasi'nda Japon kokenli tum Amerikan vatandaslari toplama kamplarina tikilmisti mesela. Turkiye'nin darbe sonrasi yasadigi da olagan ustu bir durumdu. Bir yandan da ulke PKK, Isid ve Feto basta olmak uzere teror orgutlerinin saldirisi altindaydi. Hizli bir cozum lazimdi ve devleti tekrar isler hale getirebilmek icin kamu kurumlarini Feto'den arindirmak gerekiyordu. Bunu hukuki olarak yapmak cok zordu, cunku oncelikle hukuki kurumlar Feto'nun kontrolundeydi. Kuzuyu kurda mi emanet edeceksin? Adliye'yi Feto'den buyuk olcude arindirinca bu kez de personel sorunu ortaya cikti. Hakimlerin, savcilarin yuzde 40'i atildi, zamanla yerine tecrubesiz kisiler atandi. Ayrica Feto'den dolayi dosya sayisi katlandi. Bu is yukuyle de mahkeme sonuclarini bekleyecek zamani yoktu devletin. Cozum icin toptan bi silkelenme yasandi. Zamanla yanlis kararlarin duzelecegini cogunun zannediyorum.

      Sil
  4. Bu yazilanlara uzulmedim desem yalan olur. Isterseniz su anda Tayybin zulmu altinda kalanlar olarak herkes birbirini yesin ama kimse insan haklarini savunmasin. sonunda Tayyipte bu birbirlerini yiyen insanlari bitirsin.

    Omer Faruk Beyin ben Ergenekon davalarinda ne tutum aldigini ne yaptigini bilmiyorum. Ama son 4 senedir hakki yenen cok masum insanlarin yaninda korkusuzca durdu. Dunyaya duyurdu yasanilan zulumleri.
    Eger gecmisinde hata yapti ise onu en guzel bugun ku tavri ile temizliyordur.
    Yukaridaki arkadasin itibarsizlastirma cabalarina bakinca, sunu goruyorum. eger daha once hata etti isen ilerde kesinlikle affedilmezsin. Illada yuzune surda soyle bir yazi yazmistin sen bat geber.
    Ayni sekilde ulkede dindar insanlarinda yasam haklari ihlal ediliyordu. bu dogru degil mi. Bundan beslenen Tayyip milletin dini hassasiyetlerini kullanarak iktidara gelip zorbaliga baslamadi mi?
    Isterseniz Adem'e kadar gidelim. ilk dovusten sonra kimse kimseyi affetmesin.

    Bu sekilde insan haklari mucadelesi veren bir adama bu yazdiginizla karsilik verilmez.
    Ancak aklinizda sorunuz varsa dersiniz ki. Gecmisti soyle demistiniz ne dusunuyorsunuz.

    20 kusur sene once bu ulkeye geldigimde gordugum en onemli guzellik, ayni masada Yahudi, hristiyan, musluman ateist oturup bir problemi cozerken, Turkmu, cinli mi, amerikalimi Almanmi bakmadan konusabiliyoruz.

    Maalesef Turkiye'de adam zulum cekenlerin derdine hayati pahasina kosuyor ama ona denen sen gecmiste sunu yazdin riyakar, kotu .....

    Ve onunda derdi, bu ulkeye ne olursak olalim, hangi gorusten olursak olalim sahip cikalim. ne olursak hakkin yolunda olalim diyor.

    Omer Faruk Bey Allah razi olsun ama, benim yasadigim ulkede, Baskan bazi muslumanlara baski yapacagim diyince, Gayler, Yahudiler, ve nice baska guruplar, bizde o muslumanlarlayiz diye yuruyus yaptilar. Turkiyede maalesef insanlar hala ortacag zihniyetinde.

    Bunda Cemaatinde, AKPlilerinde, ulusalcilarinda, kemalistlerinde, solcularinda payi var. Yeter artik. birbirinize insan diye bakin insan diye sahip cikin. yapilani affetmeye bilirsiniz ama en azindan bir yere yazilan yaziyi bugun bir insani itibarsizlastirmak icin kullanmayin.
    bu adam yerinde oturup is yapmayan biri degil...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu adama guvenmeyin diyorum ben. Bu adam Feto'nun yoneticileriyle hicbir seyden haberi olmayan cemaatcilerin ayrimini yapmiyor. Isa Abi az biraz usteledigi halde yapmiyor. Feto'nun suclarini gecistiriyor. Fetullah'a en ufak bi laf soylemiyor. Darbeyi agzina bile almiyor.

      Ayrica bu adam HDP milletvekili. Aday listeleri Kandil'den gelen bir partiyi temsil ediyor. Buna gore de pozisyonlar aliyor. PKK cocuklari oldurunce yarim yamalak teviller yapiyor mesela:
      http://www.gebzeyenigun.com/gergerlioglu-pkk-diyemedi-karaladi-durdu/30560/

      Ya da emniyete bomba atmaya calisirken elleri kopan teroristin serbest kalmasini istiyor:
      https://www.internethaber.com/kck-bombacisinin-iki-eli-de-kesildi-328631h.htm
      https://twitter.com/gergerliogluof/status/1154036127122116608

      KHK'lilarin derdi kendilerinin terorist olmadiklarini ispatlamak. Hal boyleyken, PKK'nin siyasi kanadinda politika yapan ve cemaatin terorist kanadini kinayamayan birisinin sizi savunmasi size faydadan cok zarar verir.

      Sil
  5. Cok guzel ve verimli bir soylesi olmus!

    YanıtlaSil