Header Ads Widget

test banner

Görme Engelliler Gönül Gözleriyle Severler

Kısa bir süre önce çok sevdiğim görme engelli bir arkadaşım ile karşılaştım. Selamlaşma ve tokalaşmanın ardından çay içmek amacıyla bir kafeye gittik. Eski arkadaşları anmaya başladık. Arkadaşım bir sigara uzatarak: " Yak Cüneyt, ağzından burnundan gelsin" dedi. Kendisine: "Sigara alışkanlığıma son verdim" dedim. Arkadaşım: "Günde bir buçuk paket sigara içen bir kişiydin. Sigara içemediğin zamanlarda çok sinirlenirdin. Ne oldu? Gülenistler seni kendilerine mi benzetti? Hiç sevmediğin Sait Nursi'nin sözde risalelerini de okuyorlar mıydı sana? Fal baktırma alışkanlığına da son verdin mi?" dedi. 

Arkadaşıma: "Kimse beni kendine benzetemez. O sözde risaleleri de hiç dinlemedim. Dinle aramdaki mesafeyi korumaya devam ediyorum. Ara ara da fal baktırıyorum" dedim.

Personelin getirdiği çaylarımızı içerken arkadaşıma: "Evlenip barklandın mı? Çoluğa çocuğa karıştın mı?" diye sordum.

Arkadaşım ağlamaklı bir sesle: "Evlenmedim Cüneyt, evlenemedim'' dedi.

"Özel değilse neden evlenmedin kardeşim" diye sordum.

Arkadaşım bir müddet sessiz kaldı. Bir sigarasından duman çekiyor, bir de çayını içiyordu.

***

Bir kalpte iki sevda olur mu?

“Anlatacağım Cüneyt anlatacağım. Lise öğrenimim esnasında bir kıza vuruldum. Her konuşmasında kalbim küt küt diye çarpıyordu. Onunla konuşurken sesim titriyordu. Sesiyle kalbimi okşuyordu adeta. Onun yanından ayrılmayı hiç istemiyordum. Derslerin bitmemesi için çok dua ediyordum. Bir gün sınıfımızda eğitim gören kız arkadaşlarım telefonumu elimden çekip sevdiğim kızın adını yazarak tuş kilidini açtılar. Sevdiğim kızın adının ve fotoğrafının telefonumda aşkım diye kayıtlı olduğunu gördüler. Bilgi ve görgülerini sevdiğim kıza anlatıp beni mahcup ettiler... Kısacası dünyamı başıma yıktılar" dedi.

Arkadaşıma: "Peki sevdiğin kız sana konuyla ilgili her hangi bir şey söyledi mi?" dedim, "Hayır, söylemedi" dedi.

Arkadaşım: "Lise 4'e geçmiştik. Sevdiğim kız bana: Beni sevdiğini biliyorum. Neden bana beni sevdiğini söylemedin? Neden hislerini bana anlatmadın dedi. Korktum dedim kardeşim. Sevdiğim kız bana: Sen hiç bir şeyden korkmazsın. Cesur bir insansın. İnanmıyorum korktuğuna dedi. Kendisine: görme engelli olmam hasebiyle, beni reddedebileceğini veya engelimden dolayı şahsıma acımak suretiyle istemeden duygularımla oynayabileceğini düşündüğüm için sana duygularımı ve hislerimi açıklayamadım dedim.

Arkadaşıma: "Peki halen görüşebiliyor musun sevdiğin kız ile?" diye sordum, "Hayır, görüşemiyorum" dedi. Peki, hakkında her hangi bir şey duydun mu?" dedim.

Duygusallıktan uzak olduğunu düşündüğüm arkadaşım ağlamaya başlayarak: "Evet duydum kardeşim. Evlenip barklanıp çoluğa ve çocuğa karışmış. Biliyor musun Cüneyt, sevdiğim kızın eşi cezaevine girmiş" dedi.

“Sevdiğin kız evlenip barklanmış. Çoluğa ve çocuğa karışmış. Onu unutup hayatında bembeyaz bir sayfa açmalısın" dedim.

"Hayır Cüneyt, evlenip barklanamam. Hayatımın sonuna kadar bekar yaşayacağım. Bir kalpte iki sevda olur mu?" dedi.

"Olmaz kardeşim olmaz. Bir kalpte iki sevda olmaz" dedim.

Arkadaşım: " Biliyor musun Cüneyt, görme engelliler gönül gözleriyle severler. Sevdiklerine sadakatle bağlı olurlar" dedi.

"Biliyorum kardeşim, biliyorum" dedim.

***

Bekarlık sultanlıktır.

“Peki senin hayatında biri var mı Cüneyt" dedi.

“Hayır kardeşim, hayatımda kimse yok" dedim.

"Evlenip barklanmayı düşünmüyor musun?" dedi.

Gülerek: "Bekarlık sultanlıktır kardeşim" dedim.

***

Engelliler her alanda kendilerine güvenmeli.

Bazı engelliler, sosyal hayatın içerisinde yer alamıyorlar. Bazı engelliler ise, hiç bir işte başarılı olamıyorlar. Bazı engelliler de, başarıdan başarıya koşuyorlar.

Kendilerine güvenemeyen, sosyal hayata dahil olamayan ve her şeyi başkalarından bekleyen engellileri bu hale getiren kim? Tabi ki engelsizler.

Engellilere acıdığınız, onlara balık tutmayı öğretmediğiniz, onları başarıdan başarıya sevk etmediğiniz ve onlara güven duymadığınız taktirde, engelliler engellenmeye devam ederler.

Engellilere acımadığınız, onlara balık tutmayı öğrettiğiniz, onları başarıdan başarıya sevk ettiğiniz ve onlara güven duyduğunuz taktirde, her engeli kolaylıkla aşarlar.

Engelliler her alanda kendilerine güvenmelidir. Aşık oldukları kişilere de ilanı aşk etmelidirler. Başarıdan başarıya koşmalılar. Sevenlerinin desteğiyle her engeli aşmalılar. 

Cüneyt Arat
Twitter: @cuneytarat06 

Not: Bu yazı ilk olarak 15 Nisan 2020’de https://www.patreon.com/CuneytArat adresinde yayınlanmıştır. 
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

0 Yorumlar