Header Ads Widget

test banner

Mormonluk ve Moor Hareketleri'nin Kült Yapılara Etkisi

Kült yapıların en etkili olduğu kesimler, kimlik arayışı içinde olan ve aidiyet problemi yaşayan bireyler ve topluluklardır. Kişiler ve topluluklar kimileyin geçmişlerinde yaşadıkları gerek psikolojik ve gerekse sosyal travmaların etkisiyle, içlerindeki bu kocaman boşluğu yeni kimlik arayışlarıyla doldurma çabası içine girerler. Kült yapılanmalar ise bu anlamlı arayışı fırsat bilerek, bu sosyal psikolojiden güç devşirirler. 

Gerek Joseph Smith’in Hristiyan öğretilerinin içinden çıkan Mormon öğretisi, gerekse Noble Drew Ali’nin Moorish American Muslim oluşumu, işte bu yeni kimlik arayışlarının neticesinde ihdas edilmiş öğretilerin, yeni bir din formuna getirilmiş halidir. İki büyük dinin ve etnik grubun içinden çıkan Amerika’ya özgü bu iki yapılanma birbirlerine benzemekle beraber, bunların dışında da aynı kategoride yüzlerce kült yapılanmanın olduğunu da belirtmeden geçemeyiz.

Bu yazımda Mormonluk ve Moor hareketlerinin benzerliklerine ve onlardaki öğretilerin kendileri dışında başka kült yapılara olan etkisine değineceğim.

Mormonluk, New York'ta 1820'ler de ortaya çıkmıştır. Dini önderi yani kilisenin kurucusu ve ilk peygamberi olan Joseph Smith; bir meleğin ona göründüğünü ve eski çağlarda Amerika kıtasında yaşamış kişiler tarafından yazılan, daha sonraları ise gömülen bu Altın Levhaların yerini gösterip ona bunları kendi diline çevirmesini söylediğini, Mormon kitabında ifade eder.

Joseph Smith, dilini daha önce hiç bilmediği Amerikan yerlilerinin yazıtlarını 'Tanrı’nın inayetiyle İngilizceye üç ayda çevirdiğini söyler. 1830 yılında da "Tanrı’nın tek ve gerçek kilisesi" olduğuna inanılan İsa Mesih'in Son Günün Azizleri Kilisesi resmen kurulmuştur. Mormon kilisesi, Joseph Smith’ten sonra da risaletin devam ettiğine inanır. Kiliselerin en başında olan kimseleri peygamber olarak görürler. Bugün bu kilisenin aynı zamanda Amerika’da cerrah doktor olarak vazife yapan Nelson isimli peygamberi vardır.

Mormon Kitabı, Tanrı'nın eski Amerika Kıtasında yaşamış olan insanlarla kurduğu ilişkilerin ve alınan vahiylerin bir kaydıdır. İncil’in Orta Doğu'daki insanlardan başka halklara da öğretildiğine inandıklarından Mormon kitabı, bir nevi beyaz Amerikalılar arasında bu topraklara özgü dini kimlik arayışının neticesinde bu derece yaygınlaşmıştır. Özellikle Amerika’nın Utah bölgesinde yaygın olan Mormonluk, Amerika genelinde yaklaşık 15 milyon kadar taraftarı olan bir dini gruptur. Tıpkı Bahailik veya Yehova Şahitleri ya da birazdan değineceğim Moor hareketi gibi Yeni Dini Hareketler kategorisinde değerlendirilir.

Halk arasında Muriş Müslümanlar diye de anılan Moor Hareketi’nin lideri Noble Drew Ali’nin serüveni ise oldukça ilginçtir. Kendisi Mısırlı bir kahinle buluşur. Kahin kendisini, İsa’nın, Buda’nın ve Muhammed’in reenkarne olduğu kişi olarak tanıtır. Mısırlı kahin Ali’yi mistizmle ilgili bir taraftan eğitirken diğer taraftan da Kur’an’ın kaybolan cüzünü verir. Bu cüz, 19 bölümden oluşmaktadır. Noble Drew Ali ise bu kitabı, Amerika’nın siyahilerine ulaştırmakla görevli bir peygamberdir.

Drew Ali, Amerika’da ki Afro-Amerikalıların, bugün Ürdün sınırları içinde kalan Moab bölgesinden geldiklerine inanır. Elbette ki bu argüman, kimlik travması içinde olan Amerikalı siyahileri cezbeder. Zira karşılarında konuşan herhangi bir halk lideri değil Kur’an’ın şimdiye kadar hiç bilinmeyen kısmı kendisine emanet edilen ve Amerika ile görevli bir peygamberdir. Bu motivasyon ile New Jersey, Newark bölgesinde 1913’te resmi olarak teşkilatlanmaya başlarlar. Sonraki yıllarda Chicago taraflarına yerleşen hareketin 1930’lara gelmeden otuz bin kadar taraftarı vardır. Bu nüfus, o günün şartlarında kentin üçte biri demektir.

1929 yılında Noble Drew Ali vefat eder. Lakin şoförü olan John Givens, Drew Ali’nin kendisinde reenkarne olduğunu ilan eder. Zira onun iddiasına göre, Drew Ali vefat ettikten sonra John Givens’in bedenine hülul etmiştir. Birçok insan buna inanır ama daha sonra, hareketin başına Drew Ali’ye yakın isimlerden, Kırkman Bey getirilir.

Gerek Mormonlar'ın gerekse Moor Hareketi'nin hikayeleri yakın yıllarda birbirine benzemektedir. Mormonizmin lideri Joseph Smith yeni bir dini hareket olarak beyazlar üzerinde Moor Hareketi'nin başındaki Noble Drew Ali ise siyahiler üzerinde etkili olmuştur. İkisi de kendisini cemaatlerine doğrudan peygamber olarak tanıtmışlardır. Gerek Moor hareketi gerekse Mormonlar temel kitapları olan Kur'an ve İncil dışında başka bir ilahi kitapla gelmişlerdir.

Mormonluk, Hristiyanlıktan ilham alan bir çok yeni dini hareketin oluşmasına ilham olurken Moor haraketi de siyahiler arasında bizzat başka oluşumların gelişmesine sebep olmuştur.

Amerika'da kendisine vahiy geldiğini veya öğretilerini anlattıkları metnin bir İlahi güç tarafından yazdırıldığını iddia eden gruplar inançlarını Hristiyan jargonuyla pazarlamışlardır. Buna en çarpıcı misal Mucizeler kürsü isimli harekettir. Bu grup, Hristiyanlıktan bağımsız tamamen New Age felsefesine uygun Doğu mistizmini takipçilerine aşıladığı halde kullandığı dil itibarıyla Hristiyanlara hitap etmektedir. Zira seanslarında "Tanrı" ifadesi yerine "Jesus" veya nirvana yerine "Salvation-Kurtuluş" ifadelerini kullanmaktadırlar. Çok farklı gruplar olsalar dahi kullandıkları yöntem itibarıyla birbirlerine benzemektedirler.

Bununla beraber vefat eden bir kimsenin, bir başka kişinin bedeninde reenkarne olması şeklindeki inanç, uzun yıllar milyonlara varan siyahi kitleleri bir takım kült liderlerinin peşinden gitmesine sebep olmuştur. Nitekim İslam Ulusu diye bilinen (Nation of Islam) hareketi de Fard Muhammed isimli şahsın içine Allah’ın hülul ettiğine inanırlar. Fard Muhammed daha sonra Elijah Muhammed’i peygamber olarak tayin etmiştir. Bazı kimseler ise Fard Muhammed’in içindeki kişinin Noble Drew Ali olduğunu iddia etmişlerdir. Daha sonra “İslam Ulusu” hareketinin içinden de bu tür efsanevi anlatılarla insanları etkileyen karizmatik kült liderleri çıkmıştır. Nuwaybian hareketinin lideri Dwight York veya Yüzde Beşlikler diye isimlendirilen hareketin kurucusu Edward Smith Clarence hep bu ve benzeri ilhamlarla ortaya çıkmış kült liderleridir.

Mormonluk ve Moor Hareketi isimli iki büyük dinin referansıyla ortaya çıkan bu iki yeni dini akımın, Amerika'da bir çok kült yapının oluşmasına katkıda bulunduğunu düşünüyorum. Moor hareketi, doğrudan katkıda bulunmuşken, Mormonların dolaylı olarak ilham verdiğini ve kült yapıların liderlerini motive ettiği kanaatindeyim.

Bilgin Erdoğan
Twitter: @BilginErdogan1 
author

"Sorumluluk Reddi" Konusunda Önemli Bilgilendirme:

Münferit Fikir Platformunda yazılan tüm yazılar, aksi MFP YYK tarafından belirtilmedikçe yazarların kendi görüşleridir. MFP’nin ve platformdaki diğer yazarların görüşlerini yansıtmaz veya ifade etmez.

Yorum Gönder

15 Yorumlar

  1. Okurken aklıma takıldı ciddi ciddi takıldı dalga geçmiyorum ve ateist ya da deist değilim. 15 milyon insanı arkasından sürüklüyor ve belki milyonlarca takipçisi var. Ya doğruysa?

    Ya gerçekten peygamber geldiyse ya gerçek peygamberse onlar ve aynı incil'deki hz. muhammed sansürü gibi bizim Kuran'ı da sansürleyip son peygamber gibi gösterdilerse ya da sansürlemediler belki de öyle bir ayet yok "son" kelimesi sadece bir yorum belki nebilerin sonuncusu peygamberlerin değil vs. vs.

    Cidden hocam bu insanların öğretlerilerinin saçma, insan haklarına aykırı, bilme aykırı tarafları mı var ki KÜLT diyoruz. Bir önceki yazınızda adam müritlerini cinsel istismar ediyordu peki bunlar için o geçerli mi? Bunlar tam olarak ne yapmış da kültler? Elijah Muhammed 7 sekreterini hamile bırakıyor mesela bana göre bu adam peygamber olamaz, kabul edebileceğim bir şey değil. Mormonlar ile moor'lar napmış

    yarın ötede biz peygamber gönderdik, adamı kült new age deli ilan edip dalga geçtiniz, sallamadınız demesinler

    reerkarne saçmalık diyorsanız dinler de inanıyor ona 2-3 milyar insan hindistanda çinde buna inanıyor. Onlarınki kült değil din.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangisine inanacağın da sana kalmış artık. Matematik değil bu. Dinler için de böyle, kültler için de böyle. Ateistlik için de böyle...

      Sil
    2. bence guzel soru bu soruyu sorduguna gore dinlerin ya uydurma oldugunu ya da tamamen yanlis perspektiften baktigimizi anlayabiliriz. Cunku bu sorunun cevabini veremeyip kendini musluman veya hristiyan ilan eden kisi bilişsel bozukluk yasiyor diyebiliriz. Ben musluman musluman perspektifiyle teorim biz ne diyorsak ne yapiyorsak tamamen seytanin kontrolunde oldugumuz icin sacmalayip duruyoruz. Belki kur'an da asagilik maymuna cevirilmis insanlariz. Bocalayip duran kitlelerdeniz. Fetullah Gulen gibi bir adam aglayarak turkiye egitim sistemini ve askeri sistemini eline gecirebiliyorsa bence bu durumdayiz. Bence oturup dua etmekten baska care yok. Diyecen ki allahin bana ozgurluk ver. Beni affet. Beni hangi sapkin dusunceye soktularsa beni kurtar. Kadinlara karsi erkeklere karsi hayvanlara ve dogaya karsi bilincimi bana ogretilen degilde rizan dogrultusunda sekillendir. Beni kandirmalarina izin verme vs vs. Ayrica deneyimlemeli yasamaktada fayda var. Ben mesela kucukken fetullah evlerinde kaldim simdiki aklimla anliyorum ki TC hatta TSK tarafindan bir nev-i silah zoruyla zihin kontrolune tabi tutulmuşum. Amac buymus.Bunu anlayamayanda salaktir.

      Simdi geriye dönüp bana gun gun ne ogretmeye calistilarsa silmeye calisiyorum aklimdan butun ahlaki kurallarini dunya perspektiflerini silmeye calsiiyorum. Yeniden oturtmaya calisiyorum. Dogayla barismaya calisiyorum.

      Sil
    3. Bir yandan kendi bedenimle barismaya calisiyorum. Fetullah doneminden hatirladigim cinsellik uzerine aşiri bir baskilama vardi.İİnsani dogasina ve kendine yabancilastirma amacli dizayn edilmis aptal olmayan anlar. s bunun sonunda ya fiziksel hastalik ya da daha buyuk bir sapkinlik(ensest,pedofili) doguracak bir eyleme girişmiş tsk-tc-fetö. Bunu bilmemelerine imkan yok. En basitinden Freud bile yaşamisti feto ortaya ciktiginda.

      Bundan kurtulmak icin gunluk meditasyon yapiyorum. Yontemler kesfetmeye calisiyorum. Hem ahlakli (kendime ve topluma faydali) hem ozgur bir insan olmaya calisiyorum.

      Ama tsk-tc-feto uclusunun tek amaci vardi. Zeki insanlari yoketmek veya kendi cikarina kullanmak. Cikarina kullanamayacaklari kurduklari çarkin islemesine comak sokabilecegi icin pasifize etme yontemini secmişler. Zihin kontrolu, Necip Habletmitoglu gibileride oldurerek tehtidi vermisler.

      Siyaset yapmaya cok gerek gormuyorum. isin gercegi bu.



      Sil
    4. Şu soru gelebilir; Kim kendi ülkesinde ki zeki insanları yok etmeye çalışır ki? Bunu neden yapar? Ülkemiz bir NATO ülkesi olduğu için NATO kuralları gereği Türkiye'de yaşayanlara sunulan bu olduğunu düşünüyorum. Türk yasa koyucular ve bunu işleticiler NATO ve Amerika'nın verdiği emirler doğrultusunda bunu yaptıklarını düşünüyorum.


      Zaten işin farkında olan varlıklı insanlar var. Türkiye'dede zengin aileler var onların kurdukları düzen bu. Koç Holding örneğin Türkçe Olimpiyatlarına destek olur ama Fetullah'ın öğretilerinde yaşamaz çocuğunuda yaşatmaz değil mi? Salak mı adam neden yaşasın ki? Kimseye faydası yok. Allah'a peygambere din'e kendisine faydası yok. İyi ki yaşamamışlar. Ama basınla yayınla Fetullah'a karışmıyorlarda alttan alta övüyorlar, Fetullah'ta onlara rafineriler sunuyor. Düzen korunuyor. Sıkıntı yok. Olan fetullahçılara oluyor. Ekşisözlükteki ilk entry'de dediği gibi "hayatta ulvi degerlere inanmıs bunun icin gecesini gunduzune katıp, ermeye calisan erdikce eriyen sahıslar"a oluyor olan. Ailelerinden kopuyorlar. Kendilerine üretime veremiyorlar vs vs. Bir kere geldikleri yaşamları onlar adına çizilmiş oluyor.


      Mesela, iyi uyumak için az biraz kaliteli viski içmek faydalıdır. Sen bugün o viskiyi rahatlatıcı miktarda içmezsen 5-10 yıl sonra zaten antidepresansız uyuyamaz hale gelirsin. Antidepresan "helal" olduğu için geldiğin durumu sorgulamazsın bile. Koskoca generaller, jandarma komutanları, Koç'lar,Sabancılar, Şahenkler şunlar bunlar bunu bilmiyorlar mı? bal gibi biliyorlar. Ama işlerine bu geliyor. Mesela askeriye açısından düşenlim Türkiye'nin en ücra köşelerinden halı sahalarda seçilmiş en şiddet meyalli çocukları önüne sunan cemaatleri tarikatleri neden yoketsin ki ? Kendilerine asker sağlıyorlar. Zenginin malı zenginde kalıyor, düzen korunuyor. Sıkıntı yok ortada aslında.

      Tek sıkıntı birilerinin durumun farkında olması ve eyleme girişmesi işte o zaman döngüyü korumak adına şiddet ortaya çıkıyor sistemde. Polis/Asker şiddeti ve terör olayları.


      Sil
    5. çok öfkelisiniz düzene sisteme insanlara her şeye, öfke gidince bu düşünceler geçer. özleri doğru yanları kalır ama bu kadar ileri gitmeye gerek yok.

      Sil
    6. Ofke insana ait mesru bir duygudur benim ofkemin gececegini sanmiyorum. Gecmesinide istemiyorum. Ki gecmedi artti. Bu ofkeyle yasamayi ogrenecegim sadece.

      Hala "hizmetin iyi yonleri yok muydu" tartismalarini abes buluyorum.

      NATO tarafindan icerideki hainlere uygulattirilan bir zihin kontrolu projesiydi Fetullahcilik. Kült tanimlamalarini dogru bulmuyorum. Evet kült zaten ama amerikan devletiyle valileriyle medyasiyla hicbir kult yapinin reklamini bu sekilde yapmadi.

      Fetullahin tabiriyle kilcallara kim sizip bunlari silip supurduyse ve ifşa ettiyse allah ondan ve onlardan razi olsun. İran ajanlari mi pakraduniler mi kimlerse bunlar artik. Bunlarin kurduklari pislik duzeni yikmaya basaran pakradunilere iran ajanlarini kutluyorum. Ama eminim hicbir baska devletin ajani bu yapiyi yikmaya calismazdi cunku tam ajanlarin isteyecegi tarzda bir olusum.

      Sil
    7. Yazdiklarin deli sacmasindan baska bir sey degil. Icki icmezsen antidepresansiz uyuyamazsin, feto notonun zihin kontrolu projesiymis falan filan. Turkiye'nin niye adam olmayacaginin gostergesi senin gibi adamlar. Dindarinda is yok da sekuleri de sizofren. Imkanini bulan kendine rasyonel insanlarin yasadigi bir ulkede yeni bir hayat kursun.

      Bunu da sana hediye edeyim belki bilime inanirsin:

      https://www.webmd.com/sleep-disorders/news/20130118/alcohol-sleep#1

      Icki iceceksen istedigin kadar ic ama bosuna bunu bilimle desteklemeye calisma.

      Sil
    8. Peki kardeş deli saçması olsun. Siz devam edin böyle şeylere. Zihin nedir onun cevabını bul önce. Fetullah tarafından zihindeki fenomenlere sizin adınıza isim verilmiştir. İslam , insan, doğa, yaşam gibi olgular Fetullah tarafından size kodlanmıştır. Zihin kontrolü budur. Sen zihin kontrolünü filmlerdeki gibi düşündüğün için böyle saçmalıyorsun. Şizofrende kendini inandırarak ağlayan o fetullah ve onların peşinden giden zombie'lerdir. O sözünü sana geri iade ediyorum.

      Sil
    9. Ataerkil otoriter zihniyetle yogrulmus zihinler dual bir yapidan baskasini anlayamaz. Ya bendensin ya onlardan gibi. Turkiye'de sekuleri de dindari da bu ataerkil ve otoriter bir zihniyete sahiptir. Bir adam babasindan dayak yiyerek yetistiyse gunun birinde babasinin dinini inkar etmesi onun bir omur boyu olusmus psikolojisini ve zihniyetini degistiremez. Mesela Cumhuriyet'in kurucu kadrosu sekulerdir ama ataerkil ve otoriter bir zihniyete sahiptir zira en nihayetinde Osmanli'nin cocuklaridir onlar da, kayanin kovugundan cikmis degiller. Turkiye'de sekulerlerin kacirdigi nokta burasidir. Bir insan dini inkar etse hersey degisir saniyorlar. Oysa nasil ki bir kac kelimelik sahadeti getirmek insani Musluman yapar ama karakterini degistiremezse bir kac kelimelik inkar da bir seyi degistiremez.

      Bunlari niye yazdim zira dusundugun kadar farkli olmayabilirsin fethullahtan. Dahasi ayni anda sizofren de olabilirsiniz. Belki de ulkedeki herkes ayni zihinsel cukurda debelendigi icin bir turlu duze cikamiyorsunuzdur. Bu baglamda sen fetoden nefret ediyorsun diye senin gibi dusunmeyen herkes fethullahci olmuyor otomatikman. Ne senin dusuncelerine katilmadigim icin fethullahcilarin hanesine yazilmam gerekiyor, ne onlarinkilere katilmadigim icin senin yanina dusmus oluyorum. Milyon tane farkli durus var bu dunyada. Ama hepiniz ataerkli otoriter zihniyete sahip oldugunuz icin bu nuanslari fark edemezsiniz. Tum dunya size dusman falan filan.

      Sil
    10. Sen ne anlatiyorsun? Fetullahci çete insan zihnini yok etmeye çalışan uluslarası bir şebekenin parçasıdır. İnsanlık tarihindeki kötücüllüğü net olan sayılı olgulardandır. Uzun süredir yaygın olması, inanılmaz güçlenmis olması bunu değiştirmez.

      Sorun ne? Ataerkil ve otoriter zihniyet miyim?

      Öyle olsun. Fetullahçılık, fetullahçıların kaçtığı her devlet otoritesi tarafından kült bir yapı olarak görülür. Benim otoriter ve ataerkil zihniyetim olsun ne olacak? Bu bağlamda neyi değiştirir? Şizofrende varsın olayım. En azından kendimin ve kurduğum yapının kutsallığını yaymıyorum. Küçük çocuklara psikolojik dini baskı uygulamıyorum. Rüyalarımın kutsallığına inanmıyorum kimsedende bunu beklemiyorum. Asker yetiştirip düşman dost kodlamıyorum. Zararsız bir şizofrenim.

      Sen dualizmi aşıp non dualizme vardın sanırım. Herşeyi aşıyorsunuz zaten siz default olarak. Nasıl oluyor bilmmiyorum ama oluyor işte.

      Bu cemaatin üyelerinin çoğu ve en aileleri bu işin mağdurudur.

      Ben Fetullah, amacı, dar kadrosu ve silahlı kanadı için söylüyorum.

      Diğer kişiler istismar edilmiş Halk'tır.




      Sil
  2. Zihin kontrolünden geçmiş ve Kült istismarına uğramış insanlara acımak onlara laf anlatmaktan daha mantıklı. Fetullah denen manyak kült'e girmiş insanlara veya çevresinde bu kült'ün içine girmiş aile bireyleri olan insanlara tavsiyem internette aratın ve bu insanlara ve kendinize nasıl davranacağınızı araştırın.


    Cult Recovery Therapy,
    Cult Deprogramming Therapy

    gibi kelimeleri internette aratın

    https://www.amazon.com/Cult-Recovery-Clinicians-Working-Families/dp/0931337097



    https://forum.culteducation.com/read.php?6,59032

    https://medium.com/@gnarlyoak/ten-books-that-helped-me-recover-from-cult-indoctrination-efb9fe35f8b

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduysan özet geçsene hocam

      Sil
  3. Aynen, okuduysan okuyuculara da tavsiye anlamında özet geç veya önemli noktaları anlatan bir makale kaleme al bence de. İlginç ve faydalı bir yazı olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben açıkçası insanları yönlendirecek kadar bilgi sahibi değilim.

      Kendi perspektifimden şunu soyleyebilirim; bence böyle bir kült'e bulaşmıs olmak hakikatı arayan bir insan açısından faydalı birşey.

      ikincisi; insanlar cezaevlerinde hastalanıyorlar, stres uzuntu onlari hasta ediyor, bebekler var. Dağılan aileler var. Munferit.net disindaki web siteleri halen durumu surdurmeye kararli, baska hesaplari var anlasilan. Belki ikinci bir darbe bekliyorlar, belkide surdurebilecekleri kadar surdurecekler bu durumu. Belki iktidara karsi ellerinde baska kozlar var(kaset vs.)

      Ben gercek hayatta cok insan tanidim korkudan neler neler yaptilar. Ama onlara birsey olmayacagini biliyordum. Cunku taniyordum. Fetullahci olduklari icin onlari sacma buluyordum ama devletin ciddi rahatsiz olacagi birseye kalkisamayacak kisiler olduklarinida biliyordum. Anlatmaya calistim ama korku bedenlerini sardi ve her hafta twitterdan veya fetullahcilarin sitelerinden bilgiler alip "daha bitmemis yeni liste gelmis" gibi seylerle geliyorlardi bana. Okumayin size birsey olmayacak gozaltina alinmayacaksiniz, tutuklanmayacaksiniz dedim fakat bir sekilde kült'ün yaydigi haberlere inanip kendilerini mahvettiler. Bu kisilerin hepsi hastalandilar.Geri donulemez hastaliklari oldu. Yemin ederim bundan dolayi hastalandilar Allah biliyor ya.

      Butun dunya mahkemelerinde 3 gun versinler Fetöyüde Türkiye cumhuriyetinide mahkum ettiririm. Şu an AİHM bile ne yapacagini bilmiyor. Neyle karsi karsiya olduklarini anlayamiyorlar. Turkiye Cumhuriyetini mi NATO'yumu , Fetöyümü yoksa kendilerini mi yargilayacagini bilemiyorlar.

      İcerideki ve disaridaki bu masum insanlara odaklanmak zorundayiz. Daha fazla hastalanmamalari icin ve uzulmemeleri icin. Hepsi geçecek kimsenin ozellikle devletin bu insanlari iceride tutmaya merakli oldgunu sanmiyorum. En kisa zamanda birakmak istiyorlar. Fakat Fetullah kült'ünü anlamadan kimseyi birakmazlar. Bu yapilari anlayarak hak aramak daha kolay olacaktir.


      Sil