Header Ads Widget

test banner

Suçlular Dışarıda, Engelli ve Hasta Mahpuslar İçeride

14.04.2020 tarihinde TBMM'de kabul edilen, Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından 15.04.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan infaz paketinin yasalaşmasıyla tahliyeler başladı. Yasalaşan infaz paketi, 90.000 kişiyi kapsayacak. Bu düzenlemeye göre, mağdur ve masumlar tahliye edilmeyecek. İnfaz düzenlemesi hırsızı, arsızı, mafyayı, rüşvetçiyi vb. suçları işleyenleri kapsayacak. Düşünce suçlularına zulmedilmeye devam edilecek. 

AKP'li yetkililerle görüştüm.

15.04.2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren infaz tasarısıyla ilgili Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Bülent Arınç ile, AKP eski engelli Milletvekilleri Bennur Karaburun ile, Gürsoy Erol ile ve Lokman Ayva ile telefonda görüştüm. Onlara; yürürlüğe giren infaz düzenlemesine göre, tam teşekkürlü devlet hastanelerinden verilen ve İstanbul Adli Tıp Kurumu tarafından onaylanan "hiç bir cezaevinde kalamaz ve yaşamını yalnız başına idame ettiremez” raporuna istinaden engelli ve hasta mahpusların tahliye ettirilerek denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanacaklarını söyledim. İstanbul Adli Tıp kurumuna sevk edilen siyasi mahpusların ayrımcılığa maruz bırakıldıklarını ve bir çoğu hakkında "yaşamını yalnız başına idame ettirebilir ve her cezaevinde kalması uygundur raporu verildiğini ifade ettim. Ayrıca, %90 ağır görme engelime rağmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu yetkililerinin hakkımda " yaşamını yalnız başına idame ettirebilir ve her cezaevinde kalması uygundur raporu vermesi nedeniyle tahliye edilemediğimi, her engelli mahpusun koşulsuz bir şekilde denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanması gerektiğini belirttim.

***

Bülent Arınç: "Eski Engelli Milletvekilleriyle Görüşün"

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Bülent Arınç'a, Tutuklu engellilerin yaşamakta oldukları hak ihlallerini anlattım. Yürürlüğe giren infaz düzenlemesine göre, engelli ve hasta mahpusların, İstanbul Adli Tıp Kurumunun yetkililerinin kanaatlerine bırakıldıklarını ifade ettim. Bülent Arınç: "Bu konuyla ilgili elimden geleni yaptım. Dilime gelen her şeyi söyledim. AK Parti'nin eski Milletvekilleriyle görüşün Cüneyt bey" dedi. Bülent Arınç, geçmişte de bana telefon görüşmelerimizde: "Birbirimize sıkı sıkıya kenetlenip dua edelim" deyip oğlu Mücahit'in AKP'den Milletvekili olmasını sağlamıştı.

***

Gürsoy Erol: "Engelliler de suç işleyebilir."

Yürürlüğe giren İnfaz Tasarısıyla ilgili görüştüğüm AKP eski milletvekili Gürsoy Erol, engelliler de suç işleyebilir. Engellilerin engellerinden dolayı tahliye edilmeleri etik değil" dedi. Gürsoy Erol'a: " Suç işleyen engelli ve hastalar elbette cezalandırılsınlar. İnfaz eziyete dönüştürülmesin" dedim.

***

Lokman Ayva: " Cezaevleri engellilere göre dizayn edilmemiş"

İnfaz tasarısıyla ilgili görüştüğüm AKP eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva: " Cezaevleri engellilere göre dizayn edilmemiş. Engellilerin suç işleyebilecekleri hesap edilmemiş. Geçmişte görme engelli Eşber Yağmurdereli yargılandığı esnada tahliye edilmek için Cumhurbaşkanlığına dilekçe yazmadığı için yetkililer engellilerin de cezaevlerinde kalabileceklerini düşünüyorlar. ABD'nin bir eyaletinde engellilere ceza verilmiyormuş. Bu duruma karşıyım. Geçmişte Adalet Bakanlığından uzlaştırma birimlerinin suçlulara (GETEM) Görme Engelliler Teknoloji Merkezi için kitap seslendirmeleri için talepte bulunmuştuk. Sana kullanman için hatsız telefon da mı vermediler? Önünde bir kaç seçenek var Cüneyt. Ya bazı görme engelliler gibi santral operatörlüğü yapacaksın, ya bazı görme engelliler gibi mendil ve selpak satacaksın, yada her şeyi göze alarak mücadele etmeye devam edeceksin." dedi.

Lokman Ayva'ya: "sizin de ifade ettiğiniz gibi, cezaevleri engellilere göre dizayn edilmemiş. Eşber Yağmurdereli haklı olduğunu düşünerek Cumhurbaşkanlığına dilekçe yazmamış olabilir. Hem Eşber Yağmurdereli'nin Cumhurbaşkanlığına dilekçe yazmaması, engelli ve hasta mahpusların cezaevlerinde kalabilecekleri anlamına gelmez. Bırakın hatsız telefonu, görme engelliler için yapılan sesli kol saatimi dahi çok gördüler cezaevlerinde bana. Ben de engellilere ceza verilmemesini doğru bulmuyorum. Yapılan infaz eziyete dönüştürülmemeli.

Sayın Vekil; ne bazı görme engelliler gibi santral operatörlüğü yapacağım, nede bazı görme engelliler gibi mendil ve selpak satacağım. Her şeyi göze alıp mücadele etmeye devam edeceğim" dedim.

***

AKP eski Milletvekili Bennur Karaburun: "Adalet Bakanıyla görüşeceğim.”

15.04.2020 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren infaz tasarısıyla ilgili görüştüğüm AKP eski Bursa Milletvekili Bennur Karaburun ise: “Yürürlüğe giren infaz düzenlemesinde boşluklar olabilir. İstanbul Adli Tıp Kurumu Doktorlarının engelli ve hasta mahkumlarla ilgili vicdanlarıyla rapor vermeleri gerekiyor. Sizin yaşadıklarınızı da anlıyorum. Peki sizin çözüm önerileriniz nedir?" dedi. "Sayın vekil; engelli mahpuslar koşulsuz bir şekilde tahliye edilerek ev hapsine alınmalı. Hasta mahpusların suç ve suçlamaları kesinlikle İstanbul Adli Tıp Kurumunun yetkililerine söylenmemeli. Cezaevleri engellilere uygun hale getirilmeli. Engelli ve hasta mahpusların makul talepleri cezaevlerinin yöneticileri tarafından ivedilikle karşılanmalı. İnfaz eziyete dönüştürülmemeli" dedim. Çözüm önerilerimi dikkatle dinleyen Karaburun: "Talepleriniz ile ilgili Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile görüşeceğim. Dilim döndükçe bakan beye söylediklerinizi anlatacağım." dedi.

***

Engelli mahpuslar koşulsuz bir şekilde tahliye edilmeli

Engelli mahpuslar koşulsuz bir şekilde tahliye edilerek ev hapsine alınmalı. Engelli mahpuslar, İstanbul Adli Tıp Kurumunun yetkililerinin kanaatine bırakılmamalı. Haklarındaki suç ve suçlamalar ne olursa olsun, yapılan infazları eziyete dönüştürülmemeli. Engelli mahpusların makul talepleri, cezaevlerinin yöneticileri tarafından ivedilikle karşılanmalı. Engelli mahpuslar, engelsiz mahpusların merhametlerine terk edilmemeli. Sosyal Devlet statüsünde olduğu iddia edilen Türkiye'de engelli mahpuslara sahip çıkılmalı. 

Cüneyt Arat
Twitter: @cuneytarat06 

Not: Bu yazı ilk olarak 19 Nisan 2020’de https://www.patreon.com/CuneytArat adresinde yayınlanmıştır. 
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

1 Yorumlar