Header Ads Widget

test banner

Cemaatin Zihinsel Problemi ve Doğurduğu Acı Sonuç

Biliyorum bugün bu konulardan az çok etkilenen, bütün hayatı altüst olan veya hayatı hayalleriyle beraber yok olanlara varıncaya kadar birçok insan vardır. Bu insanlar eleştirileri seslendirdiğinde de kaybedenler veya hainler damgası yedikleri bir realitedir. Bunlara takılmaksızın kim neyi ne kadar görmüş veya hangi konuda bir söz söylemek istiyorsa onu söylemelidir. Kimseye hakaret etmeden, alaycı bir üslup takınmadan, kendi payını da inkâr etmeden konuşmalı. Cemaati seveni, mesafeli davrananı veya bugün en büyük grup olan onlardan nefret edeni fark etmeksizin herkes özgürce fikrini ifade etmeli ve insanların yaşananları görmesini ve belki sağlıklı bir neticeye varmasına katı sağlamalıdır. Dolayısıyla bu meselelerin konuşulması ve yazılması kimseyi ama hiç kimseyi rahatsız etmemesi gerekiyor. Bu konular mümkünse bütün parçalarıyla ortaya konmalı. Çünkü büyük bir hadise yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor ve bu hadiseler insanların hayatına geleceklerine hata ahiretine varıncaya kadar tesir etme gücüne sahiptir. Neden dokunuyorsun neden şunu dile getirdin itirazı ve evresi çoktan aşılmıştır. Bunun anlaşılmasında fayda var.


Cemaat, Türkiye merkezli bir hareket cemaatin beslendiği dini ve tarihi kaynaklar da tabiatıyla bu ülke menşelidir. Ona belki orijinallik katan Nursi’nin eserlerini temel basamak yapmasıdır. Bu eserlerin ana anlatısı insanların Allah imanını sahici bir zemine oturtmak ve bu eserleri başka insanlara ulaştırmak çabası içindeydi. Bu temelin üzerine kurumsallaşan cemaat Gülen cemaati olarak ortaya çıktı. Gülen’in Erzurumlu olması ve o yörenin medrese ikliminden gelen kültürle yetişmesi ayrıca onun kendi şahsi duygusallığı ve aşk derecesinde bir Peygamber (as) sevgisi bu hareketin büyümesini sağladı. Türkiye’nin kendine özgü din devlet ikileminde dindarın sıkışmışlık yaşaması ve buna kendince çözümler, çareler geliştirme çabaları da herkesin malumudur. 

Kendine çalışma ve irşad alanı olarak eğitimi merkeze almış, eğitime bunca yatırım yapmış hata dünya çapında ses getirici başarılara da imza atmış bir cemaatin zihinsel nasıl bir problemi olabilir ki! Çünkü zihin ve onu problemleri daha çok eğitimsizlikle ilgilidir diye düşünenler olacaktır mutlaka. Cemaat, eğitimi iki açıdan önemli gördü. Birincisi fen bilimlerinin önemi. Bu Nursi’nin sahici/sahih iman temeline argümanlar bulma gayretidir. Yayımlanan dergilerden bildiğimiz “Sızıntı” (adı bile anlamlı). İkincisi ise eğitim bir basamak olarak görülerek onunla her türlü insana ulaşmaya çalışıldı. Başarılı oldu mu tartışılır ama bugün için zamanında başarılı oldu demek hakkaniyetli olur diye düşünüyorum. Ama eğitimin sosyal bilimler alanı hep göz ardı edildi. Sosyal bilimler olarak tarih, sosyoloji, din, din tarihi, psikoloji, coğrafya, kültür, etnisite, bunların varlık sebebi ve hikmeti, bundan nasıl istifade edilir ya da bir ihtiyaç mıdır değil midir, görmezden gelinir mi gelinirse nasıl sonuçlar doğurur… Bu konular bilgi olarak müfredata tabiî ki yer aldı işlendi ama o kadar. Bunun yanı başında kendi müntesipleri olan esnafa da bu konularda herhangi bir doğru tarih ve sosyal bilimler alanıyla ilgili bir bilgilendirme yapılamadı. Varsa yoksa dinin duygu yoğunluklu ve hiçbir gerçekçi yönü olmayan duygusallığı verildi. Hedefi bütün insanlık olan bir organizasyonun insanı en iyi anlama ve anlamlandırma bilimleri olan sosyal bilimlerin, günlük plan ve projelerin gelişiminde bu kadar önemli iken, ihmali büyük felaket ve çöküşün en büyük sebebidir bana göre. 

Amacı insana dünya ve ukba saadeti olan, hedefi ise bütün insanlık olan bir cemaat. Kabul edelim ki çok büyük bir işe girişmişti. İddia büyük, hedef bütün insanlık olunca çok büyük bir beşerî ve ekonomik kaynak gerekiyordu. Bu ülkenin insan ve ekonomisinden bunu fazlasıyla temin etmenin yolarını da çok zorlanmadan bulduğunu kabul etmek gerekir. Kendisi lehine gelişen konjonktürlerin de yardımıyla kısa zamanda ülke ve daha sonra dünya sathına yayıldığına şahit olduk. Girilen her coğrafya veya insan kitlesi din, dil, ırk, kültür farklılığı arz ediyordu. Kurulan ikili ilişkiler ve varılan iş birlikleri tamamen dini-bütün insanlar ve ilahiyatçılar eliyle oldu. Strateji ve gelecek perspektifinin çok daha sağlam temeller üzerine oturtulması gerekiyordu ve bu temeller kabul edelim ki sadece dini anlatımla pek de sağlanamıyordu. Devletle siyasetle güç ile girişilen bütün ilişkiler bu tam da bahsettiğimiz yanlış tarih bilgisi ve sosyal bilimlerin göz ardı edildiği alan üzerinde bina edildi. 

Devletten öte bir devletçi zihne sahip olunca ve bu sahip olunan zihnin de tarih bilinci duygusallık üzerine kurulunca daha sonra büyük yıkımlara neden olacak sorunlar yığını öngörülemedi. Buna eşlik eden kendi özel, görünmeyen yapısının ağırlığı ve giderek hantallaşması ve tamamen boş alanda yakalanması en büyük hatalar oldu. Gerisi malum. Hata iddiam şu ki devlet eliyle maruz kalınan kıyımın en büyük nedeni ve bu hatanın öngörülememesi, cemaat zihninde devletin konumlandırıldığı yerle alakalıdır. Çünkü devlet cemaat zihninde hem kutsal ve o kadar da cazibeliydi ki onsuz olunamazdı ve devlet her şeyi yapabilir, çünkü dinin ve milletin koruyucusuydu. Bu nokta ve bu anlayış cemaatin karadelik özeliği taşıyan yumuşak karnıydı. Devletlular hamleyi buradan yapmakta bir an bile tereddüt etmediler ve sonuç ortada. 

Giyasettin Bingöl
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Islam Dini belli uzunca bir donem entellektuel, idari sistem, insan psikolojisi gibi belli ihtiyaclara cevap vermistir. Icinde bulundugumuz donemde ise Allah cc a yakinlasma ve irtibat haric karsiladigi bir ihtiyac yoktur. Hizmet Hareketi de sadece Islam Dini ni kendisine referans aldigi icin Fetö ye donustu ve kaybetti. Islam dini nde esitlik, sorgulama, bireysellik ve ozgurluk gibi kavramlar yoktur. 1400 sene oncesinin kanunlarini ve bir Arap kabilesinin torelerinden boyle birsey de beklenemez zaten.

    Hizmet hareketinde olmus bir Peygamber hala hayatta kabul edilir. Hatta bir adim otesi de vardir; o da bu kult hareketin liderinin her persembe aksami onunla gorustugu ve ona sormadan bir is yapmamasi gibi sizofrenik kabuller ornek verilebilir. Ve bu lider son beklenen vazifeli zattir, mehdidir, mesihtir ne bileyim ne kadar hayal urunu lider tiplemesi varsa yakistirabilirsiniz.

    Ozetle psikiyatri bilimini dahi aciz birakabilecek hastalikli bir zihin yapisina sahip bir hareketin bu hallere dusmesi bence hic de sasirtici degil.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İslam dini, indiği dönemden kıyamate kadar geçerli olan kuralları getirmiştir. şayet böyle olmasaydı yeni din yeni peygamber gelmesi gerekirdi. bu nedenle islam dini, ne 1400 sen önce gelen kurallardır, nede o zamanki arap kabilesinin örfü adetidir. indiği dönemde bizzat uygulanan bir çok kuralı kaldırmıştır.

      gelelim ihtiyacı karşılayıp karşılamadığına. dünyanın en zor işi düşünmektir. herkes düşünürüm der ama düşünmez. kuranda 116 yerde aklediniz düşününüz ibret alınız diye yazar. diğer canlılardan tek farkımız düşünmektir. bunuda yapmaz isek onlardan daha aşağı oluyoruz.

      herkesin ağzında aynı nakarakat. halk cahil, bilmiyor hocasına şeyhine liderine takılıp gidiyor. Ben buna kesinlikle inanmıyorum. o kadar arıyorum arıyorum bir tane cahil insan bulamıyorum. size tuhaf mı geldi? hani nerde cahil insan?

      ticarete gelince her tür puştluğu biliyor, dünya hayatının eğlence sefa lüksüne gelince en ince detayı biliyor ama dine gelince cahil, öylemi kimi kandıryorsunuz?

      düşünmediği için değil düşünmek istemediği için cahil ayaklarına yatıyor. şimdi adam faiz kullanmak istiyor. he şimdi haram olduğunu biliyor ama eh üh tüh hoca böyle dedi ayet hadis, gerçek işine gelmiyor. adam gibi çıkıp ben müslümanım kitabımdada haram olduğunu yazdığını Allahın yasakladığını bildiğim halde faizli işlem yapmak istorum dese olay kendiliğinden çözülecek ama nerde o delikanlı.

      kıvırıyorda kıvırıyor. insanlar dinin kurallarını yaşamadan müslüman olmak isterse, kimisi rant kimisi ego vb şeyleri için kendisini kandırmak için 9 takla atan insanı gayet rahat bir şekilde amaçları doğrultusunda kullanabilir.

      Allah, kendisinin dahi sorgulanmasını emrederken, müslümanlar kuranı kerimin hangi ayetine, hangi hadise göre cemaatlerini hocalarını liderlerini sorgulamadan vazgeçerek müslüman olduklarını iddia ediyorlar.

      her peygamber geldiği dönemde inanmayanlardan daha çok, içinde bulunduğu dönemdeki dinin üzerinden rant elde eden insanlarla mücadele etmiştir.

      sen eşek olursan semer vuracak çok. sen sıradan bir insana gidip gereğinden fazla saygı gösterirsen. onu sorgulanamaz addedersen, sözlerini emir kabul edersen. karşındaki de seni alıp önüne koyup dilediği gibi geçiririr bu kadar basit.

      Sil
    2. Ayet ve hadis sizi yönetenler allahın emir ve yasaklarına uyduğu sürece itaat ediniz derken, sen akla yatmayan bir davranış karşısında bunu yerine getirmrmrk dinin emri olduğu halde, dinin bu kıstasını bırakıp, eee biz onlar kadar kirap mı okuduk, hocanım şeyhin vardır bir bildiği deyipte salak salak hareket edersen olacağı bu.

      bunun yerine demen lazım ki, benim vicdanıma uygun değil söyle bakalım neymiş bu sadece senin bildiğin hikmet bizde bilelim öğrenelim uyarsa yapalım dememiz gerekmiyormu?

      Bana bırakın Türkiyeyi, dünyada bir tane gerçek manada islamın kurallarının uygulandığı bir tane ülke gösterilebilirmisiniz?

      Nerde islam konuşulsa huri 4 karı el kesme zart zurt. bumu islam demekten bile gına geldi. 1400 sene önce cevabı verilen soruları bugün hala horozmu keselim sakızmı orucu bozarmı diye soran mı cahil? ona cevap veren hocamı cahil?

      sizler neden islam bu değil yanlış yapıyorlar diyenlere kulak vermiyorsunuz da, ısrarla yanlış anlatan uygulayan kişileri muhatap kabul ederek onların prim yapmalarını sağlıyorsunuz?

      işinize bumu geliyor? körle sağırlar birbirini ağırlar. Neden gerçek islamı anlatmak isteyenler tv lerde yok. Neden gerçek sorular, aslında sorulması gerekenler sorulmuyor? hep çanak ve önceden anlaşılmış danışıklı dövüşlü olaylar.

      Adam müslümanım diyor kuran okumamış, müslümanım diyor ilmihal okumamış, müslümanım diyor gusül bilmiyor, müslümanım diyor siyer okumamış.

      yani adam askerim diyor silah kullanmayı bilmiyor, askerim diyor ateş etmemiş, askerim diyor eğitim yapmıyor, ondan sonra bu kadar asker var neden savaş kazanmıyoruz? oldu mu yani şimdi.

      islam emir komuta dini değildir. bireysel, kişinin yaptığı her hareketten dolayı ona sorumluluk yükleyen, ancak yaşanırsa tatbik edilirse, insanların hayatındaki problemleri çözen bir dindir.

      Sil
    3. Sen müslümanım de, dinin hiçbir emrini kuralını uygulama, uyguladıklarını da kendi nefis heva ve hevesine uyacak şekilde tatbik et. ondan sonra kalk dine laf söyle.


      doktorun verdiği ilaçları kullanmadan iyileşmek istemek hangi mantığa sığar. Sahabeler Peygamberi sorgularken, sen hocanı liderini şeyhini sorgulamıyorsan ne dinden ne müslümanlıktan bahsediyorsun onu söyle?

      İslam dini, sadece hocaların, şeyhlerin, tarikatçıların, ilahiyatçıların anlayacağı birşeymi? eğer öyleyse Allah nasıl çobanı işçiyi memuru, öğrenciyi nasıl mesul tutar. Bu Allahın adaletine sığarmı?

      Demekki bu islam dini, reşit olan herkesin en gencinden en ihtiyarına kadar, ilkokul mezunundan profesörüne kadar herkesin ama herkesin rahatça anlayacağı ve yaşayacağı kadar bir dindir. Allah böyle kolay bir din vermişken, sen basit ve anlaşılabilecek gerçeklerle yüzleşmemek adına kendini kandırmaya devam ederken herşeyi yapma ve yaşama isteğinden dolayı bilgin dahilince hem günah hem suç işle sonra ben cahilin tekiyim de.

      Hristiyanların papası var, yahudilerin hahamı var, diğerlerinin var oğlu var. hani nerde müslümanların başı? neden yok? hani kurulları nerde? diyanet mi diyeceksiniz? hangi diyanet? hocalarına 4-5 bin maaş verip asgari ücretle geçinmeye çalışan işçiye Allaha şükretmesi gerektiğini öğreten diyanetmi?

      cuma hutbelerinde gerçek islamı anlatmak yerine, müslüman ülkeyiz neden dünyanın en yüksek faizi bizde diye sormak yerine, faize kredi diyerek insanları uyutmaya çalışan diyanetmi?

      En özgür din islamdır. Allah dini kolay kılmıştır. insanlar zorlaştırmaktadır. rant ve çıkar dünyası şekillendiriyor.

      burada bile fikrini açıkça ifade etmek isteyenlere hemen hain dökülmüş itirafçı damgaları neden yapıştırılıyor. ellerindeki rant kaybolmasın diye. herkes başkasının öbür tarafda ne yapacağı ile ilgili konuşup duruyor. SANANE kardeşim SANANE kim cennete gitmiş kime cehenneme gitmiş, kim nasıl hesap vermiş? yok verecekmiş?

      sen cehenneme gittikten sonra, tüm insanlar cennete gitmiş sanane? sen cennete gittikten sonra tüm insanlar cehenneme gitmiş sanane? sen kendine bak kendi hesabını nasıl vereceksin onu düşün hazırlan?

      Sil
    4. 1) Hz Muhammed Aise ile kac yasinda evlendi ?

      2) Evlatliginin karisi Zeynep ile neden evlendi ?

      3) Islam poligamiye izin verir ve 4 es ile sinirlar. Boyle oldugu halde neden Hz Muhammed in 9 ya da 12 tane esi var ?

      4) Azrail Hz Muhammed in yanina girmeden izin istedi mi ?

      5) Mucize diye anlatilanlar gercek mi ?

      6) Hz Aise ile Hz Ali neden savastilar ? Ve bu savas esnasinda birbirlerine cennetlik kafir dediler ?

      7) Kadinlari dovun ayetini aciklayabilir misin ?

      8) Rad suresi nde Allah cc un yildirim ile insanlari cezalandirdigi ifade ediliyor. Su anda paratonerler araciligi ile bu problem de cozuldu. Yani insan Tanri ya karsi galip geldi diyebilir miyiz ?

      Sorular da sorular....

      Sil
    5. Bu soruların hepsi detaylı şekilde cevapları verildi. burada uzun uzun izah yapmaya gerekte yok yerde zamanda. gerçekten öğrenmekse maksadınız, ilgili cevapları okuyunuz. en basitinden sorularlaislamiyet.com sitesinden bu soruların cevaplarını uzun uzadıya alabilirsiniz.

      interneti kullandığınıza göre bu soruların cevabını şimdiye kadar araştırıp bulmalı idiniz. cevapları defalarca verilmiş soruları burada polemik konusu yapmak, ben laf olsun diye soruyorum demektir.



      Sil
    6. Islam ile alakasi olmadigi halde Islam diye yutturulmaya calisilan ve Arap toresi olan meseleler bu sorularin cevaplarinda sakli. Ve ben de bu cevaplari gayet iyi biliyorum.

      Sorularla islamiyet sitesi Said i Nursi denilen yalanci peygamberi takip ediyor. Dolayisiyla verdigi cevaplarin da Islam dini ile alakasi yok.

      Korkmayin kardesim Islam ile yuzlesin, kendisi Arap olan Hz Muhammed ile yuzlesin. Dinden cikmazsiniz rahat olun. Aksine gercek Islam i tanir ve tam ozgur bir sekilde Allah a kulluk edersiniz.

      Sil
  2. Allah kitabında herkesi bireysel olarak hesaba çekeceğini beyan ederken, sen hangi kafayla şu topluluğun içinde olursam kurtulurum diye düşünüyorsun, cemaat piknik yerimi her gelen doğru yolda olsun, kurtulsun. neden her sakallıyı deden sanıyorsun. her dini lidere mesih mehdi damgasını yapıştırıyorsun?

    kendinden şüphen yoksa, amelinden şüphen yoksa ne diye başkasının eteğine yapışarak Allahın rızasını kazanmaya çalışıyorsun. kendin ol.

    YanıtlaSil