Header Ads Widget

test banner

Gülen’e Sorular

MFP’deki en son yazımı şu şekilde bitirmiştim: “cemaatin üst yönetimindekiler, bu tartışmaları ciddiye alıp dinlerse, kendileri için çok geç olsa bile, bugün büyük sıkıntı ve adaletsizlikler yaşayan - fakat daha önce yapılmış olan hata ve kanun dışılıklara bulaşmamış - yüzbinlerce sempatizanları için tek çıkış yolunun da bu tartışmalarda dile getirildiğini göreceklerdir. Bu çıkış yolunun ne olduğunu da bir başka yazımda ele almak niyetindeyim.” Bu yazımı bu niyete matuf olarak görebilirsiniz. Cemaatin başındakiler, özellikle Gülen, geçmişle yüzleşmeli ve kendileri yüzünden zarar görenlerden samimiyetle af dilemeliler. Eğer bunu yapabilirlerse, kendilerine sempati duymuş olan insanlara olan antipatinin zaman içerisinde kaybolacağını düşünüyorum. 

Gülen’in geçmişiyle yüzleşebilmesi adına kendisine tevdi edilecek soruları açık yüreklilikle yanıtlaması yeterli olacaktır. Bu yazıyı okuyan herkes biliyor ki, bu tür bir beklenti safdillik olur. Gülen’in karakteri ve bu dünyadan beklentileri (isterseniz hırsı da diyebilirsiniz) kendisine yöneltilecek hiçbir soruyu samimiyetle yanıtlamasına müsaade etmeyecektir. Ama yine de böyle bir fırsat olsa hangi soruları sormak isterdim, tarihe not düşmek adına bu yazıda listelemek istiyorum. Bu dünyada mümkün olmasa da nasıl olsa ahirette bu sorulara cevap alabileceğim. 

Soru sorma fikrini, MFP’nin birkaç gün önce yayınladığı bir videodan kopyaladığımı itiraf etmeliyim. O videodaki sorulara şu eleştiriyi getirmiştim: “Gülen’in yanıtlaması gereken soru çok. Bazıları bu listede. Ama diğer sorular itham tarzında. Sorulara cevap almak niyetinden ziyade “sen busun” demek istenmiş gibi. Hoş, ciddiyetle ve ithamsız sorular sorulsa, Gülen cevaplayabilecek değil ya. Yine de maksat üzüm yemek olmalı.” İtiraz ettiğim yanlışlığa düşmemek adına sorularımı elimden geldiğince ithamlardan arındırmaya çalıştım. Eğer sizin sormak istediğiniz başka sorular varsa yorumlarınızı bekliyorum. 

1. 15 Temmuz: Tiyatro olarak nitelediğiniz 15 Temmuz’la ilgili o gece öncesinde neler biliyordunuz? 
a. Bildiklerinizi darbeden önce kamuoyu ile neden paylaşmadınız? 
b. Adil Öksüz, Kemal Batmaz ve diğer cemaat mensuplarının 15 Temmuz’la irtibatı konusunda bildikleriniz nelerdir? 
c. 15 Temmuz gecesi neler hissettiniz? Tepki vermek için neden darbe teşebbüsünün başarısızlığının kesinleşmesini beklediniz? 
2. Soru çalınması: Geçmişte sınav sorularının çalınması ile ilgili herhangi bir direktif verdiniz mi? Vermediyseniz, cemaatinizdekilerce sınav sorularının çalındığı hiç kulağınıza geldi mi? Önlemek adına bir aksiyonda bulundunuz mu? 
3. Yalan: Davanız için hilaf-i vaki beyanda bulunmanın caiz olduğunu düşünüyor musunuz? Hayatınızda hiç yalan söylemek zorunda kaldınız mı? Adil Öksüz’le birlikte çekilmiş fotoğraflarınız varken ve uzaktan akrabalığınız herkesin malumuyken neden tanımadığınızı ifade ettiniz? 
4. Özeleştiriler: Özellikle 15 Temmuz sonrası cemaatin içinden yapılan özeleştiriler ile ilgili neler hissediyorsunuz? Hak verdikleriniz var mı? Cemaatte nelerin değişmesi gerektiğini düşünüyorsunuz? 
5. Hususi hizmet: Askeriye ve diğer kurumlara insan yetiştirip yerleştirmekteki amacınız neydi? Bu insanlara şartlar müsaitleşene kadar kendilerini gizlemelerini önerirken neyi kastetmiştiniz? 
6. Abilik sistemi: Abilik müessesesiyle ve büyük abilerle ilgili cemaat içinden ciddi itirazlar yükseliyor. Abilik müessesesi ile ilgili pişmanlıklarınız var mı? Kusurlu bir sistem olduğunu düşünüyor musunuz? 
7. Ergenekon: Ergenekon sürecinde Zekeriya Öz ve diğer savcıların aracılığıyla davanın esas işleticisinin cemaat olduğu birçok insan tarafından iddia edildi. Cemaatin Ergenekon davasına bakışı neydi? Zaman ve diğer cemaat yayınlarının bir savcı bülteni gibi çıkmasıyla ilgili pişmanlıklarınız var mı? Ergenekon sürecinde yaşanan yanlışlıklar ve delil üretmelerde cemaatiniz rol aldı mı? 
8. Şeffaflık: Birini seçmek durumunda kalsanız şeffaflığı mı, yoksa tedbiri mi seçerdiniz? Geçmişte tedbir konusuna bolca vurgu yaparken şeffaflıktan hiç bahsetmediniz. Bu konuda hata yaptığınızı düşünüyor musunuz? 
9. Seçilmişlik: Kendinizin Allah tarafından vazifeli bir insan olduğunuzu düşünüyor musunuz? Sizle ilgili Mehdi ve Mesih yakıştırmaları ile ilgili düşünceleriniz nelerdir? 
10. Teslim olmak: Türkiye’deki yaşanan adaletsizlikleri hafifleteceğini bilseniz teslim olur musunuz? 
11. Baskı: AKP ile mücadele konusunda batılı devletlerden baskı veya teşvik gördünüz mü? 
12. Mağduriyetler: On binlerce insan cemaat bağlantısı nedeniyle işlerinden oldular ya da cezaevindeler. Birçoğu artık cemaatten nefret ediyor. Bazıları inançlarını dahi kaybettiler. Bu insanlarla ilgili mesuliyet hissediyor musunuz? 
13. Zengin abiler: Çok yakınınızda bulunan bazı kişilerin çok zenginleştiği ile ilgili söylentiler var. Hatta kamuya açık kaynaklardan malvarlıkları ile ilgili kanıtlar da çıktı. Bu, sizi rahatsız ediyor mu? O insanlara telkinlerde bulundunuz mu? 
14. Yabancı istihbarat: Gençliğinizde yabancı istihbarat birimlerimden hiç kimse sizle irtibat kurdu mu? Peki ya ilerleyen yaşlarınızda ve özellikle ABD’ye yerleştikten sonra istihbarat ile ne tür ilişkileriniz oldu? 
15. Bir dolar: Cemaatinizden birçok kişi sizin adınıza dağıtılan bir dolar kâğıt paralar aldıklarını söylediler. Bu direktifi siz mi verdiniz? Siz verdiyseniz, hangi sebeple? Siz vermediyseniz, haberiniz olduğu zaman nasıl tepki verdiniz? 
16. Deşifre: Sendika üyeliği, Bankasya’da hesap açılması, Bylock gibi cemaatinizden insanları deşifre eden direktiflerden haberdar mıydınız? Birçok insanın yakalanmasına sebep olan bu direktiflerden haberdar değildiyseniz, bunu liderliğinizdeki bir zaaf olarak görüyor musunuz? Haberdar idiyseniz, bunlara izin verdiğiniz veya göz yumduğunuz için pişman mısınız? 
17. İtaat/itiraz: Bir yönetici olarak çevrenizde koşulsuz itaat eden mi yoksa itiraz eden insanlar mı tercih ediyorsunuz? İkincisi ise, bu karakterdeki çalışanlarınıza örnek verebilir misiniz? 
18. Militan cemaatçiler: Emre Uslu, Tuncay Opçin gibi cemaatinizle irtibatlı karanlık kişilerle ilgili düşünceleriniz nelerdir? 
19. Röportaj: Neden batılı gazetecilere röportaj verirken kendi gazetecilerinizin röportaj isteklerini geri çevirdiniz? 
20. Pişmanlık: AKP ile ilişkileriniz hariç olmak koşuluyla geçmişle ilgili bir şeyi değiştirebilecek olsanız, hangi karar ya da davranışınızı seçerdiniz? 

Demokrat Kalem 
Twitter: https://twitter.com/DemokratKalem3
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

5 Yorumlar

  1. çok güzel sorular.
    uç(extrem)mi olur bilmiyorum ama ben insanların bile bile bu tuzağa sürüldüğünü(çekildiğini değil)düşünüyorum hep.
    herşey göz göre göre bağıra bağıra geldi.

    YanıtlaSil
  2. yahu şu fetullah denilen projeyi hala adam yurduna koyup iyi niyetli bilip bi tezek sanıp soru mu soruyor sunuz?

    YanıtlaSil
  3. 2. sorunun cevabı şarlatanın kitabında mevcut zaten :(((

    https://twitter.com/vatsappoloji/status/590250326306979842?s=20

    https://twitter.com/diyanetbasin/status/890619904889679872?s=20

    YanıtlaSil
  4. Benim sorularım şöyle;
    1-İki keşkeden birini tercih etseniz hangisini seçerdiniz?
    a)Keşke bu darbeye hiç kalkışmasaydım
    b)Keşke adam gibi darbe planı yapıp rezil olmasaydım
    2-Beşyüzellibin kişi gözaltına alındı.Yüzellibine yakın memurun işinden olmasına sebep oldunuz.Bunun için üzüldüğünüz oluyor mu yoksa karşılığını cennette alacakları için seviniyor musunuz?
    3-Onbeştemmuz gecesi ölen 250 vatandaşımıza başsağlığı dilemediniz. Katledilen insanlar veya onların çocukları hiç aklınıza geliyor mu? Vicdani rahatsızlık yaşıyor musunuz? Rahat uyku uyuyor musunuz?
    4-Çok sinirli ve saldırgan birisiniz. Sık sık Cevdet Türkyolu'nu darbediyorsunuz. Size karşılık vermeyen kişileri darbetmeye ne dersiniz? Çocuklarımızı ve eşimizi rahatlamak için dövmemizi önerirmisiniz?
    5-Bu kadar sinirli olmanızda düzenli cinsel hayatınızın olmamasının etkisi varmı?
    6-Vaazlarınızda "dövene elsiz, sövene dilsiz, derviş gönülsüz" dediğiniz halde, kamuoyu sizi beddularınızla tanıdı. Beddua etmek yerine dua etmeyi hiç düşündünüz mü? Beddua edince nasıl bir haz yaşıyorsunuz?
    7-Yaptığınız tüm hamleleri boşa çıkaran Erdoğan'ın sizden daha akıllı olduğunu kabul ediyor musunuz?
    8-Halüsinasyon görüyormusunuz? Akıl sağlığınızın yerinde olduğunu düşünüyormusunuz? Bu konuda tıbbi yardım almayı denediniz mi?
    9-Sizin sebep olduğunuz oluşum çok insanımızın acı çekmesine neden oldu. Hayatınıza son veremeyecek kadar ürkek birisiniz. Böyle birşey yapamayacağınıza eminiz. Keşke bu kadar acı yaşanmasaydı da, ölüp leş olup, bir kanalizasyon çukuruna atılsaydım diye dua ettiğiniz oldu mu? Biz böyle bir dua etsek amin der misiniz?

    YanıtlaSil