Header Ads Widget

test banner

Musa Hub ile Söyleşi (1/2)

Musa Hub ile “İnsaniyet İslamiyet ilişkisi ve ‘İnsani İslam’ felsefesi” konusundaki söyleşimizin ilk bölümü.

author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Yirmi Beşinci Söz'ün başında Nursi, müşriklerin ve müşriklerin ilk Müslümanlara karşı uyguladıkları şiddetin nedenini açıkladı. (i) Müşriklerin ilk Müslümanları susturmak ve boyun eğdirmek için iki seçeneği olduğunu savundu: kelime kullanmak veya kılıç kullanmak. Mekke müşrikleri bunun için tüm kaynaklara sahiptiler: Zengindi, eğitimli, tecrübeli ve çok sayıda idiler. Buna karşılık, ilk Müslümanlar fakir, eğitimsiz, deneyimsiz ve çok azdı. Mekke döneminin on yılında, sayıları birkaç yüz kişiyi geçmedi ve çoğu köleler, gençler, kadınlar, yabancılar ve düşük sosyoekonomik statüye sahip insanlardı. Ayrıca Mekke müşrikleri, mükemmel şairler, sözün efendileri ve retorik uzmanları olmakla övünüyorlardı.

    İlk yol - kelimelerin kullanımı - kısa, kolay ve güvenliydi. İkinci yol - kılıç kullanmak - uzun, zor ve tehlikeliydi. Mantıklı adım ve akıllıca yol, ilk yolu seçmekti. Ancak Mekke müşrikleri ikinci yolu seçtiler. Neden? Çünkü birinci yol imkansızdı; çünkü kendi entelektüel güçsüzlüklerini, bilişsel kısırlıklarını ve akademik kısırlıklarını Yüce Kuran'a kıyasla gördüler ve anladılar. Bu nedenle, kılıç kullanımı ve şiddet uygulanması, zeka, biliş ve akademisyenler alanlarında iktidarsızlığın, kısırlığın ve kısırlığın kanıtı ve kanıtıdır.

    Bin dört yüz yıl ileri sarın: Müslümanlar kılıç kullanıyor ve Müslümanlar kelimeleri terk ediyor; Müslümanlar, hain siyasi liderleri ve hain din alimleri tarafından şiddet içermeyen söylem yerine şiddetli diyaloğa yönlendirilir. Bunu yaparak, kendi entelektüel güçsüzlüklerinin ve akademik iflaslarının beyanını mühürliyor, damgalıyor ve imzalıyorlar. Bu çağdaki Müslümanlar, geçmiş yılların müşriklerinin yöntem ve yollarını kullanırlar.

    Şiddet kullanan insanlar kendi entelektüel güçsüzlüklerini beyan eder ve haykırırlar çünkü şiddet kelimeler, fikirler ve çözümler tükendiğinde başlar. Dolayısıyla İslam adına şiddet kullanan Müslümanlar, Kuran'ı sırtlarından bıçaklıyorlar; onlar her gün Kuran'a ihanet ediyorlar; Kuran'ın kâğıdını değil, Kuran'ın manasını ve mesajını her gün yakıp gömüyorlar çünkü Kuran, ağaçlardan kalem, denizlerden mürekkep olarak bahsederek sözlerinin ve fikirlerinin asla bitmediğini ve durmadığını bildiriyor (18: 109, 31:27 ). (ii) Şiddet kullanan günümüz Müslümanları, Kuran'ın hainleri ve İslam'ın hainleridir; Ahirette vatana ihanetten yargılanacaklar.

    Şiddet kullanarak, Kuran'ın sözlerinin, fikirlerinin ve çözümlerinin bittiğini, bittiğini ve tükendiğini iddia ediyor ve iddia ediyorsunuz ki bu doğru değil. Şiddet kullanarak Kuran'ın 18: 109 ve 31:27 ayetlerini reddediyor ve meydan okuyorsunuz. Şiddet kullanarak, kendi entelektüel iktidarsızlığınızın pisliğini temiz ve berrak Kuran'a atarsınız. Sen bir hainsin, hainsin ve Kuran'a ihanetlisin. Şiddet uyguladığınız için sizi küçümsüyorum ve küçümsüyorum. Sana tükürmek istedim, ama tükürüğün salyasını bile hak etmiyorsun; hiç bir ilgiyi hak etmiyorsun.

    Kuran kelimedir ve Kuran kılıç değildir. Kuran yumuşak ve tedrici bir iknadır ve Kuran acımasız ve acil bir zulüm değildir. Kuran'ın yaklaşık sekiz bin gün içinde indirilmiş olması, onun yumuşak ve tedrici bir ikna olduğunu kanıtlar; sürekli ve yaşam boyu süren bir eğitimdir. İnsanların kendilerini anlamak için zamana ihtiyacı vardır ve kim olduklarını ve ne istediklerini anlamak ve tanımak için en az sekiz bin güne ihtiyaçları vardır. Bu nedenle, ilk Müslümanların kimliği ve bireyselliği sekiz bin gün boyunca yumuşak ve yavaş yavaş sözcükler kullanılarak inşa edildi. İlk Müslümanlardan hiç biri kılıcı alıp mızrak ucuna inanç empoze etmedi; kılıçlar ve mızraklar müşriklerin argümanları ve ayrıcalıklarıydı; İlk Müslümanların emrinde tek bir silah vardı: sözler.

    YanıtlaSil
  2. Kelimeler, fikirlerin, ideallerin ve ilkelerin kaplarıdır; sözcükler, düşünceleri ve duyguları katlamak, biçimlendirmek, dönüştürmek, değiştirmek ve kontrol etmek için kullanılan araçlardır; kelimeler ailenin, toplumun, kültürün ve medeniyetin temeli ve temelidir. Kültür ve medeniyet inşa etmek için kelimelere ve en az sekiz bin güne ihtiyacımız var, ancak kılıçlar kültürü ve medeniyeti sadece sekiz bin saatte yok edebilir. Çocukluktan yetişkinliğe kadar bireyler inşa etmek ve yetiştirmek için kelimelere ve sekiz bin güne ihtiyacımız var, ancak kılıçlar bu kişileri sekiz saniyede öldürebilir. Kılıcın zihniyeti, zarar ve ölüm zihniyetidir, ancak kelimenin zihniyeti, gelişim ve doğum zihniyetidir.

    Yirminci yüzyılın başlangıcı, beş yüz yıl süren uzun süreli hastalık ve ıstırabın ardından Müslüman medeniyetinin ve kültürünün ölümüne işaret ediyordu. Dünyanın her yerindeki Müslümanlar ya dış güçler tarafından ya da kendileri tarafından mağlup edildi, sömürgeleştirildi ve küçük düşürüldü. O dönemde Müslümanlar kılıç kullanarak medeniyetlerini korumaya çalıştılar, ancak Allah bu girişimi başarısız kıldı. Yani artık Müslüman medeniyeti yok; medeniyet kalıntıları var. Ve iki seçeneğimiz var: Ya kılıç kullanarak bu kalıntıları korumak ya da kelimelerle yeni bir medeniyet yaratmak. Kılıçlar korunmak için, kelimeler ise üretim için kullanılır. Ancak artık korunacak bir şey yok; sadece kalıntılar var.

    Müslümanlar harabelerde yaşamak zorunda değiller; Müslümanlar harabeleri terk etmek zorunda; Müslümanlar kılıç korumasından çıkmak zorundadır; Müslümanlar kelimelerin üretiminde yaşamak zorundadır. Müslümanlar Yeni Dünya inşa etmelidir; Yavaş yavaş ve kademeli olarak, kelime kelime, fikir fikir, ideal ile ideal, tuğla tuğla. Ve bu Yeni Dünyanın zihinsel mimarisi, Adalet, Özgürlük, Merhamet ve Bilginin dört ilkesidir. (iii)

    Kelimeler kılıçlardan daha keskindir. Kılıçlar kemikleri ve eti kesip yok edebilir, ancak kelimeler insanların zihniyetini, zihniyetini ve ruhunu inşa eder ve yok eder. Kılıçlar iki metre menzile sahip, kıtalararası balistik füzeler binlerce kilometre menzile sahip, ancak kelimeler uzay ve zamana, geçmişe, şimdiye ve geleceğe nüfuz edebilir. Kelimeler, kitle imha silahları ve kitle geliştirme araçlarıdır. Sözlere ve fikirlere hakim olacak olanlar, kendilerinin ve dünyanın efendisi olacaklar.

    Kılıç devri kapanır ve sona erer, söz devri açılır ve başlar. İnternetin ortaya çıkışı ve diğer teknolojik gelişmelerin icadı, kelimenin yeni çağında, yani bilgi çağında yaşadığımızı kanıtlıyor ve gösteriyor. Körü körüne bağlılık, taklitçi taklidi ve tarihsel emsallerin papağan benzeri tekrarı, başarı ve ilerlemenin yolu değil, inkar ve yenilginin kesin yoludur.

    Kelimeler kılıçlardan daha güçlü ve daha etkilidir. Kılıçları kelimelere tercih edenler, ya bilinçsiz aptallar ya da bilinçli hainlerdir. Tanrı aptalları öğretip hainleri cezalandırsın. Amin.

    YanıtlaSil
  3. İslam tarihi boyunca savaşla tanımlanmıştır. Bedir Savaşı'ndan başlayarak tarih, uzun bir savaşlar, savaşlar, generaller, askerler, kahramanlar, hainler vb. Listesidir. Bu nedenle Müslümanların zihniyetini savaştan refaha dönüştürmek zor ve göz korkutucu bir iştir, ben yine de, denemek ve başarılı olmak için gidiyorum.

    İnsan doğası, olağanüstü olanın kaydedileceği ve sıradanlığın görmezden gelineceği şekilde tasarlanmıştır. Nursi, On Üçüncü Sözünde yazdı: iki başlı ve üç bacaklı kişi ve okyanusun derinliklerindeki yalnız mikroorganizmalar hakkında. Savaşın olağanüstü ve şiddeti, insanlığın zihninde ve hafızasında derin yaralar ve kalıcı yara izleri bırakmaktadır. Bu derin yaralara ve kalıcı izlere tarih denir. İnsanlığın tarihi, krizlerin kırışıklıkları ile lekelenmiş ve savaş yaralarıyla şekli bozulmuş yaşlı bir insanın yüzü gibidir. İnsanlık tarihi, birden çok patlamadan, onca atıştan, çok sayıda bıçaklamadan, çok sayıda kesmeden ve çok sayıda dayaktan kurtulmuş bir kişinin yüzü gibidir. Böyle bir yüze bakın; bir zamanlar genç, taze ve masum olduğunu hayal etmek çok zor; derin keder yerine bu gözlerin sevinç yaydığını; acı veren yüz buruşturma yerine, bu yüz parlak gülüşün tahtıydı.

    İnsanlık tarihi, çoktan gecikmiş ebedi dinlenmeye ihtiyacı olan yaşlı kişidir. Bu yaşlı insanın uzun yaşamı artık neşe dolu değil; her gün gülümsemeyi değil yüz buruşturmayı doğurur. Mezar o kişi için bir korku değildir; Mezar uzun zamandır beklenen ve gerektiği gibi dinlenmeyi hak ediyor. Bu nedenle, gitmesine izin vermeliyiz; tarihi gömmeli ve yeni tarihin küçük çocuğuyla yeniden ve yeniden başlamalıyız.

    Kuran'da yaklaşık altı bin iki yüz ayet vardır. İkiyüzünün savaşla ilgili olduğunu söyleyelim. Bu, 200/6200 = 0.03 =% 3'ü oluşturur. Bu,% 3 savaş ve% 97 refah olduğu anlamına gelir. Savaşın% 3'ü lehine refahın% 97'sini görmezden mi gelmeliyim? Hayatımı% 3 savaşa mı yoksa% 97 refaha mı adamalıyım? Bazı ayetlerin diğer ayetlere göre önceliği, önceliği ve önemi var mı? Bazı insanların diğer insanlara göre daha ağır oyları var mı? Beyaz bir kişinin oyu, siyah bir kişinin oyundan daha mı önemlidir? Bir kadının oyu, bir erkeğin oyundan daha mı az önemlidir? "Savaş ayetleri", "refah ayetlerinden" daha fazla anlam ve ağırlığa sahip midir? Hayır, eşit ve eşdeğerler.

    Bir kağıda çizgi çizdiğimizde, kağıdın beyazlığını değil, çizginin siyahlığını göreceğiz; ancak nicel siyahlık ve beyazlık alanları farklıdır. Nursi, On Üçüncü Sözünde, olağanüstü olanın çirkinliğini değil, sıradanın güzelliğini gördüğümüzü ve ona konsantre olduğumuzu savundu. Savaş ayetlerinin% 3'ünün siyahlığını değil, refah ayetlerinin% 97'sinin beyazlığını görmenizi ve düşünmenizi tavsiye ediyorum. Zihniyetimiz değişmeli. Duygusal zihniyet yerine matematiksel bir zihniyet geliştirmeliyiz; Kuran'ı kaprislerimize büküp bükmek yerine kendimizi Kuran'ın mantığına ve mimarisine göre şekillendirmeliyiz; Olağanüstünün çirkinliğini görmek yerine, sıradanlığın güzelliğini düşünmek zorundayız; savaşı teşvik etmek yerine refah üretmeliyiz.

    YanıtlaSil
  4. Savaş, hayatta kalmakla ilgilidir ve refah, kalkınmayla ilgilidir. Savaş ölümle ilgilidir ve refah doğumla ilgilidir. Savaş cenazelerle ilgilidir ve refah evliliklerle ilgilidir. Savaş öksüzler ve dullar üretir ve refah, aileler ve ilişkiler üretir. Savaş, kültürleri ve medeniyetleri yok eder ve refah, kültürleri ve medeniyetleri inşa eder. Savaş, yoksulluk, kıtlık ve açlıkla ilgilidir ve refah; refah, zenginlik ve bolluk demektir.

    Savaşın nedeni, amacı ve amacı hayatta kalmaktır. Hayatta kalma tehdit altında değilse, savaş gereksizdir. Savaşa yalnızca Maslow piramidinin alt temel ihtiyaçları ihlal edildiğinde izin verilir ve kaçınılmazdır. (i) Maslow’un piramidinin daha yüksek ihtiyaçlarını karşılamak için savaş kullanmak ve savaşı kışkırtmak insanlık dışı, insanlık dışı, acımasız, egoist, narsist ve sorumsuzdur. Bu nedenle savaş, otoriter bir despotun hevesi ve kaprisi veya sinsi bir oligarşinin planlı kararı olamaz ve olmamalıdır.

    Savaş, hayatta kalmakla ilgilidir ve refah, kalkınmayla ilgilidir. Kalkınmayı sağlamak ve ilerletmek isteyenler, savaşı unutmalı ve refaha konsantre olmalıdır. Savaş, insan kaynakları israfıdır; savaş, zorbalar tarafından rekabeti ve muhalefeti ortadan kaldırmak ve tasfiye etmek için kullanılan bir kıyma makinesidir; savaş, bir diktatörün zulmünü meşrulaştırmak, pekiştirmek ve güçlendirmek için bir araçtır; savaş, demokrasiyi ve özgürlüğü askıya alma ve iptal etme şansıdır; savaş aklın ve aklın gözünü kör eder, savaş cehaletin uçurumunun hareketini maskeleyen bir kördür.

    Savaş masumların gözyaşları, kanı ve kemikleri üzerine inşa edilen ekonomidir. Askeri-sanayi kompleksi (MIC), savaşan tarafları değil, sivilleri ve masumları hedef alan silahlar üretir. Uçak bombaları ve roket füzeleri, binlerce kişinin öldürülmesini bir düğmeye basmak kadar kolay hale getiriyor. Bombalar ve roketler savaşanlarla siviller arasında ayrım yapmaz ve fiyatları ve son kullanma tarihleri ​​vardır. Son kullanma tarihinden önce satın alınan ve tüketilen yiyecekler gibi, bu bombaların, füzelerin ve diğer silahların son kullanma tarihinden önce kullanılması gerekir ve bu, savaş denen insanlığın bu laneti ve büyüsünün kötü bir yinelemesine ve lanet olası tekrarına neden olur. Bu büyüyü nasıl bozabilir ve bu laneti nasıl ortadan kaldırabiliriz? Seçim özgürlüğü ile. Refahı seçmeliyiz ve savaşı bırakmalıyız.

    Nükleer silahların icadı, Karşılıklı Güvenceli İmha (MAD) kavramı ve stratejisiyle sonuçlandı. Bu, bir nükleer savaş durumunda kazananlar ve kaybedenler olmayacak, sadece kaybedenler olacağı anlamına gelir. Modern dünyada ve modern anlamda savaş, tüm katılımcılara ve katılmayanlara onarılamaz ve geri dönüşü olmayan zararlar verecek. Medeniyet birbirine fazlasıyla bağlı ve birbirine bağımlı hale geldi; medeniyet karmaşık ve dolayısıyla kırılgan hale geldi; medeniyet kuru bir pamuk yığını gibidir ve etrafta koşturup kibritlerle oynayan aptal çocuklar vardır.

    Savaş kendini tüketti. Dünya Savaşları dediğimiz iki kan banyosu ve nükleer silahların icadı, savaşı modası geçmiş, modası geçmiş, modası geçmiş ve çok tehlikeli hale getirdi. Savaş sorunları çözmeyecek ama daha çok sorun üretecek.

    YanıtlaSil

  5. Karşılıklı olarak teminat altına alınan yıkım yerine, karşılıklı olarak teminat altına alınmış bir gelişme seçmeliyiz. Birbirlerine bağlanarak gelişme mümkündür. İç bağlantı ve ara bağlantı, birbirini anlamakla mümkündür. Ve birbirimizi anlamak dinleyerek ve konuşarak, okuyarak ve yazarak mümkündür. Dinleme ve konuşma dinleyicisi yer, zaman ve kişilerle sınırlıdır, ancak okuma ve yazmanın izleyicileri yer, zaman ve kişileri aşar. Kuran-ı Kerim'in ilk ve en önemli ayetleri bizi okumaya ve yazmaya, anlamaya ve bağlantı kurmaya çağırıyor ve çağırıyor. Savaşın ölüm cezası düşünme-okuma-yazma çünkü savaşın sebebi ve kökü düşünme, okuma, yazma, anlamama, bağlantı kurma değil. Okuma ve yazma, şiddet içermeyen diyalog araçlarını sağlar; her kişiye "ses" ve "yüz" verirler. Öte yandan savaş, “sessiz” ve “meçhul” düşünmeyen kitlelerin şiddetli ve acımasız diyalogudur. Savaş, herhangi bir şiddet eylemi gibi, düşüncenin merkezini mantıksal, analitik ve sözel korteksten amigdalanın kör duygularına ve yakın görüşlü içgüdülerine kaydırır; böylece, insanları bir hayvan seviyesine düşürür. (ii) Savaş, hayvansal amigdalanın zaferidir ve refah, hümanist korteksin ürünüdür.

    İyileşme ve gelişme aracı olduğunu iddia eden, sarılıp savaşan Müslümanlar ve diğer insanlar kendilerini kandırıyorlar. İyileştirme ve gelişme düşünme, okuma, yazma ve bilgi birikimi ile mümkündür. Savaş bilgiyi yok eder ve dağıtır, kütüphaneleri yakar, öğrenilmiş insanları infaz eder, nesilleri boşa harcar; Karanlık Çağlar ve bağnazlık üretir. Savaş sonrası dönemler, insan yaşamının tüm alanlarında bir düşüş ile karakterizedir. Dünya savaşlarının kan göllerinde on milyonlarca zeki, zeki, idealist genç katledilmediyse, dünyanın kaderini ve durumunu hayal edin. O mezarlıklara kaç tane icat, keşif, rüya, aşk, sevinç ve gülümseme gömülü olduğunu bir düşünün; ne kadar insan kaynağı boşa harcandı. Bir hiç uğruna öldüler ve sözde savaş tanrısının sunağında kurban edildi. Onur Madalyası'nın kayıp yılları geri vereceğini düşünüyor musunuz? Askeri rütbenin arkadaşlarını ve ailesini dirilteceğini mi düşünüyorsun? Sence o savaşı istedi mi? Sence o savaşı o mu başlattı?

    Herhangi bir savaş ve her savaş, ampüteler üretir. Herhangi bir savaş ve her savaş, vücudunuzdan veya ruhunuzdan sizden bir şeyler keser. Her savaş ve her savaş, hafızanızda, zihniyetinizde ve zihniyetinizde derin yaralar ve kalıcı yara izleri yaratır. Bedeninizden ve ruhunuzdan bir şey kesildiğinde sonsuza dek kaybolur; tekrar mucizevi bir şekilde büyümeyecek. Bedeninizden ve ruhunuzdan bir şey kesildiğinde, o zaman kendinize bir soru sorarsınız: "Buna değer miydi?" Ve aynada gözlerinizin derin sessizliği size cevap verir: "Hayır."

    YanıtlaSil
  6. Savaş Müslümanların genlerinde değildir ve İslam'ın DNA'sında savaş yoktur. İslam'ın DNA'sı dört ilkeden oluşur: Adalet, Özgürlük, Merhamet ve Bilgi (JFCK). Bu dört ilke sitozin, guanin, adenin ve İslam'ın DNA'sının timin (CGAT) gibidir. Tarih boyunca savaş, Özgürlüğü korumak ve Adaleti tesis etmek için bir araç (amaç değil) olarak kullanıldı. Ancak Müslümanlar tarihsel emsallere ve şahıslara bağlı değildir. Müslümanlar Adalet, Özgürlük, Merhamet ve Bilgi ilkelerine bağlı ve yapılandırılmıştır. Adaleti tesis etme ve inşa etme, Özgürlüğü koruma ve genişletme, Merhameti ilan etme ve teşvik etme, Bilgiyi inşa etme ve artırmanın alternatif, daha iyi, daha etkili ve daha az zararlı yolları ve yöntemleri varsa, savaştan vazgeçilmeli ve askıya alınmalıdır. Ve bu daha iyi yol ve üstün yöntemler, 96: 1-5'in ilk ve en önemli ayetlerinde bahsedilen düşünme-okuma-yazmadır. Nursi, Sözlerinde sık sık iki yoldan bahseder ve bunları karşılaştırır: İlki zor, tehlikeli, uzun, yorucudur; ikinci yol kolay, güvenli, kısa ve ilham vericidir. Başka bir düşünme-okuma-yazma yöntemi sonuna kadar açıkken ve sizi beklerken neden sadomazoşist savaş yolunu seçesiniz?

    Savaşın nedeni ve parçası olmak istemiyorum; Refahın nedeni ve parçası olmak istiyorum. Şiddete başvuranların, düşünce ve fikirlerinin entelektüel zayıflığını ve akademik aşağılığını gösterdiklerine ve kabul ettiklerine inanıyorum çünkü şiddet sözler ve fikirler bitince başlar. Sözlerimin ve düşüncelerimin kaynağı, ağaçlardan kalem ve denizlerden mürekkep olarak bahseden Yüce Kuran'dır (18: 109, 31:27). (iii) Bu nedenle, sözlerim ve fikirlerim asla bitmeyecek ve şiddete ihtiyaç duymuyorum ve görmüyorum çünkü kelimeler mermilerden daha hızlıdır, fikirler kılıçlardan daha keskindir ve ilkeler bombalardan daha güçlüdür .

    Dünya sorunlarına çözüm olarak savaşa tutunan Müslümanlar ve diğer insanlar ya kördür ya da çok yakındır. Tarihi eleştirel okuma gözlüklerini takmalı ve aynı şeyleri yapmanın ve farklı sonuçlar beklemenin çılgınlığı hakkındaki alıntıyı hatırlamalıdırlar. Savaş refah sağlamadı - bu tarihsel bir gerçektir. Bu gerçeği bükebiliriz, bükebiliriz, çevirebiliriz, farklı renklere boyayabiliriz, üzerine çeşitli giysiler ve farklı parfümler koyabiliriz ama bu değiştirmeyecek - savaş refah getirmedi. Düşünmek, okumak, yazmak, tarih boyunca mikro ölçekte ve toplumun makro ölçeğinde refah üretti. En büyük kitaplıkların listesine bakın. (iv) Bu listede Afrika, Asya ve Güney Amerika'dan kaç ülke var?

    YanıtlaSil
  7. Siyasal İslam, hedefi ve aracı olarak savaşı koyar. İnsanların refahı, siyasal İslamcıları ilgilendirmez; bu nedenle siyasal İslamcılar tarafından yönetilen ülkelerde yaşayan çoğu insan fakir, cahil ve nefret dolu. Çünkü zengin, akıllı ve şefkatli insanlar siyasal İslamcılara tahammül etmeyecek. Siyasal İslamcılar savaşı kendi halklarını fethetmek, ezmek ve aldatmak ve yoksulluklarını, cehaletlerini ve nefretlerini sürdürmek için bir araç olarak kullanırlar. Siyasal İslamcılar, insanlarının sorgulamaması için sanal düşmanlar üretirler. Savaş kavramının ortadan kaldırılması, siyasal İslamcıların iflasına ve intiharına neden olacak ve bu yüzden sözde dindar dalkavuk alimleriyle birlikte savaşa sarılıp sarılacaklar. Onlar modern dünyanın Firavun ve Haman'larıdır (40:36) (v) ve Müslümanlar onları terk etmeli, onları terk etmeli ve onlardan göç etmelidir.

    Müslümanlar geçmişin tutsakları ve tarihin rehineleri değildir; geçmişin tarihinin şimdiki zaman ve gelecek üzerinde belirleyici bir etkisi yoktur; tarihsel determinizm yoktur; kadercilik geçmişe uygulanabilir ancak geleceğe uygulanamaz; irade geleceğe uygulanabilir. vi İslam medeniyeti ve kültürü, yirminci yüzyılın başında sıfıra indirildi ve bu, beş yüz yıllık gerileme ve gerilemenin üzücü finaliydi. (vii)

    Kendimi sık sık depremler ve ordular tarafından tahrip edilen, harap edilen ve harap edilen muhteşem bir milyonlarca şehrin yerinde hayal ediyorum: yıkılmış binalar, her yerde cesetler, yangınlar, dumanlar, yağmalar, yağmacılar, çöpçüler, haydutlar, korkmuş ve kafası karışmış hayatta kalanlar. Müslümanların şu anki durumuna şöyle bakıyorum: haydutlar ve yağmacılar politikacı, çöpçüler sözde-dinci yarı-alimler, cesetler çöpçülerin beslendiği geçmişin ölü fikirleridir, yıkılan binalar Salah'ın sosyal kurumlarıdır ve Zekat, korkmuş ve kafası karışmış hayatta kalanlar, haydutlar tarafından tehdit edilen ve çöpçülerin saldırısına uğrayan Müslümanlardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "bu nedenle siyasal İslamcılar tarafından yönetilen ülkelerde yaşayan çoğu insan fakir, cahil ve nefret dolu."

      idrak ve izandan yoksunluğun bu kadarı. bu ülkelere kaç tane örnek verebiliyorsun? buyur say bekliyorum.

      siyasal islam nasıl bir heyuladır ki tüm ex fetöcülerin dilinde? tayyip erdoğan düşmanlığının kılıfı olmasın sakın? 40 yıllık çalışmanızı ve planlarınızı çöp ettiği için olabilir mi? .... gibi ortada kaldığınız için olabilir mi?

      bu arada orduya, polise, yargıya sızıp sonunda devleti ele geçirmeye çalışmak da nihai hedefin siyasi niteliği dikkate alınarak siyasal islam kapsamında niye değerlendirilmiyor? neden olmasın? fetö köküne kadar siyasi bir harekettir.

      siyasetten şeytana sığınıp siyasetin feriştahını yapmak denir buna.

      söylediğinin tam tersini yapmak. hatta bir de yukarıda olduğu gibi ahkam kesmek. tam fetöye yakışır namertlik, yalancılık ve kişiliksizlik. maalesef ex fetöcülerin çoğu için de hala geçerli bunlar. fetöden belki sıyrılmışlar ama karakter baki kalmış.

      Sil
    2. "bu ülkelere kaç tane örnek verebiliyorsun?"

      Pakistan, turkiye, iran

      Sil
    3. Libya, suudi arabistan, bae, cezayir, irak, katar, misir.

      Sil
    4. "yukarıda olduğu gibi ahkam kesmek"

      Kusura bakmayin, yanlis anlasildim.

      Ahkam kesmiyorum, hipotez uretiyorum. Hipotez de kesin hukum degildir, yanlisligi ve dogrulugu test edilebilir bir bilimsel yorumdur.

      Bu yuzden benim yazdiklarimi yanlis oldugunu ispat ederseniz, cok ve cok sevinirim. Bu sitedeki ingilizce yazilar. Eger de ingilizceniz zayif ise, google translate kullanin.

      Saygilar.

      Sil
    5. Suriye

      Sil
    6. https://en.m.wikipedia.org/wiki/RAND_Corporation

      Sil
    7. https://quoteinvestigator.com/2014/11/18/great-minds/

      "Great Minds Discuss Ideas; Average Minds Discuss Events; Small Minds Discuss People"

      Dusunceleri degil de, sahislari curutmeye calismaniz, karakteriniz ve kimliginiz hakkinda cok bilgi verdi.

      Tesekkurler ve saygilar.

      Sil
  8. Şimdi iki seçeneğimiz var. Birincisi harabelerde yaşamak, ikinci seçenek ise harabeleri terk etmektir.

    Harabelerde yaşama ve belki de harabeleri restore etmeye çalışmak, haydutların, çöpçülerin, cesetlerin dezavantajlarına ve tarihi geçmişin yıpratıcı yüküne sahiptir. Her sabah harabeleri göreceksiniz ve her gün çürüyen cesetleri dolaşacaksınız; her an ölü bedenleri yiyen çöpçü köpeklere bakacaksınız; her gün haydutlar ve yağmacılar tarafından tehdit edilecek ve manipüle edileceksiniz. Onu istiyormusun Yapmıyorum. Ömür boyu sürecek bu cezaya katlanacak kadar mazoşist değilim.

    Harabeleri terk edip yeni bir şehir, yeni bir medeniyet, yeni bir kültür kurma tercihi imkan ve özgürlük avantajına sahiptir. Belki yeni şehir geçmişin Babil, Basra, Bağdat'la kıyaslanamayacak kadar küçük bir köy olarak başlar ama haydutlar ve çöpçüler olmayacak. Yeni şehirdeki odak ve konsantrasyon cesetlere değil çocuklara yöneltilecek. Eski fikirler cesetler gibi gömülecek ve yeni fikirler çocuklar gibi yetiştirilecek. Yeni şehirde insanlar geçmişin hatıralarıyla sarhoş olmak yerine bugün için işler yapacak ve gelecek için planlar yapacak. Yeni kültürde Adalet, Özgürlük, Merhamet ve Bilgi yol gösterici ilkeler ve zihinsel mimari olacak. Yeni uygarlıkta okuma ve yazma ana faaliyetler olacak - evrenin, insanın ve Kuran'ın okunması ve yazılması. Doğa, sosyal ve dini bilimler birleşecek ve kaynaşacak.

    Üzgünüm kardeşim, burada yollarımız ayrılıyor ve ayrılıyor. Harabelerde yaşamayı mı yoksa harabeleri terk etmeyi mi seçersiniz? Harabeleri terk etmeyi seçtim. Yeniden başlıyorum ve yeniden başlıyorum, yeni başlıyorum, temiz başlıyorum. Eski fikirlerin cesetlerini gömdüm ve yeni fikirlerin çocuklarını yetiştireceğim. Tarihi unutmuyorum ama tarihi affediyorum ve gitmesine izin veriyorum. İzin Vermek. O. Git. Köprüleri yaktım ve Rubicon'u geçtim. İbrahim ve İsmail gibi, yeni bir ev inşa etmek için yeni bir yere gidiyorum (2: 127). (viii)

    Ben kimim? Ben ne peygamber ne de mesihim ve biriymişim gibi davranmıyorum. Ama ben de sizin gibi bir düşünürüm. Ben bir ayağı sebep, diğer ayağı vahiy, bir eli okuyan, diğer eli yazı yazan bir düşünürüm. Harabelerin, çöpçülerin, haydutların ve cesetlerin etrafında yaşamaktan bıktım. Bu yüzden bu harabeleri terk ediyorum. İslam bu harabeler değildir, tıpkı haritanın bölge olmaması ve planın bina olmaması gibi. (ix) İslam, yolculuğumda kullanacağım uzay, zaman ve bireylerin haritasıdır. (x) İslam, zihinsel inşamın planı ve zihniyetime ait evin taslağıdır. (xi) Adalet, Özgürlük, Merhamet ve Bilgi bu evin kapısında dört bekçidir ve herhangi bir fikri, düşünceyi, duyguyu, emsali ve bu zihniyet evine giren kişiyi test edecek, izin verecek ve inkar edeceklerdir. .

    Üzgünüm abla, ağlıyorum. Ama ağlamak ve yazmak dışında ne yapabilirim?

    Hey kardeşlerim. Affet beni ve unut beni. Ya da Yeni Dünya'nın keşfinde ve keşfinde bana katılın. Bu kalabalık ve gürültülü şehir surlarında çok uzun süre mahsur kaldık. Bu duvarlar bizi korumadı; bizi hapsettiler. Şimdi, bu duvarlar yıkıldı, bu yüzden ağlama. Nursi, Yirmi Altıncı Flaş'ın On Üçüncü Umudu'nda okulunun yıkıntıları için ağlarken, Tanrı ona gerçekliğin yeni boyutlarını, sıradanlığın mucizelerini gösterdi. (xii) Öyleyse, yeniden başlayın, yeniden başlayın, yeniden başlayın, temiz başlayın.

    YanıtlaSil