Header Ads Widget

test banner

Demokrasi amaç mı, araç mı?

Yıllarca cemaat medyasını takip eden biri olarak cemaat medyasının demokrasiyle olan ilişkisini irdelemek istedim bu yazımda

1. Ergenekon sürecinde R.T. Erdoğan haftalık gurup toplantısında, “Ben bu işin savcısıyım”dediğinde Zaman Gazetesinin manşetinde,”yürütme yargıya müdahale edemez” “Güçler ayrılığına aykırı” gibi ifadeler yer aldı mı? Hayır! Aksine bu sözler alkışlandı.

2. Sevin sevmeyin ama Türkan Saylan bu ülkenin aydınlarındandır. Kendisini tıp dünyasına adamış bir akademisyendir. Kanser hastasıyken gözaltına alınmasına cemaat medyası karşı çıktı mı? Hayır! Aksine sevinç çığlıklarıyla karşıladı.

3. Kemal Alemdaroğlu İlhan Selçuk gibi isimler gece evleri basılıp gözaltına alındığında cemaat medyası bundan rahatsızlık duydu mu? Hayır! Aksine olayı destekledi.

4. Ahmet Şık’ın hususi hizmeti yani mahrem yapılanmayı anlattığı kitabı (İmamın Ordusu) basılma aşamasındayken toplatıldı ve Ahmet Şık gözaltına alınıp cezaevine gönderildi. Bu durum karşısında cemaat medyası “yaptığı ne olursa olsun gazeteciliktir” diyebildi mi? Hayır! Aksine, manşetten “Açıklanmayacak deliler vardı” dedi ve olayın üstünü örttü. Çünkü kitabın uçunun nereye dokunacağını biliyordu.

5. Stv haber bülteninin neredeyse tamamında ETÖ’ye yer verildi. Suçları ispatlanmamış kişiler hakkında yargı bağımsızlığını zedeleyecek yorumlarda bulunuldu. O insanların masumiyeti karinesi düşünüldü mü? Hayır! Aksine, bir evlat bir eş bir baba herşeyden önce insan oldukları hiçe sayılarak şerefleri ve haysiyetleri iki paralık edildi.

6. 17/25 Aralık’ta yolsuzluk operasyonlarını destekleyen cemaat aynı zamanda 2005’te Almanya’da ki Deniz Feneri davasının üstüne gitti mi? Hayır! Aksine örtmeye çalıştı Hassas olunan nokta gerçekten de yolsuzluk muydu?

7. Bir medya kuruluşunun bir siyasi partiyi desteklemesi etik midir? Hayır! Aksine cemaat medyası bunu açıktan yaptı (2011 referandum) Not: Referandumu ortaya çıkaran parti AKP.

9. R.T. Erdoğan şehitlere kelle, çiftçiye ananıda al git dediğinde cemaat medyası bu üslubu eleştirebildi mi? Hayır! Aksine; görmezden ve duymazdan geldi.

10. Zaman Gazetesi 25. Yıl pastasını iktidar ile keserken bağımsızlığına gölge düşürdü mü? Evet!

Sorular uzar gider cemaat gerçekten demokrasiyi mi tercih etti yoksa AKP’nin yaptığı gibi demokrasiyi araç mı kıldı. Cemaat medyasının çiğnediği demokrasi, bağımsız medya, masumiyet karinesi, güçler ayrılığı, yargı bağımsızlığı gibi hayati kavramlar konjonktür ne olursa olsun sahip çıkılıp savunulacak olgulardır. Bunları savunmak için doğru zaman beklenmez gün gelir zamanında savunmadıklarınıza en çok ihtiyaç duyan siz olursunuz.

Tarık Yavuz
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

1 Yorumlar

  1. Yanlış bilgiyle doğru yorum yapılmaz. Türkan Saylan, gözaltına alınmadı. Sadece evinde arama yapıldı. Ergenekon Operasyonları'nda hiç kimsenin evi gece basılmadı. Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu'na göre baskın ve aramalar yapıldı. Bir medya kuruluşu, deklare ederek bir siyasi partiyi destekleyebilir. Bunun dünyada sayısız örneği vardır ve demokrasiye aykırı değildir. ABD'de hemen her medya kuruluşu başkanlık seçimleriyle ilgili tarafını açıklar. Yazmak ciddi iştir. Biraz daha dikkat.

    YanıtlaSil