Header Ads Widget

test banner

Hayal kırıklığı, Üzüntü, Kızgınlık

Yaklaşık 7 sene önce bir değişim başladı bende, 5 sene önce kendimce hakkı söyleyerek bir şeyleri değiştirebilir miyim diye çok emekler vermeye başladım, 1.5 sene önce hiçbir şeyi değiştiremeyeceğimi anlamamın ulaştırdığı bir hayal kırıklığıyla kenara çekildim. Umudum kalmamıştı doğduğum memleketten; üzgündüm, kırılmıştım; artık gönül bağımın çok kalmadığını düşünüyordum beni büyüten ülkeye, kültüre, halka. Tabii, sevdiklerimin çoğu hâlâ oradaydı; ama gurbet ellerde ben farklı biri olmuştum, uzaktaydım, gelemiyordum; ve içimi acıtıyordu orada olanlar. Bir nevi kendimi korumaya almaktı bu, bir bakıma, gönül koyuşum.

Ama bu korkunç deprem ile içim allak bullak oldu. Önceden kendime üzülüyordum, birden halkıma üzülmeye başladım. Evet, halkıma. Bu halk, benim 22 yaşıma kadar yaşadığım, 37 yaşıma kadar sık sık ziyaret ettiğim, benim temelimi atan bu coğrafyanın halkıydı. İyisiyle kötüsüyle benim özümdü bu halk, bu kültür. Dilimdi, inancımdı; adetlerim, alışkanlıklarım, sevdiğim yemeklerdi; ne kadar değişmiş olsam da, beni ben yapandı.

Şimdi bu halktan binlercesi, bebeğiyle, yaşlısıyla, garibanıyla enkaz altında can verdi; binlercesi hâlâ enkaz altında. İçimde sözlere sığmayacak bir üzüntü var. O soğukta cansız bedenleri, onların etrafında ağlayanları, enkaz altında bedenleri soğuyup nefesleri kalmayanları düşünüyorum… Her ölüm erken, her ölüm acıdır. Ama bu ölümler içimi çok acıtıyor. Üzüntüm hadsiz. Bu deprem beni de yıktı, ve kendi enkazımdan çıkmaya çalışıyorum.

Ama üzüntüm kadar kızgınlığım da var. Bu deprem göz göre göre geldi. Daha dün Şili’li bir doktora öğrencisiyle konuştum. Bizde en son 8.3 şiddetinde deprem olduğu zaman sadece 1 bina yıkıldı dedi. Ben de bunu duyunca yıkıldım… Dolayısıyla katiller dolaşıyor aramızda. Çimentodan, demirden çalan veya işini sağlam yapmayan mütahitler… İnşaatlarda deprem yönetmeliğini uygulatmayan ve deprem sonrası hazırlıklarını yapmayan yetkililer… Makus tarih tekerrür eder, biliyorum ki bunlar hesaplarını adalet önünde vermeyecekler. Bu durumun kızgınlığımı daha da arttırıyor.

Ve iktidar… 20 senedir başımızda olan iktidar; o hep kibirle konuşan, hep haklı olan, hep mağdur olan, hep vaat edip vaatlerini yerine getirmeyen, hep bahane bulan, hep sadece kendini düşünen iktidar… Bu iktidar, 20 senedir depreme bir hazırlık yapmadığı gibi, deprem sonrasında ölen, can çekişen, perişan olan halkı için yapması gerekeni yapmadı/yapamadı. Büyük boşlukları doldurmak halka, halkı mobilize ve organize edebilenlere, sivil toplum kuruluşlarına kaldı. Çok daha hızlı ve düzenli müdahale edilebilirdi, edilemedi. Zaten kızgındım bu mağrur muktedirlere, ama artık çok kızgınım.

Ama inanıyorum, kurtulacağız bu iktidardan, az kaldı. Önce deprem yıkıkları altında olanları çıkartalım, hayatta olanların yaralarını saralım. Sonra hep beraber bu enkazı, bu harabeyi kaldıracağız, daha güzel günler inşa etmeye başlayacağız. İnşallah.

-İsa Hafalır



author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

25 Yorumlar

  1. Deprem çok büyük ve 10 ilde oldu. Enkaz alanı çok geniş. Dünya da böyle büyüğü görülmedi.
    Yazıda devlet, hükümet ve milletimize haksızlık yapılmış.
    Gerçekçi olmak gerek bu binaları yıkıp yenisini yapmak hem zaman hem para ister.
    Hükümet yıllardır TOKİ ile ev yapıyor bu evlerden yıkılan olmadı.
    Hükümet vaadlerini hep gerçekleştirdi. Ne derse yapıyor.
    2023 de de seçilecek inşaallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muktedirlere az bile söyledim Nurettin abi. İnşallah bu seçimde gidecekler.

      Sil
    2. Hangi yalana cevap verilse bilmiyorum. Yıkılan TOKİ konutları var. Dünyada çok daha büyük depremler oldu son yirmi yılda. Türkiye tarihinde bile daha büyüğü var 1939 depremi.

      Sil
    3. Nurettin bey, Hükümetin 40 milyar dolar deprem parası toplandığı bunları yol inşaatlarında orada burada kullandığı söyleniyor. Bu 40 milyar dolar binalara harcansa kentsel dönüşüme harcansa yıkım bu kadar büyük olmazdı.

      Sil
  2. Bu iktidar zamanında yapılan TOKİ evlerinden bir tanesinin dahi yıkılmamış olması bir şey ifade etmiyor sizler için. Bu iktidardan önceki zamanlarla karşılaştırılamayacak sayıda konut üretildi TOKİ tarafından. Mutlaka ki yıkılan binaların içerisinde son 20 yılda yapılan binalar vardır. Ancak bunların direkt olarak düzgün bir şekilde kontrol edilmemesinden iktidarı mesul tutmak içinizdeki nefret ile açıklanabilir ancak. Nefretinizde boğulun inş a Allah. Allah sizleri rezil etti ve duam odur ki hala yanlışından dönemeyip kibirinden gerçekleri göremeyenleri daha da rezil etsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bosverin siyaset yapmayi, insanlara yardim edebiliyorsaniz edin adsiz bey. Birgun kendinizin kibirle baskalarina gercekleri goremeyenler, reziller vb diye baktiginizin farkina varmanizi umut ederim.

      Sil
    2. Tokilerden yıkılan çok var. Deprem sonrasında yapılacaklar yerine bahane uydurup yapacakları dezenformasyonu düşünmeleri dikkatlerden kaçmıyor

      Sil
    3. Bende nefret yok arkadaşım, kızgınlık var. Ama sende ne var söyleyeyim mi? Tarafgirlik var, devlete ve muktedire tapınma var, bağnazlık var, dar görüşlülük var, merhametsizlik var. Sende olmayan şey ise insanlık. Cevap vermeye bile değmezsin aslında.

      Sil
    4. Eğer Tokilerden yıkılan var ise Allah'ın laneti benim üzerime olsun. Yok ise senin üzerine olsun. Kabul mü?

      Sil
    5. Allah'tan başkasına tapmıyorum. Başkasına tapmak kafirliktir. Tapıyor isem ben tapmıyor isem sen kafir olursun.

      Sil
    6. rezil olduk, ama katil olmadık! bizi rezil eden el-lah değil muhammedin zırvalıklarını çocuk yaşta bize empoze eden müslümancı terör örgütleriydi. bu terör örgütlerinin siyasi uzantılarının türk egemenliğine karşı giriştiği sinsice faaliyetlerin bizzat faili olduk. neyse ki damarlarımızdaki asil kan bize verilen müslümanlık zehrinden daha kuvvetliydi. gaflet içinde olduk ama dalalet içinde olmadık. müslümancı terör örgütlerine ve onların siyasi uzantılarına hala destek verenler... onlar dalalet içinde olanlar işte onlardır...

      Sil
    7. İslam çerçevesinden çıktığınız için inanın çok üzüldüm. Kişilerin hatasını dine bağlamak bence uygun değil. Cemaat olarak adlandırılan o oluşum İslamı temsil etmiyor. Aslen Peygamber dışında hiç kimse temsil etmiyor. İslam çalma derken bunlar çaldılar. İslam iftira atma, yalan söyleme, emanetleri ehline ver derken bunlar tam tersini yaptı. İslamın kurallarının tam tersini yapan ama kendilerini İslam çerçevesinde görenler yüzünden İslamı suçlayamazsınız. Trafik kuralları otoyolda hız sınırı koyar ama çok kişi bu yasağa uymaz. Çokluğun yasağa uymaması yasağın doğruluğunu tartışmaya açmaz ki. İnanın tüm kalbimde dua ediyorum ki yanlıştan dönersiniz.

      Sil
  3. Hala cemaat tepkisi veriyorsunuz. Bir zamanlar muktedir olan sizlerdiniz. Ben her ne kadar namazını kılan, orucunu tutan ve hatta bazen sizin cemaatinize yardım eden biri idiysem de sırf sizin cemaatinizde yer almadığım için iftiralarınıza uğradım.Yukarıda merhametsizlikle insanlıktan nasibini almamış olmakla itham ettiğiniz kişi sadece dua ediyor. Allah'a havale etmiş. Siz de aynı şekilde Allah'a havale edin. TOKİ'lerden yıkım olmadığını ben de şahsen biliyorum. Yine de yalan söyleyebilenler var. Ey cemaat mensupları (veya eski cemaat mensupları)! Siz muktedirdiniz. Yaptığınız her türlü gayri ahlaki, kanun dışı, din dışı işlere rağmen muktedir olduğunuz da yaptıklarınızın Allah katında kabul edildiğini, tolere edildiğini zannettiniz. Onca haksızlığa rağmen başınıza bir bela gelmiyordu. Aslında -Allah Alim - sizlere olan istidraç idi. Allah sizlere mühlet verdi ve daha çok azarak daha çok belaya kapı açmanızı istedi. Elinizden gücünüz gitti ve bu gücü iktidar aldı zannediyorsunuz. Başınıza gelenleri siz yaptınız. Şimdi iktidarı değiştirmek istiyorsunuz. Eğer yazıldı ise olur. Değişir iktidar. Eksikliklerine rağmen Allah diyenler yerine diğerleri gelir. Siz de bunda aracı olursunuz ve hesabını verirsiniz. Unutmayın her ne kadar günahı olsa da Müslümanlar kafirlerden Allah katında daha üsttedir. Eninde sonunda Müslümanlar cennete girecekler. Ret edenler ebedi cehennemde kalacaktır. Yani en kötü Müslüman bile en iyi gayri müslümden iyidir. Açın gözlerinizi.... Dönün yanlış yoldan... Kızgınlığınız cemaat olarak bildiklerinize olmalıdır. Cemaat olarak bildiklerinizin yaptıkları hata değil. Onlar bilerek isteyerek planlayarak yaptılar. İktidarın sebep olduğu olumsuzluklar ise yanlışlıktır. Allah diyenler yerine diğerlerini seçmeyin. Hiç olmaz ise yarınınızı kurtarmaya bakın. Mevcut iktidara oy vermek iman meselesi değildir ancak direkt veya dolaylı olarak CHP'ye vermek korkarım ki iman meselesidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. chp ye oy vermek iman meselesidir. bunu gerçekten böyle mi düşünüyorsun. yani oy yarışında öne geçmek için böyle bir şey söylemek ne kadar erdemli ahlaklı bir tutum. şunu bi bana söyle müslümancıların ahlak gibi bir kaygısı olmalı mı? yoksa türkiye deccal ülkesi mi? darül harp mi? müslümancılar, fetöyü günah keçi gösterip tüm ülkeyi kandırıyorsunuz, aklınızca. gençler bunu görüyor. islamdan kurtulmak için hiç bu kadar azimli olmamıştı türk halkı. hainliğin kaynağı fetölükte değil islamdaydı. bu her gerçek her dakka güneşin doğuşu gibi daha da parlıyor. kimi yarasalar gerçeğin acısına senin gibi dayanamıyor gözlerini yumuyor kimileri de aydınlığa gözlerini açıyor.

      Sil
    2. İslam'da din düşmanlarına destek verilmez. Bu nedenle CHP'ye oy vermek bir iman meselesi durumuna düşer. Bakın iktidara oy vermek demiyorum. Ama din düşmanlarını -açıktan dün düşmanlığı yapan her kesim ki buna sosyalist partiler, faşist oluşumlar, ırkçı oluşumlar vs de girer- iktidara getirmek için destek vermek iman meselesi olur.

      Sil
  4. "Ama inanıyorum, kurtulacağız bu iktidardan, az kaldı. Önce deprem yıkıkları altında olanları çıkartalım, hayatta olanların yaralarını saralım. Sonra hep beraber bu enkazı, bu harabeyi kaldıracağız, daha güzel günler inşa etmeye başlayacağız. İnşallah." Öyle bir şey olmayacak maalesef. Halkın kendi içinden başlayarak değişmeyi öğrenmesi gerekiyor. Kim gelirse gelsin kimse kimseyi kurtaramaz. Sadece çıkar ilişkileri ve aktörler değişir. Fetullah Gülen de İslamı yayarak dünyayı kurtaracaktı. Bunlar şişmiş spiritüel ego yanılgılarıydı maalesef. Sanki her insana Allah şah damarından yakın değilmiş gibi insan kurtarma derdi söylemiyle insanların dini duygularını kendi din algısıyla sınırlayıp devlet gücünü elde etmek için insanları manipüle etti. Tüm yatırımını Türk devletinde güç kazanmaya yaptı. İnsanları kendinden özgürleştirmedi aksine kendine mecbur etti. İnsanları dünyanın farklı yerlerine gönderdi ama zihinlerini kendi algısına ve sınırlı vizyonuna hapsetti. İnsanlar iç çağrılarına sağırlaştı. Şimdi de Erdoğan da aynısını yapıyor. Değişim içerden başlar. İnsanlara kendileri gibi olabilecekleri ve sürekli kendilerinin farklı potansiyellerini keşfedecekleri alanlar açılmalı. Mesela Babacan gibi okumuş her şeyi bilen çocuk egosoyla standard kalıp kurtuluş receteleri dayatarak da kimseyi kurtaramazsınız. Her insana kendi gerçekliği içinde tüm farklılığıyla var olma hakkı tanıyıp kendi özkaynaklarını keşfetmesine yardımcı ortamlar sunulmalı. Baştan bir insanın diğeriyle aynı tecrübeyi yaşamadığı ve dünyayı aynı gözlerle göremeyeceği kabulüyle ama aynı ortamda birbirine yer açma bilinciyle. Bu bilinç uyanmadıktan sonra Kılıçtar gelse bu kez de o kendine benzetecek herkesi. Kimseye kurtuluş vaadi sunulamaz. Kurtuluş çabalarını destekleme sorumluluğu alınabilir. Kendini bilen Rabbini bilir ilkesinden yola çıkan insanlara (ki bu hiç de kolay bir yolculuk değildir) kendileri gibi olarak kendilerini tanıyabilecekleri sosyal ortamların sorumluluğu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. mesele iktidardan kurtulmak değil! sorunsalı doğru saptamak için özgün bir düşünce yapısını geliştirmeliyiz. müslümlerin rövanşı ve hezimeti olarak okumak lazımdır belki de olanları. müslümler bile müslümlerin iktidarından şikayet eder olmuş. ilginç bir durum... ve daha 50 yıl kurtuluş yok. zehirlenmemiş gençler ve akıllanmış yetişkinler lazım. bu gelişim için. böyle bir durum var mı yok. halen gençlerin yüzde 60ı tarikat cemaat tedrisatından geçiyor. yetişkinler desen. ex-fetöcüler bile islamın zararlarını henüz kabullenebilmiş değil. o nedenle... kurtuluş yok.

      Sil
    2. 50 yıl sonra ölmüş olacaksın takma kafana bro. Ye iç keyfine bak müslümler ve onların küçük dertleriyle uğraşmana gerek yok. Bırak isteyen istediği çözüme ulaşmak istesin. İsteyen istediği şekilde inansın ya da sonra inancını değiştirsin. Ex-fetöcüler kendi çözümlerini istediği gibi arasın rahatça. Herkes kendi kuruluş reçetesini kendi bulsun. Senlik bir durum yok yani.

      Sil
    3. bu web sitesinde okuduğum en bayağı yorum oldu. ben ex-fetöcüyüm oğlum. durduk yere mi yorum yapıyorum. ülkemdeki türk vatandaşlarını uyarıyorum. sorun fetö değil islam! fetöye kendi günahlarını yükleyip sıyıracak aklınca bu hınzır müslümler. aklınızı başınıza alın özünüze dönün. biz yandık siz yanmayın. senin gibi büyük bir sorunu sulandırıp türkleri uyuşturmaya çalışan bro mro diye konuşan takiyecei müslümleri ifşa etmek de bizim ahlaki sorumluluğumuz oldu.

      Sil
    4. Yaşadıklarının etkisiyle ortaya çıkan dönüştüremediğin öfkenden beslenen kinini ve fikir diye sunduğun nefretini kusarken hiç kendi seviyeni düşünmüyorsun ama! Ortaya ayağı yere basan fikirlerden beslenen bir çözüm de sunmuyorsun ayrıca. Seni ilgilendirmeyen konularda insanların özel alanına girip neye nasıl inanacağı hakkında diktatörlük örneği yargılar dağıtıyorsun. Sana mı soracağım neye inanacağımı ve hangi inancı seçeceğimi? Sana kim verdi milleti uyarma hakkını? Sen kendinde insanları ve inançlarını 'müslüm vs.' diye niteleme hakkını nereden buluyorsun? Bir zamanlar ex-fetöcü olarak karşı olduğun insanların nitelemelerini (takiyeci) şimdi hoşuna gitmeyen yorumlarda insanları nitelemek için ödünç alıyorsun çünkü kendi fikrin bile yok! Bununla da foya ortaya çıkardığını iddia ediyorsun. Kimsenin foyasını ortaya çıkaramıyorsun sadece sunduğun seviyeye uygun karşılık alıyorsun. Bunun bile farkında olamayacak kadar komiksin! Son olarak islam ya da herhangi bir din/inanaç düşmanlığı yapacaksan ateist forumlara koş bro!

      Sil
    5. bu kadar kızıllandığına göre tam olarak doğruları söylemişim. öyle bi sarsılmışsın ki o sulu özgüveninden eser kalmamış bro. tabansız müslüm nefretinle, oturduğun yerden kudurmuşsun belli ki. islamın pençesindeki zavallı türk kardeşlerim için elimden ne geliyorsa yapmaya hazırım ben. tüm insanlık kitleler halinde bu hastalıktan kurtulmaya başlamışken hatta bu hastalığın mucidi araplar bu furyanın başını çekerken içimizdeki müslüm militanlara meydanı bırakacak değiliz elbet. sizin nefret dolu ciğerinizi biliyoruz be. bizde bu terörist ideolojinin militanı olarak büyütüldük neyi kime anlatıyorsun sen?

      Sil
    6. Bak bro fikirlerini kendini bağlayacak biçimde başkalarının özgürlüğünü işgal etmeden ifade edebilirsin ama senin zerre kadar benim inancıma müdahale hakkın yok. Ben İslama inanıyorum ve müslümanım. Allah sana din(yol) olarak faşistlik ve ateistliği nasib ediyorsa benim bunun üzerine hiçbir söz hakkım da olamaz. Senin bu halden zevk almanı da eleştiremem. Senin yolunu seçme zorunluluğum da yok. Ancak insanların inanç özgürlüğüne karşı bu ısrarla devam ettirdiğin fütursuz ve saldırgan haline karşı kendi adıma söyleyebileceğim tek ve son şey: Lekum dînukum veliye dîn.

      Sil
    7. islam, türkiyede yasak olmasa köle pazarında satılıyor olurdum. başkalarının özgürlüğünden de bahsedene bakın hele. bu kadar azgın ve zorba bir kültürel ırkı savunmak için fazla zorlamamak lazım. hala dünyanın pekçok yerinde her dakka islamdan ötürü insanlık suçları işleniyor. insanların gerçekleri görüp bu iğrenç kültürden arınması için bütün veteran ex-militanların bildiklerini anlatması lazım. bu dinin militanlığını yapmış ama kötülüğü erken farkedip kötülükten arınmış insanların diğerlerini uyarması lazım. bunlan yalan söylüyor hiç öyle "leküm diniküm falan" yok. direk infaz emrini veriyorlar. şeriatları yasaları bu...

      Sil
  5. Yaşanılan kalkışmada zarar gören insanlar muhafazakarlar oldu ister gülenist ister karşıtı olsun o gece dışarıda ateist,solcu,komünist ve marksizler yoktu.bu beni ayrı üzmüştür,çok dindar biri değilim ama insanı veya bir toplumu tapınma konusunda sapıklıkla itham etmek Müslümanı kafir yapar yok eğer musluman degilse iftiracı ve yalancı yapar.Velhasıl bazi gülenist lerin yaklaşımı benzer durumdaki insanlara karşı empati yapmamızı engelliyor,kominist tanıdıklardan duymak burada okuduğumdan az sasirtmistı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış! orada zarar gören muhafazakarlar falan olmadı. 'Bu bize Allah'ın bir lütfu' dendi. Ve öyle de oldu. On dört yılda yapılamayan bir haftada yapıldı onlar için. E daha ne

      Sil