Header Ads Widget

test banner

Bahar Gelecek mi?

Son 5 yıldır the cemaatin beklediği baharın gelip gelmeyeceği bu yazının konusu değil. Benim bahardan kastım, çok sevdiğim ve özlediğim ülkeme güvenli şekilde geri dönebilmek. Çünkü annemi, kardeşlerimi gerçekten özledim ve maalesef bulunduğum yere değişik sebeplerden ötürü gelemiyorlar. Aslında çok şey istemiyorum bu hayattan. Tek istediğim şey, ayrımcılığa uğramadan sade ve basit bir hayat yaşamak. Dünyanın en iyi ülkelerinde yaşıyor olmak maalesef insana huzur vermiyor. Çünkü eğitim bir dert, dil başka dert, görüntünüz bambaşka bir dert. Başka bir ülkede yaşamaya başlamak ve bunu pasaportsuz yapmaya çalışmak oldukça zor. Bazen bir banka hesabı açmak bile çok zor olabiliyor. 

Günlerce aylarca ülkeme nasıl dönebilirim, bunun için gerek şart nedir diye düşünüp durdum. Benim baharımın gelmesi aslında pek çok aileye de aynı anda baharın gelmesi demek. Aklıma gelen ve bunu yapsam tünelin ucundaki ışığı görebilirim dediğim, aklıma gelen tüm ihtimalleri sıraladım. Sonuçta görünen o ki, bırakın Fetullah Gülen’in baharını benim baharımın bile gelmesi neredeyse imkansız görünüyor. 

İlk zamanlarda Gülen’e karşı hüsnü zan içerisindeydim. Nasıl böyle olmaz ki. Dini diyaneti kendisinden öğrendiğimiz kişiydi sonuçta. Fakat iyi insan olmak ve iyi vatandaş olmak arasında çok ciddi fark varmış. Bunu Gülen’e bakınca anladım. Bu cendereden kurtulabilmek için Gülen’e mektup yazmayı düşündüm. Mektupta mealen yazmayı düşündüğüm şey kafamda kurguladığım hizmet düşüncesi ve yeniden nasıl düze çıkarız düşüncesiydi. Yerelleşme ve şeffaflığın ne kadar önemli olduğundan dem vuracaktım. Ne kadar safmışım. Bugün herkes bir şeyler yazıyor çiziyor ama Gülen’in pek de umurunda değil. O yine bildiğini okuyor. O yüzden Gülen’e mektup yazmanın baharın gelmesini bırakın kendini gülünç duruma düşürmekten başka bir işe yaramayacağını anladım. Esasen şunu anlamakta hala güçlük çekiyorum. Nasıl olur da Gülen iyi etrafı kötü düşüncesine insanlar inanabiliyor. Hidayet Karaca’yla olan telefon kaydını hatırlayın. Dizi senaryolarına dahi karışan bir kişinin bu kadar şeyden habersiz olması ve etrafı tarafından yanlış yönlendirilmesi mümkün mü? 

Daha sonra, isteyenlerin Stockholm Sendromu diyebileceği, şu düşünceye kapıldım: Bu işi çok güçlü bir lider çözebilir. Bu da Erdoğan. Bu konuda hala böyle düşünüyorum, ama Erdoğan’ın tek başına bu gerginliği çözebilmesi de imkansız görünüyor. Yaşanan bu büyük travmayı atlatabilmenin de belirli şartları olduğuna inanıyorum. Erdoğan’a türkiye.gov.tr üzerinden ulaşmayı düşündüm. Kendisinden af ve merhamet dilenmeyi, asla devletine milletine ihanet edecek bir insan olmadığımı ve o melun gecede ve öncesinde her zaman darbeleri lanetlediğimi söylemek istedim. Bu belki işe yarayabilirdi, hala da yarayabilir bilmiyorum. Bunu yapmak tüm prensiplerini çiğnemek demek olacaktı. Belki kısa vadede hayatımda olumlu bir şeyler yaratabilirdi ama yapamadım. Bunun iki sebebi var. Birincisi öyle ben muhalifim ama sen yine de beni affet demek işe yarar mı emin değilim. İkincisi Erdoğan’dan af dilemenin elbette bir bedeli olacak. Belki benden isim isteyecek ya da bildiğini anlat diyecekler. “Yahu bir şey bilmiyorum ki ne anlatayım. Anlatacak bir şeyim olsa neden saklayayım ki” desem de bu sözlerin pek fazla alıcısının olacağına inanmıyorum. 

İşte burası çok kritik, ben bir şey söylesem de bana inanmayacaklar. Bunun sebebi de tedbir dediğimiz saçmalık. Tedbirle ilgili sonda söyleyeceğimi başta söyleyeyim, tedbir yaptık da ne oldu, ne işe yaradı? Bence Türkiye halkı Gülen’e ve en azından bir dönem peşinden gitmiş insanlara inanmamakta haklılar. Sırf tarafı belli olmasın diye içki içen karısının başını açan insanlar, gelip devlete, biz artık hatamızı anladık deseler kim inanacak onlara. Ne malum yeni bir yapılanma içine girmedikleri diye düşünebilir Türkiye halkı. Bir takım sosyal testler yapılsa ve özür dileyenlerin hatasından geri döndüğüne dair kanaat oluşsa bile yeterli değil. Diz dize fotoğraf çektirdiği insanı tanımıyorum diyen imamın cemaati. Eğer bana bir defalığına Gülen adına açıklama yapma hakkı verilse, tedbir kurumunu kurduğu için tüm Türkiye’den özür dilerdim. Güven zor kazanılan kolay kaybedilen bir olgu. The cemaat üyeleri ve Türkiye halkı arasındaki güveni altüst eden şeylerin başında gelen olgu ise tedbir. Üstelik the cemaatin yaptığı tedbir, kendi mensubu olmayan yazarların bile hapsedilmesinin temel sebeplerinden. Yani bugün the cemaat batılı şeffaf bir kuruluş olsaydı, gazeteciler, muhalifler ve işadamları kripto diye hapse atılabilir miydi? Belki yine atılırdı ama en azından “kripto” olduğu için değil. 

Bazı yazarların twitter üzerinden cemaat mensuplarına özeleştiri çağrısı yapması ise hayli güzel. Fakat bireysel olarak yada kitlesel olarak eleştiri yapanların sayesinde hükümetin artık demokratik davranıp geri adım atacağına inanmıyorum. Bunun birinci sebebi hükümetin, her ne kadar seçimle işbaşına gelmiş de olsa, antidemokratik uygulamalardan vazgeçmeye yanaşmaması. İkinci ve belki daha önemli sebep ise bu eleştirinin liderden yani Gülen’den gelmesi gereksinimi. Liderden gelmeyen eleştirinin inandırıcılığı düşük. Çünkü durum ortada, birçok platformda Gülen’i ve yaptıklarını açıkça eleştiren insanların dahi hala Türkiye Cumhuriyeti ile başları belada. Eğer bu işe yaramış olsa birçok kişiye devlet bir kapı açardı yada en azından bir yol gösterirdi. Fakat the cemaatin benimsediği tedbir prensibi bunun önünde en büyük engel olarak duruyor. 

Şimdi bir saniyeliğine düşünelim. Gülen yarın şöyle bir açıklama yapsa ne olur. “Türkiye’deki muhalif yada iktidar destekçileri için karşıdakini suçlamanın en kolay yolu hizmeti kullanmak oldu. Bu durumdaki bir topluluğa bir şeyler anlatabilmek mümkün değil. Artık Türkiye bizim için hizmet yurdu değildir. Hizmet faaliyetlerini Türkiye’de durdurduk. Artık Türkiye ile ilgilenmiyoruz.” Bence böyle bir açıklama Türkiye’nin bir adım dahi olsa demokrasiye yaklaşmasını sağlayacaktır. Örneğin bu sayede hükümet Türkiye’deki the cemaat mensuplarına ve hükümetin the cemaat mensubu olduğunu düşündüğü kişilere olan baskıyı biraz olsun azaltabilirdi ve yeniden yapılanmaya çalışıyorlar tezini boşa çıkarabilirdi. Ayrıca bu sayede Türkiye’de en azından bundan sonra olan her olan kötülüğün arkasında kendisinin veya takipçilerinin olmadığı tezini anlatmak daha kolay olabilirdi. 

Üzülerek görüyorum ki, böyle bir şey asla olmayacak. Bunun tek sebebinin Gülen’in ihtirasları olduğunu düşünüyorum. Çünkü eğer takipçilerinin inandığı gibi bir “pir-i fani” olsaydı ve dünya işlerinde gözü olmasaydı 17 Aralık operasyonlarından sonra kendi takipçilerine böyle bir töhmetin altında yaşayamacağını söylemeyi seçerdi, hükümetle savaşmayı değil. Hükümete açılan bu savaş devlete açılan bir savaşa dönüştü. Hükümet yarın değişse bile Gülen bir şeyler yapmadan devletin tavrının değişmeyeceği ortada. Çünkü muhtemel iktidar sahipleri dahi Gülen hareketinin aleyhine açıklamalar yapmaktan geri durmuyorlar. Hatta herkesin birbirine kolayca atabildiği tek yafta “FETÖCÜ” oldu. 

Gülen hükümete, dolayısıyla devlete açtığı bu savaşı iman, küfür ve nifak mücadelesine dönüştürerek kendi ayağına sıktı. Ne geri adım atabiliyor, ne de bu strateji onun lehine işliyor. Çünkü atacağı geri adımda kendisiyle çelişmiş olacak. Atılacak her geri adımla “bir müslümanın, bir münafıktan özür dileyebileceğini” göstermiş olacak. Ayrıca böyle bir hamleyle ciddi sayıda takipçi kaybedeceğine inanıyor olmalı. Çünkü bizim gibi toplumlarda tükürdüğünü yalayan liderlerin arkasından pek gidilmez. Bunun bir onur olduğunu düşünmek için önce kendi kültüründen ve benliğinden sıyrılmak gerekli. Basit ve sıradan bir insan olmayı gururuna yediremiyor da olabilir. Bu açıdan bakıldığında ise ortaya şu sonuç çıkıyor. Gülen için takipçilerinin polisten kaçıyor olması, nehirlerde bebeklerin boğuluyor olması veya takipçilerinin pasaportsuz olarak üçüncü dünya ülkelerinde yaşıyor olmalarının pek de bir anlamı yok. Çünkü Gülen’de vicdanın kırıntısı kalmış olsaydı, bu yaştan sonra ne yaşayacağım ki deyip en azından ufak da olsa bir inisiyatif alabilirdi. Bu sayede en azından bir kısım takipçileri biraz daha rahat nefes alabilirdi. 

Aslında bu problemin çok zor olmayan birkaç çözümü olabilir. Fakat sorun kurum ve prensiplerden ziyade kişilere indirgendiği için problemin çözümü zorlaşıyor. Neden çok zor olmadığını ise bir dahaki yazıda anlatacağım. 

Halis
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Anonymous17 Ocak, 2019

    Ne yaşadığınızı bilmiyorum... Fakat ciddi bir sorgulama içinde olduğunuz ve hatta bu konuda bazı adımlar attığınız aşikar.

    Bence dönün... Gidin savcılığa ve bildiklerinizi anlatın. Size inanacaklardır. İftira atın, birilerini yakın demiyorum. Sadece bildiklerinizi, gördüklerinizi samimi bir şekilde anlatın.

    Ve unutmayın, hüküm ancak Allah'a aittir. O isterse hiçbir şey engel olamaz. Allah'a sunun derim dilekçenizi her şeyden önce.

    Allah yardımcınız olsun. Üzüntünüzü paylaşıyoruz emin olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anonymous17 Ocak, 2019

      İsim bile vererek anlatsa, hapis yatmaktan kurtulur sadece. Ne bir işe girebilir ne de sicili temiz kalır. Ailesini görür orası ayrı. Bir avukat ile görüşmeden hiç bir adım atmamasını tavsiye ederim.

      Sil
  2. Anonymous17 Ocak, 2019

    Askerlik gibi düşünün, eskiden upuzun sürermiş askerlikler ulaşımın iyi olmadığı arabaların olmadığı zamanlarda bir görev için yurtdışına çıktığınızı ve uzun bir süre sonra döneceğinizi düşünün, görevinizde kendinizi geliştirmek, bir daha kandırılmayacak noktaya gelene kadar hayatı okumak, anlamak, anlamlandırmak.

    Erdoğan istese bu işi çözer ama bir tane af kanuna bakar herşey. Maddi acıların hepsi biter, ama manevi acılar bitmez hala daha ortada kalmış Gülen iyi miydi kötü müydü diye sorguluyorsanız o acıları ancak Gülen bitirebilir.

    Tedbire rağmen kişinin samimiyetini anlamanın birçok yolu var. Ve çok rahat anlaşılıyor. Kim yalan söylüyor kim söylemiyor çok rahat belli oluyor. Tedbir yapan Gülen'e sövse bile onu eleştirecek argüman bulamaz çünkü hiç sorgulamamıştır, ya kemalistlerin eleştirilerini sıralar ya da akplilerin eleştirilerini sıralar, kendi zeka seviyesine uygun bir eleştiri yapamaz gider dinler arası diyalogu eleştirir, madem onu eleştiriyorsun onca sene neden cemaatte kaldın derler adama. Ben burada daha çok şey sıralarım ama gerek yok tutup bunları okuyup tedbirimizi güncelleyelim diyen manyaklar çıkabilir ama deve kuşunun kafasını toprağa gömmesi gibi belli oluyorlar, zaten bir cemaatçi diğer cemaatçiyi hemen tanır yani 1 tane güvenilir bağını koparmış cemaatten birisi yeter sistemin çözülmesi için.

    Yazıda katılmadığım argümanlar var. Fikirler çözüm önerileri böyle doğar ama biri ortaya atar diğerleri eleştirilerini sıralar vs. böyle böyle bir noktaya gelinebilir. Bu faaliyet 2,5 senedir yapılmıyor, Gülen etrafındaki insanlarla yapıyorsa bilemem, bir de onların kafasındaki sorun ile bu yazıdaki sorunun aynı olduğunu da zannetmiyorum. Onlar tekrar muktedir olmanın planlarını yapıyor olabilirler, mağdurları zerre umursamıyorlar umursasalar 2,5 senedir bir icraat olurdu

    YanıtlaSil
  3. Gülen ve yapılanmasından nefret eden biri olarak söylemek isterim ki, dönün.... Bildiklerinizi anlatın. FETÖ'nün sadece darbe değil geçen 20 yıllık süreçte çok acılara sebebiyet verdiğini daha yeni yeni öğreniyoruz Ergenekon Balyoz diye davalar uydurup insanları açık açık idam etmesi, itibar suikastine uğratması bu günahların sadece bir kaçı. Size tavsiyem olayın sadece erdogan-gülen kavgası değil de mili olmak, anadolulu olmak, türk olmak olduğunu anlayın. Bu Fetö denen kurumun ABD'ye çalıştığı ve artık açık ve nettir. 10 yılda bu ülkede NATO ile ilişkileri soğuk tüm kurmayları hedefe koydular. Zaten sözde hocasına hasta bahanesi ile 20 yıldır adeta bir askeri üssü korur gibi korumasının başka manası yok. Bakın Vietnam da müslüman oranı belki yüzde 0,1 ve orada bi adet gülen okulu varken; orta asya cumhuriyetlerin de ise okul sayısı yüzlerce. Neden orta asya da müslüman sayısı fazla olduğu halde okul sayısı çok, vietnam da az? Çünkü Orta asya Rus/sovyet etkisi altında bir bölge ve ABD orayı kontrol etmek için etki ajanı olarak gülen okullarını kullandı. Darbeyi açık açık gülen yaptı. Çok açık delilller var ve yüzlerce insanı bilerek emirlerle katlettiler. Lütfen artık kendinizi düşünmeyi bırakın ve ülkenize olan bu borcu ödemek için dönün. Belki hesabınız daha kolay olur.

    YanıtlaSil