Header Ads Widget

test banner

Bağlantılar


Çoğu Müslümanı karakterize eden en yaygın özellik, düşünmeme, düşünememe, düşünme arzusunun, ateşinin ve askinin olmaması, düşünmeye nefret duymasıdır ve nefret düşünmesidir. Bu özellik, Müslümanlar'ın çoğunun Kitaplarının ilk emirlerini terk etmeleri nedeniyle ortaya çıktı: 96:1, 96:3 ve 96:4'te bahsedilen okuma ve yazmayı terk etmeleridir.

Düşünmek eşittir okumak artı yazmak. Düşünmek-okumak-yazmak farz-ı ayn'dır (bireysel yükümlülük) ve çoğu Müslüman beş yüzyıl boyunca bunu ihmal etti. Düşünmek, hem kelimenin direk anlamıyla hem de mecazi olarak, bağlantılar kurmakla ilgilidir, çünkü düşünme beyinde yeni sinir yolları ve nöronal ağlar üretir. Son beş yüz yıl boyunca, doğa bilimleri muazzam bir ilerleme kaydetti; Müslümanlar, kehribar damlasındaki eski bir fosilleşmiş böcek gibi bir zaman kapsülünde dondular ve düşünmemenin kış soğuğunu kullanarak, kriyojenik olarak kendilerini komaya koydular; zihniyetlerini on altıncı yüzyıl düzeyinde korudular.

Nursi, Ondokuzuncu Sözünde, Tanrı'yı açıklayan üç kanıt kaynağı olduğunu savundu: Evren, İnsan ve Kuran. Müslümanların misyonu, Evren, İnsan ve Kuran arasında bağlantılar bulmak ve kurmaktır. Evren doğa bilimlerinin kaynağıdır, Insan sosyal bilimlerin, beşeri bilimlerin ve sanatın kaynağıdır ve Kuran ve diğer ilahî kitaplar din bilimlerinin kaynağıdır. Bu üçü, kültür ve medeniyetin üç boyutlu zihinsel dünyasını oluşturur. Ne yazık ki Müslümanlar Evreni terk ettiler, Insanları unuttular ve Kuran'a ihanet ettiler ve sonuç olarak artık sıfır boyutlu gerçeklikte yaşarken, diğer kültürler ve medeniyetler iki boyutlu veya tek boyutlu gerçekliklerde yaşıyorlar.

Periyodik tablonun yüzden fazla elementi vardır ve bunların doksan dördü doğal olarak meydana gelir. Periyodik tablo, Evrenin bir alfabesi gibidir ve Evrendeki her şey, periyodik tablonun alfabesindeki bu harf-öğelerden oluşur. Örneğin, organik yaşam formlarının içinde

 CHON harfleri vardır çünkü esas olarak karbon, hidrojen, oksijen, nitrojenden oluşurlar. Benzer şekilde, silikon temelli yaşam formları (elektronik, robotlar, bilgisayarlar vb.) esas olarak SiCu anlamına gelen silikon ve bakırdan oluşur.

Nursi, Onuncu Sözünde, Evreni yöneten genel ve evrensel ilkeler olduğunu ve bu ilkelerin Tanrı'nın Güzel İsimleri olarak bilindiğini iddia etti. Bazı geleneklere göre, bunlardan doksan dokuzu vardır, ancak Cevşen duası, Tanrı'nın yaklaşık bin farklı ismine ve özelliğine işaret ediyor.

Daha sonra, elementlerin periyodik tablosu ile Tanrı'nın Güzel İsimleri arasında bağlantılar kurabiliriz. Örneğin, hidrojen (H), Evvel, Ehad, Ferd, Vahid adlarına bağlanabilir çünkü yaratılan ilk elementtir ve sadece bir protonu vardır. Helyum (He) ve diğer gazlar (noble gases), aynı ve ayrı kaldıkları ve diğer elementlerle reaksiyona girmedikleri için Baki ve Kafi ile bağlantılı olabilir. Neon (Ne) ve Xenon (Xe), ışık üretmek için kullanıldıkları için Nur ile ilişkilendirilebilir. Karbon (C), oksijen (O) ve nitrojen (N) Hayy ve Muhyi'ye bağlanabilir çünkü yaşam karbon temellidir ve oksijen ve nitrojen aerobik organizmalar için gereklidir. Silikon (Si), Khabir, Hakim ve 'Alim ile bağlantılı olabilir çünkü bilgisayarların ve diğer elektroniklerin beynidir. Demir (Fe), Kadir ve Kaviy ile ilgili olabilir çünkü güçlü yapılar, aletler ve silahlar demirden yapılmıştır. Uranyum (U) ve plütonyum (Pu), Mumit, Darr ve Qahhar ile bağlantılı olabilir çünkü bunlar nükleer kitle imha silahları yapmak için kullanılır. Altın (Au), gümüş (Ag) ve platin (Pt), servet biriktirmek ve ölçmek için kullanıldıkları için Gani ve Mugni adlarına bağlanabilir.

Hormonlar alanı, Tanrı'nın isimleriyle de ilişkilendirilebilir. Hormonlar esas olarak CHON'dan yapılır, ancak atom sayısındaki fark her şeyi değiştirir. Örneğin, C9H13NO3 ve C21H30O5, aynı CHON atomlarından oluşan hormonlardır ve aralarındaki tek fark, atom sayısı ve moleküler yapıdır. Ancak birincisi uyanıklık hormonu olan ve Rakib'e bağlanabilen adrenalin, ikincisi ise stres hormonu olan kortizoldür ve Kabid'e bağlanabilir. Daha sonra, C8H11NO2, C10H12N2O ve C43H66N12, dopamin, serotonin ve oksitosin adı verilen hormonlardır; ödül ve öğrenme, zevk ve sosyal bağdan sorumludurlar. Bu, dopaminin Hadi ve Rasid ile bağlantılı olduğu, serotoninin Cevad ve Mu'ti ile bağlantılı olduğu ve oksitosinin 'Atuf, Vedud, Halim, Habib, Hannan ile ilişkili olduğu anlamına gelir.

C257H383N65O77S6'nın devasa molekülü (insulin) metabolizmada rol oynar ve Razzak'a bağlanabilir. C4H5N3O, C5H5N5O, C5H5N5 ve C5H6N2O2 formüllerine sahip moleküllere sitozin, guanine, adenin ve timin denir. Bunlar nükleobazlardır; bu, DNA'nın yapı taşları oldukları anlamına gelir. Hafız, Hasib, Musavvir isimleriyle ilişkilendirilebilirler çünkü kimliğimiz, dış görünüşümüz, ve diğer birçok özellik bunlarda saklanır ve korunur.

Sonraki moleküller kadınlığı ve erkekliği belirler ve Cemil ve Celil'e bağlanabilirler.

Bunlar C19H28O2 ve C18H24O2'dir ve isimleri testosteron (Celil) ve estradiol (östrojen, Cemil)'dir. Bir karbon atomu ve dört oksijen atomundaki (toplam beş atom) farklılık, cinsiyetlerin fizyolojisini ve psikolojisini değiştirir.

Burada, yirminci yüzyılın en etkili düşünürü ve yazarı olduğunu düşündüğüm Said Nursi'ye saygı duruşunda bulunmak istiyorum. Nursi, eseri Sözlerde, hidrojen, oksijen, karbon ve nitrojen kavramlarını kullanır, ve doğal, sosyal ve dini bilimleri birbirine bağlama cesaretine ve kapasitesine sahip ender İslami düşünürdü (multidisciplinary thinking).

Benzer şekilde, elektromanyetik dalgaların spektrumu da Tanrı'nın isimlerine bağlanabilir. Yedi tür elektromanyetik dalga vardır: radyo dalgaları, mikrodalgalar, kızılötesi dalgalar, görünür ışık, ultraviyole ışınları, x-ışınları, gamma ışınları. Radyo dalgaları, haberleşme için kullanıldığı için Habir ile ilişkilendirilebilir. Mikrodalgalar, nesnelerin yüzeyinde değil içlerinde emildikleri için Batin'e bağlanabilir. Kızılötesi dalgalar, 'Adl ve Muksit ile ilişkilidir çünkü bunlar canlıların ısı dalgalarıdır ve ne dondurucu soğuk ne de kavurucu sıcaktırlar.

Görünür ışık Basir ve Nur'a bağlıdır çünkü bu, elektromanyetik dalgaların ışık olarak algıladığımız ve gözlerimizle gördüğümüz kısmıdır. Ultraviyole ışık, gıda, hava ve su arıtımında (dezenfeksiyon, disinfection) kullanıldığı için Mutahhir ile bağlantılıdır. X-ışınları Batin ve Basir ile ilgilidir çünkü nesnelerin iç yapısını incelemek için kullanılırlar. Gamma ışınları Kadir, Latif ve Şafi'ye bağlanabilir çünkü bunlar en enerjiktir, nüfuz edicidir ve kanseri tedavi etmek için kullanılır.

Fotosentez reaksiyonu, dünyada enerjinin üretildiği reaksiyondur; fotosentez, hayvanlar ve insanlar için canlı bitkiler ve oksijen üretiyor; fotosentezde ölü karbondioksit gazı ve su, hayat derecesine yükselir. Denklemi

6CO2 + 6H2O + ışık → C6H12O6 + 6O2

Fotosentez, Nur, Muhyi, Hayy, Faliku'l-habb, Fatir, Halik, Razzak, Rahman isimlerine bağlanabilir.

İnsan vücudunda dört ana sistem vardır: sindirim (mide), dolaşım (kalp), solunum (akciğerler), üreme. Sindirim sistemi Razzaq, dolaşım sistemi - Hayy ve Mukallib, solunum sistemi - Kabid ve Basit, üreme sistemi - Hallak, Hannan, Habib, Celil, Cemil ile ilgili olabilir.

Benzer şekilde, matematikteki sanal birim Alimu'l-gayb ve Batin ile bağlantılı olabilir; Öklid geometrisi - Mukaddir, Öklid dışı geometri - Muktedir, Kabid, Musi, Basit. Fizikte, dört kavram: uzay, zaman, madde ve enerji, Musi ve Basit, Dahr, Hallak ve Kadir isimlerine bağlanabilir.

Sonuç olarak, Müslümanlar düşünmeye, yazmaya, okumaya ve bağlantı kurmaya başlamazlarsa, Evren, Insan ve Kuran bilgisinden yoksun sıfır boyutlu bir dünyada var olmaya mahkum olacaklar ve simdi de mahkumdurlar. Doğal, sosyal ve dini bilimler arasında bağlantı kurma yeteneği erken yaşlardan itibaren geliştirilmelidir; bağlantı kurma Müslümanların günlük faaliyeti ve yaşam boyu alışkanlığı olmalıdır çünkü onların Kitapları onlara düşünmelerini, bağlantı kurmalarını, okumalarını, ve yazmalarını emreder.

2:111 … (Onlara) de ki: “Eğer bu iddianızda samimi iseniz ve iddianızın doğruluğuna inancınız tamsa, delilinizi getirin.”

25:30. O gün Rasûl de, “Ya Rabbi, ” der, “benim halkım bu Kur’ân’a hiç değer vermedi ve onu arkasına attı.”

-İman isteyen münafık

Not: Bu yazı, “Connections” yazısının (link) Google Translate ile yapılmış tercümesidir. Tercüme hataları vardır, anlaşılmayan fikirler için İngilizce yazıya bakmak lazım. Yazılanlar hakikat değildir, hipotezdir. Yani mutlak doğruluk iddiası yoktur, ve hataları mevcuttur. Karşı delilleri seviyorum ve bekliyorum. Ama karşı duyguları umursamıyorum. Delillerle çürütün, duygularla değil. 25:77 duanız yoksa, ehemmiyetiniz de yoktur diyor; bu sözü, deliliniz yoksa, ehemmiyetiniz yoktur diye anlıyorum. Saygılar.

author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

0 Yorumlar