Header Ads Widget

test banner

Neden Münafıkım?

Ateist bir kültürde doğdum ve büyüdüm. Dolayısıyla, herhangi bir biçimde veya şekilde inanç ve din hakkında hiçbir fikrim yoktu. Sonra ergenlik yıllarımnın sonlarında okuyarak Müslüman oldum. İslam'ın güzel ve dengeli olduğunu, ilk Müslümanların adil ve dindar olduğunu, Kuran'ın olumlu bireysel ve toplumsal dönüşümler vaat eden ilkelere sahip olduğunu iddia eden kitaplar vardı. Böylece o kitaplarda anlatılan teoriye inanarak Müslüman oldum.

Ayrıca bu blogda “Cemaat” olarak adlandırılan grubun bir parçasıydım. O dönemde çok güzel ve zeki insanlarla tanıştım.

Cemaat ile geçirdiğim dönemde yaşadığım pozitifler vardi. Bunlar, temel inanç ilkelerini ve İslam kültürünü tanıma ve genellikle olumlu yaşam deneyimleri idi. Yaşadığım olumsuzluklar da var. Bunlar, din ile siyaset arasındaki evliliktir, din ile siyaset arasindaki kasıtlı ve sinsi zinadir, dine siyaset tarafından açıkça tecavüz edilmesidir ve ardından "siyasal İslam" adında bir mahlukun doğuşuna tanık olmaktır. Bu, dini bir siyaset aracı olarak kullanmak ve inananların duygularını siyasi çıkarlar için manipüle etmek anlamına gelir.

Bu olumlu ve olumsuz deneyimlerden anladığım şey, din ile siyasetin ayrılığı, din ile siyasetin boşanması geri alınamaz, geri döndürülemez ve kalıcı olmalıdır. Bu benim acil ihtiyacım, beklentim ve talebimdir. Hiçbir politikacı ve partinin, sahte dinci liderlerin benim inancıma karışmasını istemiyorum. Tanrımla yalnız kalmak istiyorum. İnancımla ilgili konularda kimsenin karışmasını istemiyorum. İman,
İslam ve diyanet, siyasi pezevenklerin ve din tacirlerinin elinde oyuncak olmak yerine, bireyin kalbinin yuvasına dönmesini istiyorum.

En büyük hatam beklemekti. Birinin gelip bana inancımı öğretmesini bekledim. Bu bekleme hayatımın on üç yılını boşa harcattırdı. On üç yıldır entelektüel uykudaydım ve bilimsel komadaydım; yazmıyordum, düşünmüyordum ve sormuyordum. Sonra Allah'ın lütfuyla Yüce Kuran'ın anlamını okumaya başladım. Okurken Kuran'da anlatılan bir inanca sahip olmadığım sonucuna vardım. Bu, henüz inanmadığım anlamına geliyor ve bu beni ikiyüzlüler (münafiklar) kategorisine yerleştirdi. Yani, artık ikiyüzlü olduğumu bilen ikiyüzlüyüm. Öncelerde, ikiyüzlü olduğumu bilmeyen, yanlışlıkla inanan olduğumu düşünen ikiyüzlü idim.

Kendimi bu şekilde görmek istiyorum çünkü inanç bir yelpazedir (continuous spectrum).

Yelpazenin bir ucunda ikiyüzlüler, nihilistler, ateistler, müşrikler, diğer ucunda ise farklı derecelere ve çeşitli inanç düzeylerine sahip inananlar var. Ve yaşam boyunca pek çok insan salınır, sallanır ve spektrumun bir ucundan diğerine seyahat eder.

Benim için inanç bir olay değildir, inanç kültürel ve tarihsel kökene ait bir miras değildir.

İnanc bir süreçtir ve aynı şekilde bir insan da süreçtir. Kendimi spektrumun en alt ucuna ve sürecin başlangıcına yerleştirdim. Şimdi ben bir ikiyüzlüyüm ve okuma-yazma-düşünmeyi kullanarak inanç yelpazesinde yukarı doğru seyahat edeceğim. Çabalayacagim ve kendime Şuayb'ın 11:88'deki sözlerini söyleyeceğim: “Aradığım şey sadece elimden geldiğince işleri düzeltmek. Görevimdeki başarım yalnızca Tanrı'ya bağlıdır. O'na tevekkül ettim ve her zaman tüm kalbimle O'na dönüyorum.”

İnanç spektrumundaki yolculuğum dört aşamadan oluşuyor. İlk aşama ikiyüzlülük, ki şu anki durumum. Bu asama 9:101'de anlatılmıştır. İkinci durum, 9:102'de bahsedilen iyi ve kötü işleri karıştırmaktır. Üçüncü seviye, Peygamberin 9:103'teki duasına dahil olmaya doğru yükselmektir. Ve dördüncü aşama, 9:104'te Tevvāb (tövbeyi kabul eden) tarafından tövbenin kabul edilmesidir.

Bu dört aşama hayatımın ana planıdır. Hayatım boyunca 9:101'den 9:102'ye yükselemezsem, bu hic sorun değildir. Çabalarıma inanmıyorum ama O'nun lütfuna inanıyorum. İnancımdan şüphe duyuyorum ve hayatım boyunca inancımdan şüphe edeceğim. Dolayısıyla bu, bir anlamda, bilimsel yöntemin inanç meselesine bir uygulaması olarak düşünülebilir: inancım test edilebilir ve çürütülebilir bir hipotezdir ve bunu kontrol edilebilir ve ölçülebilir deneyler yaparak test edeceğim, böylece rafine edecegim, güçlendireceğim ve detaylandıracağım.

İnanç, Tanrı ile benim aramdaki bağlantıdır ve ben her zaman inancın varlığının, yokluğunun, zayıflığının ve gücünün farkında olmalıyım. Ben ikiyüzlüyüm ve ikiyüzlü olduğumu biliyorum. İkiyüzlülüğümün farkında olmak, Tanrı'nın bana verdiği en iyi armağandır. İnşallah, Tanrı ölüm anında bana iman nasip edecektir. Insallah, ikiyüzlülük yolculuğum inanş ile sonuçlanacaktır.

2:111 … (Onlara) de ki: “Eğer bu iddianızda samimi iseniz ve iddianızın doğruluğuna inancınız tamsa, delilinizi getirin.”

25:30. O gün Rasûl de, “Ya Rabbi, ” der, “benim halkım bu Kur’ân’a hiç değer vermedi ve onu arkasına attı.”

-İman isteyen münafık


Not: Bu yazı, “Why I Am a Hypocrite” yazısının Google Translate ile yapılmış tercümesidir. Tercüme hataları vardır, anlaşılmayan fikirler için İngilizce yazıya bakmak lazım. Yazılanlar hakikat değildir, hipotezdir. Yani mutlak doğruluk iddiası yoktur, ve hataları mevcuttur. Karşı delilleri seviyorum ve bekliyorum. Ama karşı duyguları umursamıyorum. Delillerle çürütün, duygularla değil. 25:77 duanız yoksa, ehemmiyetiniz de yoktur diyor; bu sözü, deliliniz yoksa, ehemmiyetiniz yoktur diye anlıyorum. Saygılar.


author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

2 Yorumlar

  1. Hayatın merkezine dini koyarsan kafayı dinle bozarsın. Komünistlerin tüm tarihi işçi-işveren okuması tarzı okuması gibi sen de tüm tarihi tüm dünyayı işte o yelpazedeki gibi okursun. Hayat sürecini hayattaki amacı din görmek. Dine odaklandıkça etrafına kör olacaksın. Hayatın amacını "okuma-yazma-düşünmeyi kullanarak inanç yelpazesinde yukarı doğru" çıkmak olarak gördükçe dünyevi işler denen şeyler sana önemsiz gelecek rahipleşeceksin. Ve Türkiye bir ferdini gene kaybetmiş olacak. okuma-yazma-düşünmeyi amaç yapsan ne güzel olur onları araç yaptın peri masalları uğruna. İstediğin kadar oku hocam, islam dinini çekişkilerinden kurtulamazsınız. İslam dininde okudukça bu nasıl din diyeceksin. İşte o noktada da ya okumayı bırakcan iman etcen ya devam edip dinden çıkacaksın. Ama dinden çıkmaz çok zor. Çünkü beyin alışmış yıllardır dinin merkezde olmasına ve beynin sana direnecek, sorguladığını sanacaksın ama aslında kültleşeceksin. Kültleşip teviller yapacaksın bunu sorgulama sanacaksın çünkü beynin sana ihanet edecek. Olur da bu dinden kurtulursan hayret edeceksin, neden bunu daha önce göremedim ben aptal mıyım niye hayatım bu peri masalları ile geçti benim beynim nasıl bana ihanet etti oysa okuyup düşündüğümü sanıyordum noluyor diyeceksin. Cidden beyin niye böyle bilmiyorum, kült beyin yıkama diye izah ediyorlar bu durumu. Kült diye tarikatlara diyorlar türkçede de, islam dini de bir külttür. Kültler büyünce din olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. "Hayatın merkezine dini koyarsan kafayı dinle bozarsın."

      Din hayatimin merkezi degil, parcasidir.

      2. "Dine odaklandıkça etrafına kör olacaksın."

      Dogru yazdiniz. Bunun icin, Nursi On Dokuzuncu Soz'de yazdigi gibi doga bilimleri, sosyal bilimleri ve dini bilimleri esit ve muvazeneli okumak lazim.

      3. "dünyevi işler denen şeyler sana önemsiz gelecek rahipleşeceksin."

      Rahipligi cazip gormuyorum.

      4. "Ve Türkiye bir ferdini gene kaybetmiş olacak."

      Turk degilim, Turkiyeli degilim. Devletinizi (din gibi) hayatinizin merkezi degil, hayatinizin parcasi olarak gormenizi tavsiye ederim. :)

      5. "okuma-yazma-düşünmeyi amaç yapsan ne güzel olur onları araç yaptın peri masalları uğruna."

      Filosoflarin hayati okuma-yazma-dusunmenin mutluluga mutlaka goturmeyeceginin delilidir. Akil ve vahy birlikte olsa, mutluluk olabilir. Sonraki turkce yazilarda ispat edecegim.

      6. "İstediğin kadar oku hocam, islam dinini çekişkilerinden kurtulamazsınız. İslam dininde okudukça bu nasıl din diyeceksin."

      Why I am not a Muslim kitabini okudum, cok ta begendim. Ama zayif noktalari da yok degil. Hemen her fikrine karsi fikir yazabilirim.

      7. "İşte o noktada da ya okumayı bırakcan iman etcen ya devam edip dinden çıkacaksın."

      13 yildir okumayan ve yazmayan biriyim. Ve okumama ve yazmama ne kadar zor ve acili oldugunu kendi tecrubemden biliyorum.

      8. "Ama dinden çıkmaz çok zor."

      Kolaydir. Birkac kere yaptim. Tekrar dondum.

      9. "Çünkü beyin alışmış yıllardır dinin merkezde olmasına ve beynin sana direnecek, sorguladığını sanacaksın ama aslında kültleşeceksin."

      Din merkez degil, parcadir.

      10. "Kültleşip teviller yapacaksın bunu sorgulama sanacaksın çünkü beynin sana ihanet edecek. Olur da bu dinden kurtulursan hayret edeceksin, neden bunu daha önce göremedim ben aptal mıyım niye hayatım bu peri masalları ile geçti benim beynim nasıl bana ihanet etti oysa okuyup düşündüğümü sanıyordum noluyor diyeceksin."

      Kendi sahsi tecrubenizi baska adamlara genelleme yapmak, bir mantik hatasidir. Gelecegi siz de, ben de bilmiyoruz. Dinden kurtulmayacagim, ama dini kendi yasamima, durusuma ve gorusume gore adapte edecegim. Din, demir gomlek degil. Din, havaya ve gonlume gore secebilecegim birkac bin elbisedir (6327 ayettir). Istedigimi ve begendigimi giyerim, bu esneklik dinde vardir. Din kati ve katilasmis degildir (demir gomlek gibi), ama beyinler ve zihniyetler kati ve katilasti (bunu yazmaya calisiyorum).

      11. "Cidden beyin niye böyle bilmiyorum"

      Noroloji anlatan kitaplar okuyun.
      a) the power of habit charles duhigg
      b) mindset carol dweck
      c) educational theories schunk
      d) vs. vb.

      12. "Kült diye tarikatlara diyorlar türkçede de, islam dini de bir külttür. Kültler büyünce din olur."

      Islam dininin cok tanimi vardir. Kurucanin "siz hangi dinin mensubusunuz" makalesini bakabilirsiniz. Ben de kendime gore islam dininin tanimini yaptim.

      Islam=adalet+ozgurluk+merhamet+bilgi

      Sizin taniminiz:

      Islam=kult

      Ikisi de hakli olabilir, zaman gercekleri gosterecektir. Yanlis hipotezler deneylerle test edilir. Sosyal bilimlerde de en guzel deney, zamandir.

      Saygilar.

      Sil